Gyuricza Gergely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyuricza Gergely
Született1988. június 30. (35 éves)
Ajka
Foglalkozása
Iskolái

SablonWikidataSegítség

Gyuricza Gergely (Ajka, 1988. június 30. − ) magyar festőművész, a magyar kortárs festészet ismert figurája.

Figuratív festőként aktív, elsősorban emberábrázolással foglalkozik. Témaválasztásában általában visszaköszönnek erotikus elemek és a városi élet tipikus karakterei. Stílusa a realisztikus pop-art irányzatot képviseli. Házas, egy gyermek édesapja. [1]

Élete és munkássága[szerkesztés]

A somlószőlősi Zichy-kastélyban született, falujában járt általános iskolába. A Lovassy László Gimnázium Német Nemzetiségi Tagozatának elvégzése után a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia szakán[2] előbb BA majd MA végzettséget szerzett, a diploma után pedig felvételt nyert PhD képzésre.[3] Az egyetemi képzés elején elveszítette édesanyját, aki mellrákban hunyt el[4]; ezt követően fordult a művészetterápia felé. Hamar kibontakozott tehetsége a vizuális művészetek iránt, és gyorsan megtalálta a helyét a pécsi kulturális életben, számtalan kiállítást rendezett.

Nagy erőfeszítéseket tett, hogy népszerűsítse a művészetet mint gyászfeldolgozó módszert. [5]

Ezt követően Budapestre költözött, ahol jelenleg is él és alkot. Ekkor kezdődött az erotikus alkotói korszaka, mely jelenleg is tart. Munkásságában az erotikus és az alkotó elme kapcsolatát keresi a művészet eszközeivel. [6]

Urbán Erotika[szerkesztés]

A fővárosba költözés után megalapította az Urbán Erotika Projektet, amely a művészet, az ismeretterjesztés, és a közösségépítés eszközeit használja fel arra, hogy előmozdítsa a párbeszédet a felnőtt kapcsolatokról. [7] A projekt célja, hogy a műtárgyakon kívül olyan értelmezési keretet is nyújtson, amely segít az embereknek reálisabb önismerethez jutni. Jelenleg egy szexuális fantáziákról szóló könyvön dolgozik [8], illetve erotikus színdarabot ír.

Az Urbán Erotika hosszútávú célja a párbeszéd elősegítése,[9] melyben egy fontos mérföldkő a 2024-ben debütáló Urbán Erotika Kortárs Művészeti Fesztivál.[10]

Írói munkássága[szerkesztés]

Első regénye amely a Szabadesés címet viseli, a Figura Kiadó gondozásában jelent meg 2024-ben.[11]

Díjak és elismerések[szerkesztés]

III. hely: Ezüstgerely 2018 – Sport a kortárs magyar művészetben pályázat a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum rendezésében. [12]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Élni jó #001 (2022.10.08.): Kovács András Péter és Gyuricza Gergő” (hu-HU nyelven).  
  2. Nem tudom eléggé dicsérni érte ezt a rendszert (magyar nyelven). univpecs.com. (Hozzáférés: 2023. december 8.)
  3. Bölcsészpálya – Gyuricza Gergely (magyar nyelven). btk.pte.hu. (Hozzáférés: 2023. december 8.)
  4. youtube.com. (Hozzáférés: 2017. szeptember 4.)
  5. Zsolt, Várkonyi: A gyászból való egyetlen kiút a megélés - Interjú Gyuricza Gergely festőművésszel (magyar nyelven). Librarius.hu, 2022. április 27. (Hozzáférés: 2023. december 8.)
  6. WLB, sponsored: Megírni a saját történetünket – Interjú Gyuricza Gergely festőművésszel (hu-HU nyelven). welovebudapest.com, 2021. szeptember 6. (Hozzáférés: 2023. december 8.)
  7. Ha évek óta színleled az orgazmust, ez a művész rábír, hogy végre beszélj róla a pároddal (magyar nyelven). Forbes.hu, 2023. február 17. (Hozzáférés: 2023. december 8.)
  8. A legtöbb szexuális fantázia mögött fontos lélektani igény áll (magyar nyelven). wmn.hu. (Hozzáférés: 2023. december 8.)
  9. Urbán Erotika és ami mögötte van - interjú Gyuricza Gergellyel (angol nyelven). issuu. (Hozzáférés: 2023. december 8.)
  10. Anna, Gáll: Annyira izgalmas a meztelen test, hogy fesztivál lett belőle (magyar nyelven). index.hu, 2024. január 16. (Hozzáférés: 2024. január 25.)
  11. lira.hu: Szabadesés [előrendelhető] (angol nyelven). www.lira.hu. (Hozzáférés: 2024. január 25.)
  12. Öt kategóriában közel 600 pályamű a 2018-as Ezüstgerely-pályázat… (magyar nyelven). Magyar Olimpiai Bizottság. (Hozzáférés: 2023. december 8.)

Források[szerkesztés]