Gyebnár István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Gyebnár István (Budapest, 1961–) magyar festőművész.

Élete[szerkesztés]

1986-ban szerzett diplomát a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, 1995-ben doktorált. 1986 óta diplomataként dolgozott. Évekig élt Berlinben, Bécsben, Londonban, Hágában és Tbilisziben.

Munkássága[szerkesztés]

Gyebnár István: Átalakulás; olaj festmény; 50x70 cm

Festészettel és grafikával is foglalkozó édesanyja, Fejes Gizella ösztönzésére, Lóránt Zsuzsa szobrászművész tanítványaként ismerkedik meg a képzőművészettel. A Dési Huber István Képzőművészeti Kör tagjaként rajzolni és festeni tanult. Mestere Bednay Éva (Eve B'ay) képzőművész, akinek munkásságát gyermekkora óta végigkísérte. Meghatározó hatást gyakorolt rá, s a nonfigurális absztrakció irányába tereli Rác András (1926–2013) és Bednay Dezső (1923–2013) művészete. Pályája során keresi a művészet és a diplomácia összekapcsolásának, az emberi kapcsolatok építésére történő felhasználásának a lehetőségeit.

Képeit számos európai városban bemutatta. 2009-ben nagyszabású kiállítása volt a rotterdami Goethe Intézetben, Magyarországon csoportos kiállításokon szerepelt. Többnyire absztrakt, figurális és non-figurális elemeket kombináló olajfestményeit, olaj-pasztelljeit általában különleges forma- és érzelemvilág, valamint környezetünk jelenségeire való reflexiók és elvont gondolatiság jellemzi.

Utazásai során fotózással, majd Magyarországon művészeti publicisztikával kezdett foglalkozni. A fotózást a festészet alternatívájaként kezeli és a vizuális kommunikáció nélkülözhetetlen kiegészítő eszközének tartja.

Források[szerkesztés]

Gyebnár István: Győzelem; olaj festmény; 60x60 cm

Irodalom[szerkesztés]

Gyebnár István: Ábránd; olaj festmény; 50x40 cm

További információk[szerkesztés]