Gyuricza Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gyuricza Gábor
Született 1959. április 15. (60 éves)
São Paulo
Állampolgársága
SzüleiGyuricza János
Nagy Valéria
Foglalkozása vállalkozó
Iskolái Állami Balettintézet
CEATEL Senac

Gyuricza Gábor (São Paulo, 1959. április 15.) kormánytisztviselő, vállalkozó.

Tanulmányai, ismeretei[szerkesztés]

Angol és portugál tannyelvű középiskolában érettségizett 1976-ban, majd hotelmenedzsmentet tanult a São Pauló-i CEATEL Senac Intézetben, ahol 1986-ban diplomázott. Egy tanévet (1979/80) Budapesten tanult az Állami Balettintézet néptánc tagozatán. Magyarul, angolul és portugálul anyanyelvi szinten beszél, spanyolul és németül középfokon.

Pályája[szerkesztés]

Az édesapja által 1954-ben alapított, ipari szerszámokat forgalmazó cégben kezdetben asszisztensként, később társtulajdonosként és ügyvezető igazgatóként dolgozott 1976 és 1990 között. Az forgácsolószerszámok forgalmazásában szerzett tapasztalata miatt 1990-ben a német tulajdonú Gühring cégcsoport megbízta brazíliai leányvállalatának megalapításával és a cég piaci bevezetésével.

Pályája során több dél-amerikai országban tartott marketing témájú előadásokat.

Budapesten 1997-ben saját céget alapított, amelynek profilja brazil és magyar cégek közötti kereskedelmi kapcsolatok építése, valamint brazil termékek képviselete és forgalmazása. 2010-től 2015-ig kormánytisztviselő, Magyarország São Pauló-i Főkonzulátusán dolgozott. 2015-ben visszaköltözött Budapestre.

Családja[szerkesztés]

Szülei, Gyuricza János és Nagy Valéria 1948 végén menekültként hagyták el Magyarországot és 1950 májusában érkeztek meg Brazíliába.

Apai nagyapja Dr. Gyuricza János rendőrnyomozó őrnagy. Anyai nagyapja Dr. Nagy Béla bíró, ítélőtáblai tanácselnök, anyai nagyanyja Vajnovszky Krisztina festőművész. Két testvére, Gyuricza János (1946, közgazdász) és Gyuricza György László (1947, építészmérnök) Brazíliában él. Elvált, négy gyermek édesapja.

Társadalmi tevékenysége[szerkesztés]

A brazíliai magyar kulturális életnek több területén is aktív szereplője. 1981-1984 között a brazíliai magyarok lapja, a Szóval társszerkesztője, a Zrínyi Művészegyüttes alapítója és koreográfusa, az Erdélyi Világszövetség brazíliai szervezetének társelnöke, 1986-1992 között a São Pauló-i Magyar Ház választmányi tagja. 1985-ben brazil állami kitüntetést kapott a közösségért végzett munkájáért (Polgári és Kulturális Érdemkereszt). 1997 januárjában Magyarországra költözött. Egy évvel később alapító tagja volt a Visszatelepült Magyarok Körének. A VMK 2002-ben beleolvadt a Panoráma Világklubba, amelyben szintén alapítóként tevékenykedett. 2011. június 4-én São Paulóban Piller Évával és Hegyi Ferenccel megalapította a Panoráma Világklub Braziliai Társklubját. 2011. novembere és 2015. márciusa között a Ropogós Csárdás tánccsoport tanára és koreográfusa.

Ő használta először a „visszidens” kifejezést, amelyet azóta széleskörűen használnak a visszatelepült külföldi magyarokra. Szintén ő használta először a „brazilikum” jelzőt, amely brazil különlegességet jelent a hungarikum mintájára.

Hobbija[szerkesztés]

Hobbija a családkutatás és a sakk. Levelezési sakkozásban több nemzetközi megnyitási témaversenyt nyert. 2000-ben megszervezte az I. Budapest Kupát, amelynek témája a budapesti védelem volt. A versenyen 18 ország mesterei és nagymesterei vettek részt. 2010-ben Bottlik Ivánnal közös, magyar és angol nyelvű tanulmánya jelent meg a budapesti védelem történetéről.

Források[szerkesztés]

Magyarok a Nagyvilágban, Médiamix Kiadó, Budapest Brazíliai Magyar Segélyegylet Emlékkönyv (1926-1996), São Paulo