Gwatkins-nyest

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Gwatkins-nyest
Nilgiri marten by N A Nazeer.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Család: Menyétfélék (Mustelidae)
Alcsalád: Rozsomákformák (Guloninae)
Nem: Martes
Tudományos név
Martes gwatkinsii
(Horsfield, 1851)
Elterjedés
Nilgiri Marten area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gwatkins-nyest témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gwatkins-nyest témájú kategóriát.

A Gwatkins-nyest (Martes gwatkinsii) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a menyétfélék (Mustelidae) családjába és a rozsomákformák (Guloninae) alcsaládjába tartozó, Dél-Indiában honos, ragadozó emlősfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

Nilgiri marten (2) by N A Nazeer.tiff

A Gwatkins-nyest átlagos testsúlya 2,1 kg, testhossza 55–65 cm, amihez még 40–45 cm-es farka is hozzájárul. Törzse hosszú és hajlékony, lábai viszonylag rövidek. Kis feje háromszögletű, fülei kicsik és kerekek. Homloka jellegzetes módon kissé behorpad. Farka hosszú és bozontos, ami segít futás és ugrás közben megtartani az egyensúlyát. Karmai erősek és félig visszahúzhatóak. Talpai szőrösek. Sűrű és puha bundája teljes egészében sötétbarna vagy fekete, kivéve a torkán és mellén található, feltűnő, élénksárga vagy narancsszínű foltot.

Sokáig közeli rokona, a sárgatorkú nyest alfajának tartották.

Elterjedése[szerkesztés]

Dél-Indiában honos, a Nyugati Ghát-hegység erdeiben, 300 és 2600 m tengerszint fölötti magasság között.

Életmódja[szerkesztés]

Nilgiri Marten Naseef Gafoor.jpg

A Gwatkins-nyest a dél-indiai hegyek örökzöld erdeiben és a lombhullató trópusi erdőkben él, de megfigyelték ültetvényeken, réteken, mocsarakban is. Igen jól mászik fára és hosszú farkával egyensúlyozva képes egyik fáról a másikra átugrani. Territoriális állat, területének határát vizeletével és szagmirigyeivel jelöli meg.

Nappal aktív. Feltehetően rokonához, a sárgatorkú nyesthez hasonlóan társas állat és kis csoportban vadászik. Csoportosan akár a kis termetű kancsilszarvasokat is el tudja ejteni. Opportunista ragadozó, megeszi a kisemlősöket, varánuszokat, kisebb gyíkokat és madarakat, de étrendjét rovarokkal, gyümölcsökkel, mézzel és nektárral is kiegészíti.

Szaporodási szokásai alig ismertek. Sok menyétféle poligám, legközelebbi rokona, a sárgatorkú nyest viszont monogám. Az utóbbi faj február-márciusban vagy június-augusztusban párzik, igen hosszú ideig, 220-290 napig vemhes és a nőstények 2-6 utódot hoznak világra.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A Gwatkins-nyest a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján sebezhető státusszal szerepel. Megtalálható a washingtoni egyezmény III. függelékén is. Elterjedési területe kicsi és fragmentált, viszont mára nagy része természetvédelmi területekre esik. Korábban elsősorban azért irtották, mert a kiette a méhkasokból a mézet és a lárvákat, de mára ezt a gyakorlatot betiltották és populációja stabilizálódhatott. Ritkán kerül az ember szeme elé, ezért nehéz megítélni, hogy száma csökkenőfélben van-e.

Források[szerkesztés]