Győrújbarát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Győrújbarát
A faluház
A faluház
Győrújbarát címere
Győrújbarát címere
Győrújbarát zászlaja
Győrújbarát zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióNyugat-Dunántúl
VármegyeGyőr-Moson-Sopron
JárásGyőri
Jogállásközség
PolgármesterKóbor Attila (független)[1]
Irányítószám9081
Körzethívószám96
Testvértelepülései
Lista
Népesség
Teljes népesség8052 fő (2023. jan. 1.)[2]
Népsűrűség196,64 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület33,61 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 36′ 28″, k. h. 17° 38′ 47″Koordináták: é. sz. 47° 36′ 28″, k. h. 17° 38′ 47″
Győrújbarát (Győr-Moson-Sopron vármegye)
Győrújbarát
Győrújbarát
Pozíció Győr-Moson-Sopron vármegye térképén
Győrújbarát weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Győrújbarát témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Győrújbarát község Győr-Moson-Sopron vármegyében, a Győri járásban.

Fekvése[szerkesztés]

Magyarország északnyugati részén, Győrtől 8 kilométerre délre, a Sokorói-dombság és a Kisalföld találkozásánál, a dombvidék Ravazd-Csanaki vonulatának északi végén helyezkedik el. Közvetlenül szomszédos települések Győr-Ménfőcsanak és Nyúl, amelyekkel egybeépült településláncot alkot. Bár nem Győr közigazgatási része, a megyeszékhely közvetlen agglomerációs körzetéhez tartozik.

Földrajza[szerkesztés]

Éghajlata nem sokban tér el a Kisalföldire jellemzőtől. A Sokorói-dombság mikroklímája kiválóan alkalmas szőlő- és gyümölcstermesztésre. Az erdő közelsége egyúttal a vadállomány gyakori belterületi „látogatását” is jelenti. Madárvilág nagy fajgazdaságban képviselteti magát. Itt található a Dunántúl egyik legjelentősebb, védelem alá helyezett gyurgyalagtelepe, amit a fészkekkel szemben lakó emberek sajnos gyakran megrongálnak. Közeli hangulatos kirándulóhelyek a Lila-hegy (300 m), a Francia-kő (234 m), a Rákóczy-fa (183 m), a Várkő (278 m). A környék vonzerejét csak növeli, hogy minden irányba kedvező kilátást biztosít a győri medencére.

Megközelítése[szerkesztés]

A település közigazgatási területén áthalad az M1-es autópálya, amely felől két irányból is könnyen megközelíthető Győrújbarát, akár Budapest, akár Hegyeshalom irányából: a Győr-Szabadhegy csomóponttól a 82-es főúton, majd az arról leágazó 83 133-as számú mellékúton, vagy pedig a Győr-Ménfőcsanak csomóponttól, az úgynevezett Malomi elágazástól, a 8311-es úton. Utóbbi egyben a település főutcája is, illetve ezen érhető el Győrújbarát a 82-es főút felől déli irányból, arról Nyúl község belterületén letérve. További megközelítési lehetőségeket kínál a Marcalváros déli részétől induló 83 129-es út, mely Kisbarát és Baráthegy településrészeket is érinti, valamint a Ménfőcsanaktól Sokorópátka felé vezető 8309-es út is.

A megyeszékhelyről a sűrű autóbuszjáratok révén ugyancsak könnyű ide jutni, vasútvonal viszont nem érinti a községet.

Története[szerkesztés]

Az első írásos emlékek (13. század) az ide tartozó falvak és hegyek együttesét Barath néven említik. Győrújbarát négy, korábban különálló településből tevődött össze. Ezek története kisebb-nagyobb eltérésekkel hasonlónak mondható. Egyaránt osztoztak a Sokorói-dombvidékre jellemző településtörténeti hagyományokban: úgy mint a dombok tövében, részint síkabb területen kialakult falui rész, továbbá a hegyi, mindenekelőtt szőlőhegyi rész kialakulásában. A mai Győrújbarátra duplán érvényes ez azért is, mivel a dombság középső, egyben leghosszabb vonulatának mindkét völgyére (a pannonhalmira és a tényőire) egyaránt érvényes kiterjedése van. Településrészei: Kisbarátfalu, Kisbaráthegy, Nagybarátfalu, Kedves Nagybaráthegy.

