Gyökérrágó lepkék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyökérrágó lepkék
Evolúciós időszak: kora krétaholocén
Trictena atripalpis
Trictena atripalpis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Öregrend: Fejlett szárnyas rovarok (Endopterygota)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Alrend: Valódi lepkék (Glossata)
Alrendág: Gyökérrágó lepkék (Exoporia)
Öregcsaládok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gyökérrágó lepkék témájú rendszertani információt.

Az gyökérrágó lepkék (Exoporia) a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó klád, amit a Mnesarchaeoidea és a Hepialoidea öregcsaládok alkotnak (Kristensen, 1999; Nielsen et al., 2000) jelenleg 68 nemmel és legalább 625 fajjal.

Származásuk, elterjedésük[szerkesztés]

Testvércsoportjuk a Heteroneura alrendág. A két alrendág nagyjából a kora kréta kor barremi korszakában, tehát úgy 125–130 millió éve különült el (Varga). Ennyire idős kládról lévén szó, a gyökérrágó lepkék azóta gyakorlatilag az egész bioszférát benépesítették.

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés]

Megkülönböztető bélyegük a nőstények egyedi szaporító szervrendszere. Ennek jellegzetes autapomorf bélyege, hogy a végbélnyílás, a peterakó nyílás és a párzónyílás is külön-külön nyílik, mert az ostium bursae és az ovipore között van egy külsődleges barázda, ami a spermát a petéhez juttatja, ellentétben a kettős ivarnyílású lepkék (Ditrysia) belső ductus seminalisával (Nielsen et al., 2000) vagy az egy ivarnyílású lepkékkel, amelyek párzó és peterakó testrészei a potrohon közös nyílásba (kloákába) torkollanak.

Kapcsoló cikkek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Kristensen, N.P., (1999) [1998]. The non-Glossatan Moths. Ch. 4, pp. 41–62 in Kristensen, N.P. (Ed.). Lepidoptera, Moths and Butterflies. Volume 1: Evolution, Systematics, and Biogeography. Handbook of Zoology. A Natural History of the phyla of the Animal Kingdom. Band / Volume IV Arthropoda: Insecta Teilband / Part 35: 491 pp. Walter de Gruyter, Berlin, New York.
  • Nielsen, E.S., Robinson, G.S. and Wagner, D.L. 2000. Ghost-moths of the world: a global inventory and bibliography of the Exoporia (Mnesarchaeoidea and Hepialoidea) (Lepidoptera) Journal of Natural History, 34(6): 823-878.Abstract

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Exoporia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Varga: Varga Zoltán: Az állatvilág filogenetikus rendszere III. rész

További információk[szerkesztés]