Göta älv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Göta älv
Zuhatag a Göta folyón Trollhättannél
Zuhatag a Göta folyón Trollhättannél
Közigazgatás
Országok Svédország
Földrajzi adatok
Hossz93 km
Forrásszint44 m
Vízhozam575 m³/s
Vízgyűjtő terület50 180 km²
Forrása Vänern-tó lefolyása Vänersborgnál
é. sz. 58° 22′ 49″, k. h. 12° 21′ 31″
TorkolatGöteborgnál a Kattegatba ömlik
é. sz. 57° 41′ 35″, k. h. 11° 54′ 30″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Göta älv témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Göta älv Svédország nyugati részének nagy folyója. Vänersborgnál indul a Vänern tó lefolyásaként, és a Kattegatba folyik. Kungälvnél két ágra szakad, amelyek Hisingen szigetétől északra, illetve délre torkollanak a Kattegatba. Az északi ágat (Nordre älv) néven ismerik, míg a déli Göteborg felé folyik tovább.

A 93 km hosszú folyó átlagos vízhozama 575 m³/s. A Vänern tóval és az azt tápláló Klarälvennel 720 km hosszú vízrendszert alkot, melynek a vízgyűjtő területe 50 180 km²-re terjed ki, és Svédország leghosszabb folyójának számít.

A Göta älv mind a belvízi hajózás, mind az áramtermelés szempontjából jelentős szerepet játszik. Összesen négy vízerőművet lát el energiával. Mellette vezet a Trollhätteni-csatorna, amely az Északi-tenger és a Vänern tó közötti hajózást szolgálja.

A folyó mentén fekszik Vänersborg, Trollhättan, Lilla Edet, Kungälv és Göteborg.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Göta älv című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.