Gumiabroncsgyártók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gumiabroncs gyártók szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A gumiabroncs gyártása egy összetett folyamat, kezdve a nyersanyagokkal, amelyek számos eljáráson mennek keresztül, hogy végül megkaphassuk a gumiabroncsot. A világon gyártott gumitermékek fele gumiabroncs, a másik felét műszaki gumicikkeknek nevezzük. A gumiabroncs gyártásának története 1839-ig, Charles Goodyearig nyúlik vissza. Goodyear ebben az évben fedezte fel a vulkanizálást és világszerte megkezdődhetett a nagyüzemű abroncsgyártás. Azóta a világon több száz vállalat foglalkozik gumiabroncsok gyártásával és forgalmazásával.

I. Prémium gumiabroncsgyártók[szerkesztés]

 1. Bridgestone: a Bridgestone csoport tagjai: Bridgestone, Firestone, Dayton, Nokian, Saetta. A Bridgestone Corporation japán gumiabroncsgyártó, amit Isibasi Sódzsiró alapított 1931-ben Japánban. A gyártó a világ legnagyobb gumiabroncsgyártó cége, mely több mint 150 országban értékesíti termékeit. 1988-ban a Bridgestone Corporation megvásárolta az Egyesült Államok második legnagyobb és világszerte elismert gumiabroncsgyártó cégét, a Firestone-t. A két cég amerikai és európai vállalatai összeolvadtak.
 2. Michelin: a Michelin csoport tagjai: Michelin, BF-Goodrich, Kleber, Kormoran, Rotalla, Uniroyal, Riken, Sebring, Strial, Taurus, Tigar, Viking. A Michelint Eduard Michelin alapította 1889-ben, a francia Clermont-Ferrandban. A Michelin a világ vezető gumiabroncsgyártó vállalata, több mint 170 országban rendelkezik kereskedelmi kirendeltséggel. Minden típusú járműhez gyárt és értékesít gumiabroncsot. A Michelin-abroncsok híresek hosszú élettartamukról és kiváló tapadásukról. A Michelin termékek hazánkban is elismert hírnévre tettek szert. A Michelin Magyarországon ma egy közel 1700 főt foglalkoztató ipari és kereskedelmi csoport. A Michelin Hungária Kft. Személy- és kisteherabroncsok, teherabroncsok, mezőgazdasági és földmunkagép abroncsok kereskedelmét koordinálja a Magyarország-Csehország-Szlovákia-Szlovénia régióban.
 3. Goodyear: a Goodyear csoport tagjai: Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava, Debica. A Goodyear Tire & Rubber Company 1898-ban kezdte meg a működését, amikor Frank Seiberling - az egyik sógorától kölcsönkért pénzen - megvásárolta a társaság első üzemét. Manapság a Goodyear a világ második legnagyobb gumiabroncs társasága, hat kontinensen van jelen, éves értékesítéseinek értéke meghaladja a 15 milliárd USA dollárt. A vállalat a nevét Charles Goodyearről kapta, akinek a vulkanizálás felfedezését köszönhetjük. A Goodyear márkájú gumiabroncsokon kívül, a társaság több más, jól ismert és elfogadott márkát is gyárt, ezek a Dunlop, Kelly, Fulda, Lee, Sava és Debica.
 4. Continental: a Continental csoport tagjai: Continental, Barum, Semperit, Matador, Sportiva. A Continental AG, közismertebb nevén Continental, egy vezető német autóipari konszern amely autógumik, fékrendszerek, autóbiztonsági berendezések, erőátviteli és alváz alkatrészek, tachográfok és egyéb autó- és szállítmányozás-ipari alkatrészek gyártására specializálódott. A cég központja Hannoverben található. A Continental a világ negyedik legnagyobb gumiabroncsgyártó cége. A Continentalt 1871-ben gumigyártó cégként alapították, közel másfél évszázada foglalkoznak gumiabroncsok gyártásával. A Continental abroncsok a prémium kategórián belül is az egyik legmagasabb minőséget és teljesítményt érik el. A folyamatos innovációnak köszönhetően termékeik a legmodernebb összetevőkből a legkorszerűbb technológiákkal készülnek, és a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek. Németesen stabil jó minőségükkel még a gyár alsó is közép kategóriás termékei is felhívják magukra a figyelmet.