1969. július 1-jével Kisbarát és Nagybarát községeket Győrújbarát néven egyesítették. A falu 1984. január 1-jétől Győr megyei város körzetéhez került. 1990. szeptember 30. óta Győr-Moson-Sopron megyei település, egyben önálló önkormányzatot alakított.

A község ősidők óta lakott hely volt, amit a Kisbarát határában talált Hallstatt-korabeli tokos véső és az újkőkorszakból származó szintén itt talált kézi eszközök tanúsítanak. Későbbi korok bizonyítékait a Győrt elkerülő autópálya építését megelőző régészeti feltárások során találták meg. A kutatott területen avar kori sírok, római kori emlékek kerültek elő, ami bizonyítja, hogy e korokban is lakott volt a környék. A településről írásos emlékeket az 1200-as évekből találunk. 1200-ban mint a győri káptalan birtokát említik Barath alakban. Nem sokkal később Baratsukorouként is előfordul. 1261-ig a későbbi Barátfalukat és hegyeket Barathnak nevezték, ekkor a földek elkülönítése révén keletkezett Kis- és Nagybarátfalu.

Nagybarát 1387-ben a gesztesi vár tartozéka és Zsigmond királytól Kanizsay István kapta meg. Az adományt Mária magyar királynő megerősítette azzal, hogy a falu másik részét a győri káptalan birtokának nyilvánította. 1399-ben a Kanizsayak itteni birtokrészüket cserebirtokként a csornai prépostságnak adták. 1440-ben Nagybarát I. Ulászló magyar királytól vásártartási engedélyt kapott. 1510-ben a Chege család kapott itt királyi adományt és felvette a Nagybaráthy előnevet. 1549-ben a törökök Nagybarátot is feldúlták. Az 1619-es összeírásban a szentmártoni apátság is birtokosként szerepelt. 1621-től a székesfehérvári és szekszárdi bégek is urai voltak. Az 1698-as Canonica visitatio tárva-nyitva lévő lepusztult templomot talált, amelynek csak falai álltak, de azok is cserjékkel voltak benőve. Temetője nem volt körülkerítve, kerítését a törökök a hadjárat során lerombolták. Sem plébániaépület, sem iskola ekkor nem volt. 1748-ban a nyúli anyaegyházhoz tartozó filiaként említik, jó állapotban lévő templomával, amelyet Keresztelő Szent János tiszteletére építettek. A 18. század folyamán szlovák telepesek jöttek a faluba.

Nagybaráthegy története azonos Nagybarátéval. Önállóságát az úrbéri egyezség megkötésekor, 1261-ben nyerte el.

Kisbarátfalu először 1261-ben szerepel különálló községként. Lakói a győri káptalan és Imre nádor udvarnokai voltak. Későbbi birtokosai többször változtak. 1331-ben a Baráthy család engedélyezett a hegyen szőlőültetést. 1364-ben Kisbarát felét Péchy János Héderváry Miklós fiának adta zálogba, majd 1367-ben Ruffy Tamás fiai adták Héderváry Miklósnak. További birtokosai voltak még Nádasdy Tamásné, a Viczayak, Léderer bankár, Lévay Henrik. A települést 1549-ben a törökök feldúlták. 1611-ben a falu a töröknek behódolt, 1619-ben puszta helyként szerepel. Ennek emlékét őrzi a Pusztafalu név, ami a falurész domb menti középső területe. Ekkoriban alakulhatott ki a hegyközség, ugyanis a lakosság a többszöri dúlások miatt a dombon lévő présházakba és pincékbe menekülhetett. A 18. század elején szlovákokat és németeket telepítettek ide. Az 1698-as canonica visitatio nem talált itt semmi említésre érdemeset, sem templomot, sem plébániaépületet. Gyors fejlődést követően, 1748-ban már anyaegyházként említik 1737-ben épült templommal, amelynek Csanakon és Ménfőn volt filiája.

A török uralom után sem köszöntött béke a falura. Megsínylette a kuruc-labanc háborút, a franciák támadását, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hadi eseményeit, az első és második világháborút.

Címere[szerkesztés]

Kerek talpú, szimmetrikus tárcsapajzs, pajzstalpán leveles búzakalász, fölötte egymással szembenéző, kinyújtott nyelvű és karmú oroszlánok szőlőfürtöt, szőlőindát tartanak. A szőlőinda felett lebegő szőlőmetszőkés van. A pajzson sisaktakaróval díszített pántos sisak, háromlevelű koronájából kinövő oroszlán a mancsában búzakalászt tart.

