Hámid Karzai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hámid Karzai
Hámid Karzai 2006 szeptemberében
Hámid Karzai 2006 szeptemberében
Afganisztán elnöke
Hivatali idő
2001. december 22. 2014. szeptember 29.
Előd Burhanuddin Rabbani
Utód Asraf Gáni

Született 1957. december 24. (65 éves)
Karz
Párt független politikus

Szülei Abdul Ahad Karzai
Házastársa Zínat Karzai
Foglalkozás politikus
Iskolái
Vallás

Díjak
  • Szent Mihály és Szent György rend nagykeresztje
  • Indira Gandhi Peace Prize (2005)
  • Philadelphia Liberty Medal
  • Freedom Award (2002)
  • Steiger Award
  • Golden Plate Award
A Wikimédia Commons tartalmaz Hámid Karzai témájú médiaállományokat.

Hámid Karzai (pastuul حامد کرزي) (Kandahár, 1957. december 24.) afganisztáni politikus, 2001-től az Afgán Átmeneti Kormány vezetője, 2002-től az ország ideiglenes, 2004-től 2014-ig megválasztott elnöke.[1]

Élete[szerkesztés]

Karzai 1957-ben született a pastu nemzetiségű, durráni törzsbeli, a korábbi uralkodót, Záhir sahot támogató, befolyásos Popajza klán tagjaként. Ennek köszönhetően hamar Afganisztán politikai pályáján találhatta magát. A szovjet megszállás idején Indiába repült, majd ott is maradt a tálib megszállásig. 1979–1983 között az indiai Himacsal Egyetemen politikatudományt tanult, majd visszatérte után a betörő szovjetek ellen fellázadó csapatok pénzügyi támogatója volt. A szovjetek kivonulása után Burhánuddín Rabbáni kormányában vállalt miniszterhelyettesi szerepet.

Felesége Zínat Karzai orvos, akit 1998-ban vett el. Nincs gyermekük.

Mikor a tálibok az 1990-es években feltűntek a politika porondján, Karzai azonnal a támogatóik között volt. Később feltételezett pakisztáni összeköttetéseik miatt megszakította velük a kapcsolatot. Miután a tálibok 1996-ban eltávolították Rabbánit és átvették a hatalmat, Karzai lett az ország ENSZ-nagykövete. 1997-ben sok családtagjához hasonlóan Kvetába költözött, ahonnét Záhir sah restaurációs terveit támogatta. Édesapját 1999. július 14-én tálib ügynökök orvul megölték, s ezt követően Karzai végig az elűzésükért küzdött.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után Karzai együttműködött az USA ügynökeivel, hogy eltávolítsák a tálibokat Afganisztán éléről. Az afgán vezetők 2001. december 5-én, a németországi Bonnban tartott gyűlésén Karzait a 29 fős ideiglenes kormány elnökévé választották. A hatalomátadás ünnepi eseményeire december 22-én került sor. Politikai elemzők bírálni kezdték, mivel régebben állítólag az Unoca amerikai olajtársaságnak dolgozott, mely nem sokkal ezután, december 27-én olajkitermelési szerződést írt alá. A cégnek Közép-Kelet-Ázsiában olaj- és gázérdekeltségei vannak.

Karzai elnök megtekinti az Afgán Nemzeti Hadsereg katonáit

Mivel a loja dzsirga (nagytanács) kinevezett, s nem választott testület volt, hatalma is csekély maradt a központi területektől messzebb fekvő térségekben. Még a hadurak között sem volt elég tekintélye. Az általa kinevezett vezetőknek olyan gyenge hatalmuk volt, hogy gyakran Kabul polgármesterének hívták. A 2003 decemberében megtartott alkotmányozó loja dzsirga a elfogadta az új alkotmányt, amely kimondta, hogy Afganisztán élén az elnök által irányított kormány áll. Bár a fővároson kívül nagyon alacsony támogatottsága volt, a 2004. október 9-én megtartott elnökválasztáson Karzai mind a 22 kihívóját legyőzte, a szavazatok 55,4%-át nyerte el, így országának első demokratikusan megválasztott vezetője lett.

Karzait 2004. december 7-én iktatták be Afganisztán elnökévé. A hivatalos ünnepségre Kabulban került sor. Ezt sokan szimbolikus jelentőségűnek tekintették, remélve, hogy a központ átveszi a hatalmat a haduraktól. A beiktatáson jelenlévő hírességek között volt a hajdani király, Záhir sah, valamint Afganisztán három korábbi elnöke és az amerikai elnökhelyettes.

Miután demokratikus választásokon jutott mandátumhoz és számos hadurat kiszorított a kabinetből, sokan úgy gondolták, Karzai egy sokkal agresszívabb vezetési stílust vesz fel.

További tudnivalók[szerkesztés]

Karzai
Az amerikai elnök fogadja az Afgán Ideiglenes Kormány vezetőjét: Hamid Karzai és George W. Bush az Oval Office-ban

2002. szeptember 5.: Kandahárban merényletkísérletet követtek el Karzai ellen. Egy, az Afgán Hadsereg egyenruháját viselő fegyveres megsebesítette Kandahár kormányzóját és egy amerikai speciális katonát. A lövész és az elnök egyik testőre meghalt. Az elnök egyik amerikai testőre további hét embert ölt meg. Életét másodszor 2004. szeptember 16-án fenyegette veszély, mikor egy eltévedt rakéta majdnem lelőtte helikopterét, mellyel Gardezbe utazott, ahol egy iskolát nyitott meg.

Néhány forrás, köztük Michael Moore Fahrenheit 9/11 című filmje is megemlíti, hogy Karzai egyszer az Unoca olajtársaság konzulense volt. Mind a társaság, mind Karzai szóvivője cáfolta ezt. A hírt először a francia Le Monde hozta napvilágra. Ugyanezt állítja a Christian Science Monitor [1] Archiválva 2008. december 12-i dátummal a Wayback Machine-ben 2001. december 9-ei számában.

2004-ben visszautasította az USA kérését, hogy tiltassa be országában a mák termesztését. 2003. március 7-én irodalom díszdoktorrá avatták a Himacsal Egyetemen.

Testvére, Ahmad Vali Karzai 2005–2011 között Kandahár tartományi tanácsának elnöke volt, míg meg nem ölték.

Karzai öt nyelven beszél. Ezek: pastu, dari, angol, francia, perzsa.

Kitüntették a Philadelphiai Szabadság Medállal, valamint brit lovaggá ütötték.

Testvérei közül néhányan étteremvezetők az Egyesült Államokban. Ők vezetik a Helmand afgán éttermet, melynek San Franciscóban és Baltimore-ban is vannak üzletei.

Az ő nevét viseli a Kabuli nemzetközi repülőtér.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hamid Karzai című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]