György Júlia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
György Júlia
Született 1896. június 29.
Szolnok
Elhunyt 1977. november 28. (81 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása gyermekgyógyász,
pszichológus,
gyógypedagógus,
ideggyógyász
Díjak Kossuth-díj

György Júlia (Szolnok, 1896. június 29.Budapest, 1977. november 28.) Kossuth-díjas gyermek- és ideggyógyász szakorvos, az orvostudományok kandidátusa (1969), kriminálpszichológiai, gyermekpszichológiai és gyógypedagógiai tevékenységet is folytatott.

Életpályája[szerkesztés]

1919-ben a Fiatalkorúak Bírósága mellett működő kriminálpszichichológiai laboratórium munkatársa volt. Később a budapesti poliklinikán Ranschburg Pál osztályán kriminálpszichichológiai szakrendelést vezetett (1930-1939). Állását elvesztve, az Országos Izraelita Patronázs Egyesületben dolgozott: speciális óvodát, napközi otthont létesített, gyermekambulanciát és pályaválasztási tanácsadót vezetett (1940-).

A II. világháború után különböző speciális otthonokat szervezett züllésnek indult gyermekek részére és többféle gyermek-szakrendelésen dolgozott. Az általa létesített Fővárosi Gyermekpszichológiai Rendelőintézet igazgató főorvosa (1968-1976), majd annak szaktanácsadója. Párhuzamosan az ELTE jogtudományi karán a büntetőjogi tanszéken kutató (antiszociális személyiség tárgykörben) és a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán meghívott oktató.

Munkái (válogatás)[szerkesztés]

  • Züllöttség és neurózis (Psychológiai Tanulmányok, Budapest, 1929.)
  • A gyermekvédelem országos problémáiról. (Budapest, 1960.)
  • A nehezen nevelhető gyermek. (Budapest, 1965.)
  • Az antiszociális személyiség. (Budapest, 1967.)

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]