Gumicukorka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gumicukorkák
Savanyú gumicukorkák

A gumicukorka kedvelt édesség, amely nevét gumis, zselés állagáról kapta. Fő összetevőjének, a zselatinnak köszönhetően jól ízesíthető és színezhető. Többnyire gyümölcsös, kólás vagy „gyógy” ízesítéssel, a legkülönbözőbb formában kerül piacra. Egyik legismertebb változata a gumimaci.

Összetétele[szerkesztés]

Magyarországon a gumicukorka összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv[1] szabályozza. Eszerint cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készül, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puhacukorka.

A jellegzetes gumis, rágós állag úgy érhető el, hogy a 6-8 tömegszázaléknyi zselatint tartalmazó szirupot befőzik, majd száraz levegővel szárítják, míg a víztartalom 18 tömegszázaléknyira nem csökken. A cukorka felületét ezután paraffinolajjal kezelik, amitől fényes lesz, és nem ragad.

Története[szerkesztés]

Gumicukorka választék
Francia és német gumimacik

A gumicukrot a londoni Charles Gordon Maynard találta fel 1909-ben. A figura megalkotásának ötlete Hans Riegel nevéhez fűződik. 1922-ben táncoló medvefigurát készített mézgából, hasonlót azokhoz, amelyek ezekben az időkben a vásárok attrakcióinak számítottak. Az eredeti maci nagyobb méretű volt, majd idővel 22 mm-esre változott és „teddy” maci formájúvá alakult. 1925-től kezdve édesgyökérből is készítették. A legelső években a napi termékeket Hans Riegel felesége biciklin szállította a megrendelőkhöz.

A fogyasztás évről évre növekedett, a „Haribo” maci pedig jelképe lett a gumicukroknak. A Haribo cég napjainkban 6000 embert foglalkoztat üzemeiben, termékei reklámozására pedig 97 millió eurót fordít évente.

A gumimaci receptje évek óta változatlan: szirup, cukor, szőlőcukor, zselatin, és különféle aromák. A keverés aránya azonban ma is féltve őrzött titok. A formába öntött és öt napon át szárított "Haribo" macikat elkészültük után méhviasszal vonják be, és becsomagolva szétküldik a világ minden részébe. A cég európai üzemeit naponta mintegy 80 millió gumimaci hagyja el.

A Haribo termékek széles rajongói körrel rendelkeznek. Kedvence volt például II. Vilmos német császárnak és Albert Einsteinnek is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar Élelmiszerkönyv 2-84 számú irányelv – Édesipari termékek MÉ 2-84/03/3

További információ[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]