Gyömbér (hegy)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyömbér
(Ďumbier)
A Gyömbér (a kép jobb oldalán) és a Chopok (a kép közepén)
A Gyömbér (a kép jobb oldalán) és a Chopok (a kép közepén)

Magasság2043 m
Hely Szlovákia
HegységAlacsony-Tátra
Elhelyezkedése
Gyömbér (Szlovákia)
Gyömbér
Gyömbér
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 56′ 11″, k. h. 19° 38′ 25″Koordináták: é. sz. 48° 56′ 11″, k. h. 19° 38′ 25″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Gyömbér témájú médiaállományokat.

A Gyömbér (szlovákul Ďumbier) hegy a Szlovákiában húzódó Alacsony-Tátra legmagasabb orma, tengerszint feletti magassága 2043 m. Ezzel a Breznóbányai járás és a Felső-Garam-mente legmagasabb pontja. A Štiavnica (2025 m) tömbjéhez kapcsolódva helyezkedik el a hegység főgerincén a Krúpova hoľa (1927 m) és a Králicska (1785 m) között. A Gyömbér alatti nyeregben található a M. R. Štefánika menedékház (1727,9 m), amely egész évben nyitva tart.[1] Tetejéről minden irányban messze és akadálytalanul beláthatók Szlovákia környező vidékei és hegységei.

A Gyömbér északi oldala meredek, szakadékok, pillérek, s akár 500 m magas sziklafalak jellemzik, melyek lába a Bisztra- és a Ludár-völgybe (Bystrá- és Ludárova dolina), két gleccserkatlanba ér. A hegy ezen oldalán zergék és mormoták élnek. Déli oldala kevésbé meredek, ezen lejtőjén gránittömbök találhatók.

A hegyen korábban vas-, arany- és antimonércet (antimonitot) bányásztak, melynek nyomai ma is láthatók a hegy körüli völgyekben. 1944 telén heves harcok zajlottak a visszavonuló német csapatok és a partizánok között a Gyömbér és a Králicska közti gerincszakaszon. A nehéz átkelés során elhunyt partizánok emlékének megőrzésére emlékművet emeltek a Milan Rastislav Štefánik-menedékház közelében.

Megközelítés[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2013. április 4.) „Chata generála Milana Rastislava Štefánika” (szlovák nyelven). Wikipédia.  

Források[szerkesztés]