György Júlia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
György Júlia
SzületettLöwy Julianna
1896. június 29.
Szolnok
Elhunyt1977. november 28. (81 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
KitüntetéseiKossuth-díj (1962)
SírhelyeFarkasréti temető (34/3-1-43)[1][2]
SablonWikidataSegítség

György Júlia (született Löwy) (Szolnok, 1896. június 29.[3]Budapest, 1977. november 28.)[4] Kossuth-díjas gyermek- és ideggyógyász szakorvos, az orvostudományok kandidátusa (1969), kriminálpszichológiai, gyermekpszichológiai és gyógypedagógiai tevékenységet is folytatott.

Életpályája[szerkesztés]

Szolnokon született Löwy Mihály gőzmalmi hivatalnok és Klein Cecília gyermekeként. 1919-ben a Fiatalkorúak Bírósága mellett működő kriminálpszichichológiai laboratórium munkatársa volt. Tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte, ahol 1922-ben szerezte meg orvosi oklevelét, azonban állást nem kapott. Az 1920-as évektől a budapesti poliklinikán Ranschburg Pál osztályán kriminálpszichichológiai szakrendelést vezetett. 1930-ban Herzog Erzsébettel a budapesti Hársfa utcában önálló kriminálpszichológiai szakrendelőt szervezett. A zsidótörvények következtében elvesztette állását, s így az Országos Izraelita Patronázs Egyesületben[5] dolgozott tovább: speciális óvodát, napközi otthont létesített, gyermekambulanciát és pályaválasztási tanácsadót vezetett.

A második világháború után különböző speciális otthonokat szervezett züllésnek indult gyermekek részére és többféle gyermek-szakrendelésen dolgozott. 1962-ben Kossuth-díjat kapott a nehezen nevelhető gyermekek és fiatalkorúak gyógyító-nevelése terén végzett sok évtizedes, áldozatos munkájáért. 1968-ban kinevezték a Fővárosi Tanács Gyermekpszichológiai Rendelőintézet igazgató főorvosává, majd annak szaktanácsadója lett. 1976-ban adta át igazgatói feladatait Vikár Györgynek, de haláláig az intézetben tevékenykedett. Párhuzamosan az ELTE jogtudományi karán a büntetőjogi tanszéken kutató (antiszociális személyiség tárgykörben) és a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán meghívott oktató volt.

Emlékére a Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekvédelmi Szakosztálya és a Magyar Pszichológiai Társaság György Júlia-emlékérmet alapított.

Munkái (válogatás)[szerkesztés]

  • Züllöttség és neurózis (Psychológiai Tanulmányok, Budapest, 1929)
  • Adatok a gyermekkori psychoneurosisok ok-, kór- és gyógytanához. Klinikai közlemény. br. W. Herzog Erzsébettel (Budapest, 1936)
  • A gyermekvédelem országos problémáiról. Tanulmányok a gyermekvédelem köréből. (Budapest, 1960)
  • A szülői alkoholizmus hatásai a gyermek mentális, ill. személyiség-fejlődésére (Ideggyógyászati Szemle, 1964)
  • Adalékok a gyermekkori szökés-csavargás szindrómájához. Pszichológiai Tanulmányok. (Budapest, 1965)
  • A nehezen nevelhető gyermek. A veszélyeztetett gyermek. (Budapest, 1965)
  • Az antiszociális személyiség (Budapest, 1967)
  • Az antiszociális személyiség kialakulása. Baj van a gyerekemmel. (Budapest, 1977)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]