 5. Pirelli: A Pirelli & C. SpA egy multinacionális vállalat, székhelye Milánóban, Olaszországban van. A cég a világon az ötödik legnagyobb gumiabroncsgyártó, több mint 160 országban van leányvállalata és 20 országban anyavállalata. A céget 1872-ben Giovanni Battista Pirelli alapította Milánóban. A Pirelli vállalatnak eleinte a búvárkodás terén volt nagy szerepe, hiszen légzőkészülékeket gyártott a búvárok felszereléséhez. Termékkínálata kiterjed a személygépkocsikra, könnyű haszonjárművekre és motorkerékpárokra (ez a fogyasztói szegmens felel a bevétel 70%-áért), illetve buszokra, teherautókra, mezőgazdasági és földmunkagépekre, valamint acélszálak gyártására és forgalmazására (ipari üzletág, 30% bevételi arány). A Pirelli gumiabroncsok ma a minőség, az érzelem és a maximális teljesítmény szinonimái.
 6. Yokohama: A Yokohama Rubber Company japán gumiabroncs-társaság. A céget 1917. október 13-án alapították és indították el a Yokohama Cable Manufacturing és a BF Goodrich közös vállalatai között. 1969-ben a vállalat az Egyesült Államokba , a Yokohama Tire Corporation- ként bővült ki. A vállalat két gyártóhellyel rendelkezik az Egyesült Államokban: egy Salemben Virginiában van, egy pedig West Point-ben, Mississippi államban. Abroncsai elsősorban a sportos stílusú vezetők körében kedveltek. Számos európai és japán luxus- és sportautón megtalálhatók első szerelésű gyártmányai.
 7. Hankook: A Hankook Tire a világ egyik legnagyobb gumigyártó cége, székhelye Szöulban, Dél-Koreában van. Az eredeti név Chosun Tire Company, és csak 1968-ban vette fel a Hankook Tire Manufacture nevet. Beszállítója a Hyundai Motor Companynek, a Toyota Motor Corporation-nak, a Ford Motor Companynek, General Motors Trucksnak, az International Truck and Engine Corporationnek. A cég gyárt akkumulátorokat, fékbetéteket is.
 8. Dunlop: Jelenleg a világ különböző gumiabroncsgyártó vállalatai kezében lévő márka (Sumitomo és Goodyear). A céget 1889-ben alapították Birminghamben. A világ kiemelkedő abroncsmárkájának számít, fejlesztője és értékesítője a motorkerékpár, személyautó, és teherabroncsoknak. A Dunlop kitűnő hírnévnek örvend a nagy teljesítményű autó- és a motorkerékpár tulajdonosok körében. Kiterjedt verseny tapasztalatainak és meggyőző sikereinek köszönhetően számos innovatív abroncsot mutatott be az évek során. Mindig a vezetés élményének a maximalizálása volt a célja. A Dunlop abroncsok segítenek a söfőrnek az út teljesebb érzékelésében, így a vezető jobban uralja járművét és jobban átéli a vezetés örömét.
 9. 'Toyo: A Toyo Tire & Rubber Co., Ltd egy japán gumiabroncsgyártó. A név hasonlósága ellenére a Toyota Corporation nem tartozik hozzá. A cég 1945-ben kezdte meg működését. 1966-ban a vállalat a Toyo Tire Corporation-hez hasonlóan bővült az Egyesült Államokba. A Toyo az egyik leginnovatívabb cégnek számít ebben az iparágban, ismertsége és elismertsége hazánkban is egyre nagyobb. Árbevétele és eladási volumene folyamatosan növekszik. A Toyo gumik megfelelnek a legmagasabb prémium elvárásoknak, ugyanakkor árban továbbra is versenyképesek maradtak. Ennek köszönhetően az árérzékeny piacokon egyre növekvő szeletet hasít ki magának a gyártó.

