Háry János (film, 1965)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Háry János
1965-ös magyar film
RendezőSzinetár Miklós
AlapműKodály Zoltán: Háry János
Garai János: Az obsitos
Műfajmusicalfilm
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneKodály Zoltán
OperatőrTóth János
VágóFarkas Zoltán
JelmeztervezőMárk Tivadar
DíszlettervezőVidéki Judit
GyártásvezetőOnódi György
Gyártás
GyártóMAFILM 4. Játékfilmstúdió
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő115 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Mokép
Bemutató
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Kapcsolódó film
További információk
SablonWikidataSegítség

A Háry János Kodály Zoltán daljátékának 1965-ben bemutatott filmváltozata, melyet Szinetár Miklós rendezett. A főszerepben Szirtes Ádám, Medgyesi Mária és Tordai Teri látható. A daljáték Garay János: Az obsitos című elbeszélő költeményéből származik.

Cselekmény[szerkesztés]

A nagyotmondó Münchhausen báró hazai megfelelője, az idős Háry János a nagyabonyi kocsmában, ivócimborái és egy ott iddogáló íródiák szórakoztatására, elmeséli egykori elképzelt kalandjait. A burkus határon Ferenc császár leánya, Mária Lujza, a segítségével megmenekül egy támadástól. A főhercegnő a hős bajvívó Háryt magával viszi a Burgba. Ott nagy feladat vár rá: egy vad arabs telivér betörése. A sikeres huszártett után a császárral früstükölhet. A milánói csatatéren huszáros virtussal megleckézti magát I. Napóleon francia császárt. Ezután a Habsburg császár felajánlotta neki leánya kezét (szerk. később ő lett Napóleon második felesége), ám a magyar vitéz kitartott szíve hűséges valasztottja, Örzse mellett. A császári udvar díszlövésekkel és ünnepi kórussal búcsúztatta a karakán Háryt, aki hazatért Nagyabonyba, hogy az ivóban büszkén mesélhesse hallgatóságának képtelen hódításait-lódításait.

A mulatságos történetet, a karakteres zene, élvonalbeli színészek és énekesek közreműködésével teszik alkotói élvezetessé.

Szereplők[szerkesztés]

További szereplők
Bán Zoltán, Beke Zoli, Fodor Zsóka, Harkányi Ödön, Horváth László, Juhász Jácint, Kelemen Lajos, Komlós András, Németh Sándor, Thúry Éva, Márky Géza, Tóth Gabriella, Tóth Sándor

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]