Gustav Hägglund

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gustav Hägglund
Gustav Hägglund.jpg
Született 1938. szeptember 6. (81 éves)
Viborg
Állampolgársága finn
Rendfokozata tábornok
Szülei Woldemar Hägglund
Iskolái United States Army Command and General Staff College

Johan Edvin Birger Gustav Hägglund (Viipuri, 1938. szeptember 6. –) nyugállományú finn tábornok. Finnország vezérkari főnöke volt 1994-től 2001-ig. Azután pedig az Európai Unió Katonai Bizottságának első elnöke 2001-től 2004-ig. Az EU ezen legmagasabb katonai feladatkörében a közösség kríziskezelési képességének fejlesztésén munkálkodott.

A Finn Véderő főparancsnokaként hét szolgálati éve alatt nyugatiasította a finn honvédséget a védelmi készenlétből, illetve erőből nem engedve, megalkuvás nélkül. Hägglund kezdeményezése alapján illetve vezetésével valósították meg a sorkötelességi szolgálati tartam illetve képzési tartalom teljes reformját.

Hägglund által erősen szorgalmazott reform volt a Finn Honvédelmi Főiskola megalapítása, illetve az ott nyújtandó képzés fejlesztése.

Hägglund parancsnokságának idején kezdték meg a Finnország és a NATO közötti Békepartnerségi Programot. Finnország bejelentette, hogy a NATO-csatlakozás választási lehetőségként nyitva marad, és csatlakozott a NATO vezette békefenntartó műveletekhez Boszniában. A finn nők pedig lehetőséget kaptak a sorkötelesség önkéntes teljesítésére.

Apja Woldemar Hägglund.