Győri Könyvszalon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Győri Könyvszalon a győri Önkormányzat három napos rendezvénye, melynek célja az olvasás népszerűsítése és a kortárs magyar irodalom megismertetése. Az első könyvszalon 2001-ben került megrendezésre.

Története[szerkesztés]

A Győri Önkormányzat külföldi példa nyomán: Colmar, a francia testvérváros mintájára indította el a Győri Könyvszalont 2001 október 27- én, szombaton 9 órakor nyitották meg az első rendezvényt, amit azóta minden évben megrendeznek. A könyvszalon látogatója például egy helyszínen működő nyomdagépen készített ingyenes emléklapot kaphatott, vagy megfigyelhette a könyvkötő gondos munkáját, vagy éppen megismerkedhetett a könyvillusztrátorral is. A Könyvszalon célja, hogy az emberek ne felejtsék el, milyen jó egy könyvet olvasni. A könyvnek, a jó írásműnek soha el nem múló, hervadhatatlan érdemei vannak.

2015. óta része a programoknak a Kortársasjáték című drámaíró verseny, ami minden évben három kortárs drámaíró a helyszínen megszülető és színpadra állított művén keresztül a „mi a valóság”, „mi az, ami körülvesz minket”, „hogyan élünk ebben a világban” kérdéskörökre keresi a választ a napi sajtóorgánumok szalagcímeiből. Az esemény végén szakmai és közönségdíjak kerülnek átadásra.[1]

A Győri Könyvszalon díja[szerkesztés]

Győri Könyvszalon alkotói díja

A Győri Könyvszalon alkotói díj egy a győri könyvtári kölcsönzések alapján, a legolvasottabb kortárs magyar szépírónak kiadott díj, melyet a győri könyvtárak kölcsönzési adatai alapján ítélnek oda 2002. óta a Könyvszalon megnyitóján.[2] 2017-ben művészeti díj került átadásra.

Győri Könyvszalon művészeti díja

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]