Gyilkosság két tételben

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gyilkosság két tételben
televíziós film
Rendező Bánki Iván
Moharos Attila József
Műfaj krimi, dráma, vígjáték
Forgatókönyvíró Molnár Miklós
Polgár András
Dramaturg Czető Bernáth László
Főszerepben Bánsági Ildikó
Koncz Gábor
Zene Wolf Péter
Herczeg László (szerkesztő)
Operatőr Abonyi Antal
Hangmérnök Migray Gábor
Jelmeztervező Tóth A. Pál
Révész István
Díszlettervező Vidák Gyöngyi
Gyártás
Gyártó Magyar Televízió
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 65 perc
Forgalmazás
Bemutatómagyar 1989. december 31.
Eredeti adó TV-1, TV-2
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Gyilkosság két tételben 1987-től 1988-ig készült, 1989-ben bemutatott magyar bűnügyi tévéfilm, Bánki Iván rendezésében, Bánsági Ildikó és Koncz Gábor főszereplésével. A film érdekessége, hogy két változat készült belőle: az első változatban a női nyomozó, a második változatban a férfi nyomozó munkáját láthatják. A film 1989 szilveszteri bemutatójának idején még csak két hazai tévécsatorna volt, és ez adta az ötletet az alkotóknak a dramaturgiai játékra: a TV-1 és a TV-2 egy időben indította el a két változatot. Ha olyan jelenetek jöttek, ahol eltért egymástól a két változat, akkor azt a kép bal alsó sarkában jelezték, ilyenkor a néző maga dönthette el, hogy melyik változatot kívánja tovább nézni, szabadon választhattak a film közben a két csatorna között, anélkül, hogy elveszítették volna a történet fonalát. Később, amikor az M3 és az M5 csatorna megismételte a filmet, akkor a két változatot két külön napon adták le.

Alaptörténet[szerkesztés]

A Szabadság-hegyen egy fiatal női holttestet találnak, aki gyilkosság áldozata lett. Egy hidegfejű, gyakorlatias nő (Bánsági Ildikó), és egy forrófejű, ösztön-vezérelt férfi (Koncz Gábor) kezd nyomozni az ügyben.

Szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • Az első változatban Paál Ottót (Madaras József) meglövik, és a kórházban tudja meg Kékesitől (Bánsági Ildikó) és Drabektól (Koncz Gábor), hogy a szeretőjét megölték, még a második változatban Paál Ottót nem lövik meg, hanem berendelik a rendőrségre, ahol Kékesi és Drabek kihallgatja, és ekkor tudja meg tőlük, hogy a szeretőjét megölték.
  • Az első változatban Kósa hadnagy (Lux Ádám) mérkőzése után Kékesi és Drabek rögtön eltávozik a csarnokból, még a második változatban a távozás előtt még váltanak néhány szót Kósával.
  • Az első változat végén Kékesi és Drabek közösen hallgatja ki a gyilkost, még a második változatban csak Kékesi hallgatja ki, mert Drabek ekkor még a döntő bizonyítékot keresi.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]