Gyöngygurámi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyöngygurámi
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Anabantoidei
Család: Gurámifélék (Osphronemidae)
Nem: Trichopodus
Faj: T. leerii
Tudományos név
Trichopodus leerii
(Bleeker, 1852)
Szinonimák

Trichogaster leerii

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gyöngygurámi témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gyöngygurámi témájú kategóriát.

A gyöngygurámi (Trichopodus leerii) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe és a gurámifélék (Osphronemidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Maláj-félszigeten, Thaiföldön, Szumátrán és Borneón honos. Kedvelt, békés akváriumi hal.

Megjelenése[szerkesztés]

Általában 10–11 cm-re nő meg, igen szép színű és formájú díszhal.

Az oldalát és a páratlan úszókat gyöngyházfényü, fehéressárga foltok díszítik. A torok- és a hastájék, a mellúszók és a farok alatti úszók elülső része narancsvörös.

A tapogatóvá alakult páros hasúszók vörösesek. Az oldal középvonalában megtört fekete csík látható. A nőstény tompább színű, a torok- és a hastájék ezüstös. A nőstény hátúszója lekerekített, míg a hímé mindig elhegyesedő. A gyöngygurámi későn színesedik ki a leírt mértékig, csak közvetlenül mielőtt eléri ivarérettségét, mutatja teljes szépségét. A hímek torka, mellkasa és hasúszója élénk narancssárga, míg a nőstények ugyanezen részei gyakran szürkések.

Testük oldalt erősen lapított, nem túl nagy szájuk enyhén felfelé mutató, ajkait kissé duzzadtak. Hasúszói erősen megnyúltak, fonalszerűvé alakultak, és főként ízlelősejteket tartalmaznak. Az oldalvonal (Organum laterale) némelykor teljesen megszakadó, nyomokban található, esetleg teljesen hiányzik. Igen nagy hasüreggel rendelkeznek, mely a faroktőig terjedhet. Úszóhólyagjuk kétlebenyes, a hasüreg hátsó részét szinte kitölti.

Életmódja[szerkesztés]

Mindenevő. A víz középső és felső szintjein tartózkodik. Hasonló méretű halakkal tartsuk.

Szaporodása[szerkesztés]

Csak a 8-10 hónapos, kifejlett testnagyságú egyedek ivarérettek. A nászjáték gyönyörű látvány. Meleg vizet (28-29 °C) igényel, nagyméretű habfészket épít. Az ívás után távolítsuk el a nőstényt, mert a heves hím megtépheti. Az ivadékok nagyon aprók, mikroeleséget igényelnek 2 hétig, majd rászoktathatók a porrá tört lemezes tápra.

Akváriumban tartása[szerkesztés]

Az ijedős hal, általában nagy medencében érzi jól magát: kb. 120 liter 1 hím és 2 nőstény számára. Kedvelt vízhőmérséklete 23-26 °C és szeretik a tőzeggel előkészített vizet.

Lásd továbbá[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]