Ugrás a tartalomhoz

Háromszék Táncegyüttes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Háromszék Táncegyüttes a Székely Bálon

A Három­szék Tánc­együt­tes 1990-ben Sepsiszentgyörgyön ala­kult, Kovászna Megye Taná­csa alárendelt intézményeként működő nép­tánc­együt­tes. Célja az Erdélyben élő etnikumok népzenéjének- és néptáncának gyűjtése, megőrzése, továbbadása, művészi értékű színpadi bemutatása és hiteles megismertetése.

Története[szerkesztés]

A Három­szék Tánc­együt­tes 1990-es alakulásától 1999-ig állami költ­ségve­tésből működött, 1999-től Sepsiszentgyörgy Pol­gár­mes­teri Hiva­ta­la, 2009-től pedig Kovászna Megye Taná­csa a hiva­ta­los fenn­tar­tója.

Az együt­tes, az erdé­lyi népzene és nép­tánc­kul­túra megőr­zé­sét és tovább­adá­sát egy új, egyéni for­ma­vi­lág meg­tere­mté­sé­vel kívánja elérni, ezért hagyományos folklórműsorok mellett rendszeresen mutat be népszokásokhoz, rítusokhoz és regi­o­ná­lis vonat­ko­zású tör­té­nelmi ese­mé­nyekhez kapcsolódó táncszínházi produkciókat is. Ennek szellemében születtek repertoárjának olyan darabjai, mint a Vér­nász, a Váróterem, az Ábel, a Csávási ballada, a Böjttől böj­tig, A banda, Két kezem forgatta, szívem táncoltatta, a Száz évig, A Tékozló fiú, a Gábor Áron vagy az Erdély-menyegző, amelyeket úgy hazai, mint nemzetközi színpadokon számtalanszor előadtak.

A Lajtha László Ala­pít­vánnyal közösen éves rendszerességgel szervezi a Sepsiszentgyörgyön megrendezett Népzene- és néptánctalálkozót, valamint a Kom­man­dói Cigány­folk­lór Tábor­t. Az együttes szervezi Sepsiszentgyörgyön a hagyományos táncházakat is.

A Három­szék Tánc­együt­tes moz­gás­szín­házi műhe­lye­ként Uray Péter által 2005-ben alapított M Studio társulat, 2010-től a Tamási Áron Színház keretén belül működik.[1] Kísérőzenekara, a Heveder zenekar 2002-ben alakult.

Az együttes igazgatója jelenleg (2017) Deák Gyula Levente.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rólunk (magyar nyelven) (HTML). M Studio Mozgásszínház. [2017. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 31.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]