Háromszínű Láng Szociális Mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Háromszínű Láng Szociális Mozgalom (Movimento Sociale Fiamma Tricolore)
Adatok
Elnök Attilio Carrelli
Alelnök Giuseppe Cammalleri

Alapítva 1995. március 3.
Elődpárt Olasz Szociális Mozgalom
Székház Largo Rosolino Pilo, 14 95128 Catania, Olaszország
Ifjúsági tagozat Gioventú della Fiamma (Láng Ifjúsága)
Tagok száma 5000 (2005)

Ideológia neofasizmus, jobboldali szocializmus,[1] olasz nacionalizmus[2]
Politikai elhelyezkedés Szélsőjobboldal
Európai párt Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége
Hivatalos színei Fekete
[fiammatricolore.com Weboldala]

A Háromszínű Láng Szociális Mozgalom, röviden Háromszínű Láng olaszországi politikai párt, amelyet 1995. március 3-án alapított Pino Rauti, aki az Olasz Szociális Mozgalom egykori tagja – 19901991 között a párt főtitkára – volt a párt 1995-ös megszűnéséig. A helyében létrejövő Nemzeti Szövetségnek nem akart tagja lenni, így alapította meg ezt a pártot.

A párt ifjúsági szervezete a Gioventú della fiamma (A Láng Fiataljai), ahol 14–30 év közötti szimpatizánsok a tagok.

Története[szerkesztés]

Eredete[szerkesztés]

A párt eredete az Olasz Szociális Mozgalom Fiuggiban megtartott 1995-ös utolsó kongresszusához köthető, amikor Gianfranco Fini hivatalosan is bejelentette a párt megszűnését, és megtartották az újonnan létrejövő Nemzeti Szövetség első kongresszusát. Fini bejelentette, hogy az új párt inkább a nemzeti konzervativizmus és jobboldali kereszténydemokrata irányzatokat fogja követni, hogy be tudják tölteni az Olasz Kereszténydemokrata Párt megszűnésével keletkezett űrt.[3]

Pino Rauti főtitkársága[szerkesztés]

A párt főtitkára Pino Rauti lett, aki az Olasz Szociális Mozgalom baloldali szárnyának volt vezetője. Az ő vezetése alatt az 1996-os olaszországi parlamenti választásokon a párt mind a Képviselőházban, mind a Szenátusban a kompenzációs listák szavazatokból 0,9%-ot ért el. Ebben az évben tartották meg a párt első kongresszusát Chianciano Termében, ahol vállalták, hogy az MSI ideológiáját viszik tovább.

Az 1999-es európai parlamenti választásokon Olaszország összes választókerületében állított jelöltet, a párt Roberto Bigliardo személyében kapott egy európai parlamenti mandátumot, országosan a szavazatok 1,6%-át érte el.

2001-es választások[szerkesztés]

2000. április 20-án a Massimo D'Alemma vezette második kormány elbukott, a köztársasági elnök többek közt ezt a pártot is felkérte kormányalakításra.[4]

Források[szerkesztés]

  1. Per l’Italia Sociale. fiammatricolore.com. [2016. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 19.)
  2. Per l’Italia Sociale. fiammatricolore.com. [2016. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 19.)
  3. E' morto Pino Rauti, ex segretario Msisimbolo della destra nostalgica. repubblica.it, 2012. november 2. (Hozzáférés: 2016. december 19.)
  4. Crisi del II Governo D'Alema e formazione del II Governo Amato. leg13.camera.it. (Hozzáférés: 2016. december 19.)