Hármashegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hármashegy
A Hármashegy Hosszúhetényből
A Hármashegy Hosszúhetényből

Magasság603 m
Hely  Magyarország, Baranya vármegye
Hegység Mecsek
Elhelyezkedése
Hármashegy (Magyarország)
Hármashegy
Hármashegy
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 10′ 40″, k. h. 18° 20′ 15″Koordináták: é. sz. 46° 10′ 40″, k. h. 18° 20′ 15″
Hármashegy (Baranya vármegye)
Hármashegy
Hármashegy
Pozíció Baranya vármegye térképén

A Hármashegy a Mecsek hegység harmadik legmagasabb hegye (603 méter), amely Hosszúhetény falu fölé magasodik. A Mecsek legmagasabb csúcsának, a Zengőnek a szomszédja. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet része.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Nevét látványosan szabályos alakjáról kapta: három csúcsa van, amelyek közül a középső magasabb (604 m), a két szélső pedig valamivel alacsonyabb: az északi a Borzas-tető, mely 591 m magas, a délinek nincs neve, ez 577 méter magas. A róla készült fotók közt felismerhetők a 2010 nyara után készültek, hiszen akkor egy viharban megcsúszott a hegyoldal a középső és a Hosszúhetényből nézve jobb oldali csúcs közt, letépve a fák egy részét.

A Hármashegy déli oldala a Hegyelő, az északi oldal a Hegymöge, a közepe a Hegyköze. A középső csúcsra szerpentinút kanyarog fel, helyenként 20%-ot is meghaladó meredeken.[1] Az út a radarállomáshoz vezet, civilek számára gépjárművel tilos a behajtás.

Hosszúhetény és a Hármashegy megközelíthető Pécs felől (illetve Pécsvárad felől) a 6-os főútról Hirdnél lekanyarodva, illetve Komló felől.[2]

A Hármashegy és a Zengő nyúlványai közti szűk völgyben kanyargó úton, Hosszúhetény irányából érhető el a népszerű turistacélpont Püspökszentlászló.

A Hármashegyen is található bánáti bazsarózsa.

A jégeső-elhárító radarközpont[szerkesztés]

1987-ben született meg a terv, hogy a Baranya megyei Rakétás Jégeső-elhárító Egység (BRJE) Tenkesen található radarja a Hármashegyre költözzön, míg a Tenkesen rádióátjátszó állomás települjön. A korábban a Tenkesen működő MRL-5 meteorológiai lokátort 1988-ban szerelték fel. Az állomás 2, egyenként 15 méter magas épületből áll. A szereléshez szovjet szakembereket is hívtak Gorkijból. A próbaüzem 1989 márciusában indult meg.[3]

A rakétás jégelhárító rendszer hatékonyságával kapcsolatban már korábban is vita folyt többek között az Állami Biztosítóval. A rakétás rendszert 1990-ben leállították, ám a még meglévő rakétákat később is kilőtték. 1991-ben beindult az ezüst-jodidon alapuló talajgenerátoros jégeső-elhárítás, melynek továbbra is fontos tényezője maradt a hármashegyi lokátor.

A NATO-radar[szerkesztés]

A Hármas a hosszúhetényi szőlőkből, 2011 április

2004-ben, amikor a helyiek és környezetvédők ellenállása meghiúsította a Zengőre tervezett NATO radar felépítését, a Hármashegy, a Siklós közelében lévő Tenkes, illetve később Mórágy merültek fel, mint lehetséges helyszínek,[4] de a kormány végül a pécsi Tubes mellett döntött. A hosszúhetényiek és a környezetvédők a Hármashegyet is ellenezték, mint radarhelyszínt.[5][6]

Ötletként azonban később is rendszeresen felmerült, hogy NATO-radarhelyszín lehetne,[7] hiszen a meteorológiai radar miatt jelenleg is van aszfaltút és infrastruktúra is a hegyen, ráadásul az építési terület egy része a Honvédelmi Minisztérium tulajdona.[8]

A NATO-radar végül Medinán épül meg.

Címerben[szerkesztés]

A hármashalom Hosszúhetény címerében

A Hármashegy szerepel Hosszúhetény címerében, ami egybevág a magyar heraldika által hagyományosan kedvelt hármashalom ábrázolásokkal. A hármashalom a magyar államcímerben is megtalálható. E hármashalom ábrázolások azonban nincsenek összefüggésben a Hármasheggyel, hagyományosan a történelmi Magyarország három legmagasabb hegyét jelképezik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. kul-tura.hu, Zengő. [2012. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 7.)
  2. A Hármashegy felé a "cseresznyés" úton Hird felől (videó)
  3. Dunántúli Napló 1989-03-09 / 68. szám
  4. Hegycsúcs helyett síkvidéki radar?, 2004. október 13. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva].
  5. Zengő helyett Mórágy?, 2005. augusztus 11. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva].
  6. Lokátor Mórágyon?, 2005. augusztus 12. [2007. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva].
  7. Csak a Tubesen ne!, 2009. január 28.
  8. A Hármas-hegyről is kipaterolhatják a lokátort, 2010. július 6.