Gurk (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gurk
A Gurk Truttendorfnál
A Gurk Truttendorfnál
Közigazgatás
Országok  Ausztria
Tartomány Karintia
Földrajzi adatok
Hossz157 km
Forrásszint1970 m
Vízhozam30,1 m³/s
Vízgyűjtő terület2581,63 km²
Forrás Gurksee, Torersee
Torkolat Dráva (Stein)
é. sz. 46° 54′ 36″, k. h. 13° 56′ 59″Koordináták: é. sz. 46° 54′ 36″, k. h. 13° 56′ 59″
Elhelyezkedése
A Gurk Klagenfurttól keletre torkollik a Drávába
A Gurk Klagenfurttól keletre torkollik a Drávába
A Wikimédia Commons tartalmaz Gurk témájú médiaállományokat.

A Gurk (szlovénül Krka) a Dráva bal oldali, 157 km-ével második leghosszabb mellékfolyója. Teljes egészében Ausztria Karintia tartományában helyezkedik el. 2581 km²-es vízgyűjtő területe a tartomány 27%-át teszi ki, de a lakosság 40%-a él rajta.

Folyása[szerkesztés]

A folyó a róla elnevezett Gurktali-Alpok két tengerszeméből ered. A 2320 m magas Bretthöhe tövében fekvő tavak közül a Gurksee 1970 m magasan található, 0,4 hektáros és 1,5 m mély; a Torersee 2010 m-en fekszik, területe 0,35 ha és 1,2 m mély. Télen mindkettő fenékig befagy, így halak sem élnek bennük.

A Felső Gurk-völgy Reichenau és Gnesau ritkán lakott fennsíkjain kezdődik, majd kelet felé haladva a völgy középső szakaszán áthalad Weitensfeld és Gurk mezővárosokon egészen Straßburg városáig. Althofennél délre fordul, majd miután Brücklnél bal felől befogadta az északról érkező Görtschitz folyót, délnyugat felé kanyarodik. Miután belépett a Klagenfurti-medencébe, Klagenfurttól keletre jobb oldalról belétorkollik a Glan. Itt élesen kelet felé kanyarodik (tulajdonképpen a Glan medre folytatódik) és még Völkermarkti-víztározó előtt Sankt Kaziannál egyesül a Drávával.

A Gurk völgyében 1898-ban megnyitották a Gurktalbahn vasútvonalat, amelyet 1969-ben teljes hosszában felszámoltak.

Források[szerkesztés]

  • W. Honsig-Erlenburg, G. Wieser: Die Gurk und ihre Seitengewässer. Verlag des Naturwissenschaftlichen Vereins für Kärnten, Klagenfurt 1997, ISBN 3-85328-009-9

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gurk (Fluss) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.