Gyönyörű sorscsapás (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyönyörű sorscsapás
(Beautiful Disaster)
2023-as amerikai film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
RendezőRoger Kumble
ProducerRoger Kumble
AlapműBeautiful Disaster
Műfaj
  • regény alapján készült film
  • romantic drama film
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneSam Ewing
OperatőrJoshua Reis
VágóMatthew Rundell
Gyártás
GyártóWattpad
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő95 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • USA 2023. április 12.
  • magyar 2023. április 13.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26488/2023)
Kronológia
KövetkezőBeautiful Wedding
További információk
SablonWikidataSegítség

A Gyönyörű sorscsapás (eredeti cím: Beautiful Disaster) 2023-ban bemutatott amerikai romantikus filmdráma, amelyet Roger Kumble és Jamie McGuire forgatókönyvéből Roger Kumble rendezett. A film alapjául Jamie McGuire 2011-es, azonos című regénye szolgált. A főbb szerepekben Virginia Gardner és Dylan Sprouse látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2023. április 12-én mutatták be a mozikban. Magyarországon egy nappal később, április 13-án jelent meg a Fórum Hungary forgalmazásában.

Cselekmény[szerkesztés]

Abby újonnan érkezett az egyetemre. Az első napon legjobb barátnője, America és annak barátnője, Shepley egy illegális underground bokszmeccsre viszik. Ekkor lép be a ringbe Travis, az egyetem rosszfiúja és nőcsábásza, akivel Abby nemsokára megismerkedik. Az MMA-harcos szeretné elnyerni a lány bizalmát, de Abby eleinte elutasítóan reagál a közeledésére. A lány ellenállása lenyűgözi, ezért fogadást köt vele: egy hónapra hozzá kell költöznie, ha megnyeri a következő meccsét, ami be is következik.

A következő hetekben összeköltöznek és összebarátkoznak. Hamarosan mindkettőjükben romantikus érzelmek alakulnak ki egymás iránt.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Dylan Sprouse Travis „Veszett Kutya” Maddox Gacsal Ádám
Virginia Gardner Abby Abernathy Kardos Eszter
Libe Barer America Mason Csuha Borbála
Declan Michael Laird Taylor Maddox Fehér Tibor
Brian Austin Green Mick Abernathy Gubányi György István
Austin North Shepley Maddox Ember Márk
Rob Estes Benny Szakács Tibor
Neil Bishop Parker Hayes Hajdu Tibor
Jack Hesketh Trenton Maddox Kékesi Gábor
Micky Dartford Tyler Maddox Csiby Gergely
Akshay Kumar Adam Rada Bálint

A film készítése[szerkesztés]

2012-ben a Warner Bros. Entertainment megvásárolta a Gyönyörű sorscsapás megfilmesítési jogait,[2][3] de a projekt sosem valósult meg, és a Warner Bros. szerződése 2014. május 13-án lejárt. 2020-ban a Voltage Pictures szerezte meg a jogokat, a film készítése 2021-ben kezdődött, Roger Kumble rendezői, valamint Dylan Sprouse, Rob Estes és Virginia Gardner színészi közreműködésével.[4]

A projektet McGuire ellentmondásos kijelentései és politikai nézetei miatt a nyilvánosság részéről jelentős kritika érte.[5][6][7]

Bemutató[szerkesztés]

A filmet csak két este erejéig, április 12-13-án tűzték moziműsorra az Egyesült Államokban a Fathom Events forgalmazásában.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyönyörű sorscsapás - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. május 1.)
  2. Studios in Bidding War for ‘Fifty Shades’-Lite Novel ‘Beautiful Disaster’. The Hollywood Reporter . (Hozzáférés: 2021. június 12.)
  3. Warners has Beautiful Disaster. Empire . (Hozzáférés: 2021. június 12.)
  4. Roger Kumble Movie ‘Beautiful Disaster’ Sets Dylan Sprouse, Virginia Gardner & More. Deadline . (Hozzáférés: 2021. november 1.)
  5. Jamie Mcguire’s problematic past turns fans against Beautiful Disaster”, 2021. október 26. (Hozzáférés: 2021. november 1.) 
  6. Racist Author Jamie McGuire Dragged Again Upon News of Romance Book Adaptation”, 2021. október 26. (Hozzáférés: 2021. november 1.) 
  7. News of an Upcoming Adaptation of 'Beautiful Disaster' Has People Remembering How Racist the Author Jamie McGuire Is”, 2021. október 28. (Hozzáférés: 2021. november 1.) 
  8. Dylan Sprouse and Virginia Gardner Get Steamy in 'Beautiful Disaster' Trailer, Collider

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Beautiful Disaster (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]