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

  • 1990–1994: Fülöp Imre (független)[3]
  • 1994–1998: Fülöp Imre (független)[4]
  • 1998–2002: Juhászné Árpási Irma (független)[5]
  • 2002–2006: Juhászné Árpási Irma (független)[6]
  • 2006–2010: Juhászné Árpási Irma (független)[7]
  • 2010–2014: Juhászné Árpási Irma (független)[8]
  • 2014–2019: Szalóki Géza (független)[9]
  • 2019-től: Kóbor Attila (független)[1]

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A népesség alakulása 2013 és 2023 között
Lakosok száma
6048
6173
6401
8188
8054
8052
201320142015202120222023
Adatok: Wikidata

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 90,4%-a magyarnak, 1,7% németnek mondta magát (9,2% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 52,5%, református 2,8%, evangélikus 7,1%, görögkatolikus 0,2%, felekezeten kívüli 11,2% (24,8% nem nyilatkozott).[10]

Látnivalók[szerkesztés]

  • Kisbaráti római katolikus templom - az 1700-as évek első felében épült barokk stílusban. Templomkertjét temetkezési helynek is használják, ezzel egyedülálló ezen a vidéken.
  • Nagybaráti római katolikus templom - mintegy 200 éves, főoltára és szószéke eredeti, mellékoltárai Győrből, a ferencesek templomából kerültek ide a rend feloszlatását követően.
  • Evangélikus templom - 1786-1787-ben építették késő barokk stílusban, tornyát a 20. században emelték.
  • Kisbaráti és nagybaráti világháborús emlékművek
  • Tájház
  • Harangláb
  • A Francia-kő kilátó, tőle jobbra a turista elődök tiszteletére, 1997-ben állított kopjafa.
  • Kossuth Lajos mellszobra
  • II. Rákóczi Ferenc szobra a Faluház előtt
  • A Csobolyó néptáncegyüttes rábaközi faragással díszített kapuja a Dr. Timaffy László Művelődési Otthon és Faluházzal szemben.
  • Báró- domb és az átjátszó torony

Szőlészet és borászat[szerkesztés]

Győrújbarát a Pannonhalmi borvidék Ravazd–csanaki vonulatának északi végén helyezkedik el. Éghajlata nem sokban tér el a Kisalföldre jellemzőtől, de a domboldalak mikroklímája kiválóan alkalmas szőlő és gyümölcstermesztésre. A község megélhetésének fő forrását mindig a szőlő- és gyümölcstermesztés jelentette. A falu dűlőinek homokos, helyenként agyagos-homokos talaja kiváló feltételeket teremtett a szőlőtelepítéshez. Helyben működő borászatok:

A település díszpolgárai[szerkesztés]

  • Fülöp Imre polgármester, 1997
  • Prof. dr. Fehér János orvosprofesszor, 2003
  • Németh Endre író, újságíró, 2004
  • Szalóki Géza vállalkozó, néptáncos, koreográfus, 2006
  • F. Csapó Irén festőművész, 2007
  • Id. Kiss Antal, 2008
  • Ventúra Sándorné, 2009
  • Takács Géza (posztumusz), 2009
  • Wennesz László, 2010
  • Horváth Endre Csaba, 2012
  • Riegler Antalné, 2013
  • Prof. dr. Gardó Sándor (posztumusz), 2013
  • Juhászné Árpási Irma polgármester, 2014
  • Török József, 2018

Testvértelepülések[szerkesztés]

Népmonda: vörös barátok mondája

Képtár[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Győrújbarát települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2019. december 19.)
  2. Magyarország helységnévtára (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2023. október 30. (Hozzáférés: 2023. november 5.)
  3. Győrújbarát települési választás eredményei (magyar nyelven) (txt). Nemzeti Választási Iroda, 1990 (Hozzáférés: 2020. február 21.)
  4. Győrújbarát települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2019. december 8.)
  5. Győrújbarát települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1998. október 18. (Hozzáférés: 2020. május 3.)
  6. Győrújbarát települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2002. október 20. (Hozzáférés: 2020. május 3.)
  7. Győrújbarát települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2006. október 1. (Hozzáférés: 2020. május 3.)
  8. Győrújbarát települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. december 23.)
  9. Győrújbarát települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2020. január 31.)
  10. Győrújbarát Helységnévtár

További információk[szerkesztés]