Gyapjas nyúl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Gyapjas nyúl
Smit.Lepus sechuenensis.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Nyúlalakúak (Lagomorpha)
Család: Nyúlfélék (Leporidae)
Alcsalád: Valódi nyulak (Leporinae)
Nem: Lepus
Linnaeus, 1758
Faj: L. oiostolus
Tudományos név
Lepus oiostolus
(Hodgson, 1840)
Elterjedés
Woolly Hare area cropped.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gyapjas nyúl témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gyapjas nyúl témájú kategóriát.

A gyapjas nyúl (Lepus oiostolus) a Tibetben és Közép-Kínában honos nyúlfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A gyapjas nyúl viszonylag nagy termetű nyúlféle, testhossza 40–50 cm lehet, testsúlya 1,5-3,1 kg között mozog (átlagosan 2,3 kg). A nőstények valamivel (mintegy 10%-kal) nagyobbak a hímeknél. Feje és orra valamivel hosszabb, mint legközelebbi rokonáé, a fokföldi nyúlé. Szőrzete teste felső részén kissé hullámos, színe sárgásbarna (esetenként egészen sárgásfehér), testének hátsó részén barnásszürkétől ezüstös szürkéig variálhat. Rövid farkának alsó része fehér. Torkán a szőrzet szintén barna, hasán viszont fehéres. A kisnyulak teljesen barnássárgák, farrészükön az első vedlés után szürkülnek ki úgy, mint a felnőtt egyedek.

A gyapjas nyúlnak négy elismert alfaja létezik:

  • Lepus oiostolus hypsibius
  • Lepus oiostolus oiostolus
  • Lepus oiostolus pallipes
  • Lepus oiostolus przewalskii

Elterjedése[szerkesztés]

A gyapjas nyulak hegyvidéki állatok, a Tibeti-fennsíkon és annak környékén élnek Kínában (Kanszu, Csinghaj, Szecsuan, Tibet, Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület, Jünnan tartományokban), Indiában (Dzsammu és Kasmír, valamint Szikkim tartományokban) és Nepálban. Általában a füves fennsíkokon, száraz hegyi sztyeppéken, bozótosokban, örökzöld erdőkben fordulnak elő, helyenként a mezőgazdasági területek közelében. Az összes nyúlféle közül ők élnek a legmagasabban, 2500-5400 tengerszint feletti magasságon. Elterjedési területén más nyúlféle nem él.

Életmódja[szerkesztés]

Többnyire éjszaka aktív, napközben búvóhelyén (fűcsomók alatt, sziklák közti résekben) rejtőzik, pihen. Általában fűfélékkel, egyéb fűnemű növényekkel vagy bokrok leveleivel táplálkozik. A mezőgazdaságban kisebb károkat okozhat. Territóriumuk határát az állukon levő szagmirigyek fűcsomókhoz, bokrokhoz dörzsölésével jelölik ki.

Párzási időszaka májustól júliusig tart. Ilyenkor néhány hím huzamosabb ideig követ egy nőstényt és a kiáltásokkal, valamint levegőbe ugrálással igyekszenek felkelteni a figyelmét. Időnként a hímek összeverekednek, ekkor két lábra állva próbálják megharapni vagy mellső lábukkal eltaszítani egymást. A nőstények általában elhagyott mormotaodúkban vagy sűrű bokrok alján szülik meg egy vagy két (átlag 1,8) kölyküket. Az újszülött kisnyulak súlya 100-150 g.

A gyapjas nyulakra valamennyi tibeti nagy- vagy közepes ragadozó vadászik, a hópárduc, a hiúz, a farkas, tibeti róka vagy a mongol ölyv. Fiait a hegyi görény hurcolhatja el. A nyulak fertőzöttek lehetnek az Echinococcus multilocularis galandféreggel, amely az emberben vagy a kutyában, házi macskában is betegséget okoz.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A gyapjas nyulak létét nagy elterjedési területük és gyakori előfordulásuk miatt nem fenyegeti veszély. Bár húsukért rendszeresen vadásszák, több nemzeti parkban is vannak populációi. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján "nem fenyegetett" státusszal szerepel.

Források[szerkesztés]