Gustafsonia cognita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gustafsonia szócikkből átirányítva)
Gustafsonia cognita
Evolúciós időszak: Középső eocén - kora oligocén
Elképzelt rajz a koponyájáról
Elképzelt rajz a koponyájáról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Medvekutyafélék (Amphicyonidae)
Alcsalád: ?
Nem: Gustafsonia
Tomiya & Tseng, 2016
Faj: G. cognita
Tudományos név
Gustafsonia cognita
(Gustafson, 1986)
Szinonimák
  • Miacis cognitus Gustafson, 1986
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gustafsonia cognita témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gustafsonia cognita témájú kategóriát.

A Gustafsonia cognita az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a fosszilis medvekutyafélék (Amphicyonidae) családjába tartozó faj.

Ez a fosszilis emlősfaj korábban a Miacidae családba volt besorolva Miacis cognitus név alatt, azonban az újabb vizsgálatok szerint medvekutyafélének bizonyult.[1] A család egyik ősi alakját képviseli. Az új adatok fényében, a Gustafsonia cognita nemének az egyetlen eddig felfedezett faja.[2]

Tudnivalók[szerkesztés]

A Gustafsonia cognita Észak-Amerika területén fordult elő, a középső eocén és kora oligocén korszakok között, vagyis 39-33 millió évvel ezelőtt. Egyetlen maradványát 1986-ban, a nyugat-texasi Reeve's Bonebed Chambers Tuff Formation nevű lelőhelyen találták meg.[3][4]

Ez a holotípus egy hiányos koponyából áll - hiányzik az alsó állkapocs, a felső szemfogak és az egyik pofacsont. A fogazata alapján inkább a macskaalkatúakra hasonlít - talán ezért volt korábban hibásan besorolva. A meglévő fogak alapján a kutatók kiszámították, hogy 42 foga lehetett.[5] A részleges koponya konvergens evolúciót mutat a ma is élő afrikai pálmacibettel (Nandinia binotata); tehát valószínűleg az ősállat, körülbelül ugyanazt az ökológiai fülkét, hasonló életfeltételek között töltötte be, mint a ma is létező emlősfaj.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2016) „Whence the beardogs? Reappraisal of the Middle to Late Eocene ‘Miacis’ from Texas, USA, and the origin of Amphicyonidae (Mammalia, Carnivora)”. Royal Society Open Science 3 (10), 160518. o. DOI:10.1098/rsos.160518.  
  2. Spaulding, M.; Flynn J.J.; Stucky, R.K. (2010) Anew basal Carnivoramorphan (Mammalia) from the ‘Bridger B’ (Black’s Fork Member, Bridger Formation, Bridgerian NALMA, Middel Eocene) of Wyoming, USA. Paleontology 53: 815-832. doi:10.1111/j.1475-4983.2010.00963.x
  3. Paleobiology Database: Miacis cognitus Gustafson 1986 (carnivoran)
  4. University of Texas, Austin: Reeves bonebed. [2011. szeptember 29-i dátummal az Bonebed&county=&state=&specid=&geol_form=&epoch=&site_no=&showimage=&geog=&country=&others=&geol=&epoch=&period=&age=&era=&strat=&formation=&group=&horizon=&member=&sorted_by= eredetiből archiválva].
  5. Digimorph (Digital morphology): Miacis cognitus, extinct carnivoran

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gustafsonia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.