Gyöngyös réce

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Gyöngyös réce
Affenente 0508071.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Alcsalád: Gyöngyösréceformák (Stictonettinae)
Nem: Stictonetta
Reichenbach, 1853
Faj: S. naevosa
Tudományos név
Stictonetta naevosa
Gould, 1841
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gyöngyös réce témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gyöngyös réce témájú médiaállományokat és Gyöngyös réce témájú kategóriát.

A gyöngyös réce (Stictonetta naevosa) a madarak osztályának a lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj. A gyöngyösréceformák (Stictonettinae) alcsaládba tartozó Stictonetta nemnek egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

Délkelet-Ausztráliában és Nyugat-Ausztrália délnyugati részén mocsaras területeken és tavakon él. Többnyire társasan fordul elő, a csapatok akár 100 madárból is állhatnak.

Megjelenése[szerkesztés]

Hossza 50-60 centiméter, szárnyfesztávolsága 75-85 centiméter, testtömege 800-1000 gramm. A hím és tojó tollazata hasonló, szürkésbarnán mintázott, de a hím csőre költésidőben piros.

Rövid lábaival a récefélékre emlékeztet, de anatómiájában, viselkedésében és életmódjában átmenet képez a ludak és a récék között. Ezért ezt az alcsaládot a ludak és a récék közé szokták helyezni.

Hím
és a sötét csőrű tojó

Életmódja[szerkesztés]

Tápláléka javarészt algákból és vízinövényekből áll, de állati eredetű táplálékot, mint férgeket, rovarokat, sőt kisebb halakat is fogyaszt.

Szaporodása[szerkesztés]

Költési időszaka júniustól decemberig tart. A hím részt vesz a fészeképítésben, de ezt követően már hanyagolja családi kötelezettségeit. Az 5-6 tojást körülbelül egy hónap alatt költi ki egyedül a tojó, és a fiókák felnevelése is egyedül az ő feladata.

Rendszertan[szerkesztés]

Bár megjelenése réceszerű, anatómiájában és viselkedésében hasonlít a ludakra. Főleg a tyúkludakkal (Ceropsini nemzetség) mutat sok hasonlóságot, korábban össze is vonták a két fajt egy nemzetségbe. Újabban azonban a gyöngyös récét nemcsak nemzetségszinten különítik el minden más récefélétől, hanem ezt az egy fajt egy önálló alcsaládba is helyezték.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]