II. Minőségi középkategóriás abroncsgyártók[szerkesztés]

 1. Apollo: Az indiai székhelyű Apolló Tyres 1972-ben alakult meg. 2013-ban felvásárolták a Cooper Tyre vállalatot, így megjelentek az egyesült államokban is. Az Apollo Tires Ltd. a világ tizennegyedik legnagyobb gumiabroncsgyártója, amely 2017 márciusában 140,53 milliárd frankot (2,09 milliárd amerikai dollárt) ért el. A cégnek jelenleg négy gyártóegysége van Indiában, egy Hollandiában és egy Magyarországon. Középkategóriás abroncsai a teszteken jól szerepelnek, kopásuk lassú, fogyasztásuk alacsony, a hétköznapi igényeket kielégítik. Téli gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 2. Aeolus: 1965-ben alakult kínai gumiabroncsgyártó. 2012-es adat szerint a világ abroncsgyártóinak rangsorán a 75. helyet foglalja el. Gumiabroncsokat gyártanak személy-, teher-, kisteher- és terepjáró járművekre. Az Aeolus Tire világszerte több mint 80 országban és régióban van bejegyezve. A gumiabroncsokat több mint 140 országba és régióba exportálja a világon.
 3. Barum: A Barum gumiabroncsgyár elődje a Bata cég, amely 1924-ben Csehországban kezdte meg a működését. 1932-ben kezdek el gumiabroncsok gyártásával foglalkozni, az évek alatt a gumi minősége folyamatosan javult. 1946-ban a Bata, Rubena Nachod és Mitas nevekből kialakul a Barum márkanév. 1992-ben a cég a Continental csoport tagja lett. A Barum-abroncsok bár a közvéleményben alsó kategóriába tartoznak, de alacsonyabb árfekvés mellett olyan vezetési élményt biztosítanak, mint felsőbb kategóriás versenytársaik. A Barumnak az autógumik gyártása mellett fontos szerepe van a mezőgazdasági gépek abroncsainak gyártásában is. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 4. Cooper: A COOPER TIRE & RUBBER vállalat, a világ egyik vezető abroncsgyártója, mely 3 kontinensen van jelen leányvállalataival. Kiváló minőségű termékeik a több mint 100 éves múltnak köszönhetően a legdinamikusabban fejlődő piaci igényeket is kiszolgálják. 2013-ban felvásárolta az Apollo Tyre.
 5. Dayton: 1916-ban, Ohióban megalapult a Dayton. Jelenleg a Bridgestone csoport tagja. Termékei a Bridgestone európai gyáraiban készülnek, az eredeti Bridgestone-gumik tervei alapján. Abroncsai masszívak, tartósak, jól irányíthatóak, és nedves időjárási körülmények között is kiváló teljesítményt nyújtanak, nagyszerű ár-érték aránnyal rendelkeznek. Téli gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 6. Debica: A Debica abroncsgyárat 1937-ben alapították, Lengyelországban. 1995 óta a Goodyear csoport tagja. Abroncsait a világ 6 kontinensére, több mint 60 országba exportálja. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 7. Falken: A Falken Tire a japán Sumitomo Rubber Industries (SRI) tulajdonában álló személygépkocsi, könnyű tehergépjármű és közepes tehergépjármű gumiabroncsok márkája. 1983-ban alapították japánban, majd 1998-ban önálló márkává vált. A gyártó folyamatos részvétele a versenysportban a biztosítéka annak, hogy a fejlesztés sohasem áll meg, és a FALKEN abroncsok mindig a legkorszerűbb technológiával rendelkeznek. A gyár kiemelkedő eredményeket ért el az utóbbi években az anyagösszetétel fejlesztése terén, ennek köszönhetően energiatakarékos és magas teljesítményű abroncsai számos tesztben nyertek el előkelő helyezést. Az európai autóversenysportban szponzorként is aktív a márka, és abroncsai komoly elismeréseket vívtak ki.
 8. Firestone: A Firestone egy amerikai gumiabroncsgyártó vállalat, melyet Harvey Samuel Firestone alapított 1900-ban. A vállalat eredetileg pneumatikus, sűrített levegővel működő abroncsokat akart gyártani vagonokhoz, babakocsikhoz, és más kerekes közlekedési eszközökhöz. Firestone később meglátta a potenciát a gépkocsik gumiabroncsainak gyártásában. A cég úttörő volt a gumiabroncsok tömeggyártásában. Később Harvey Firestone barátságot kötött Henry Ford-dal. Firestone felhasználta a kapcsolatait, és ezáltal a Ford Motor Company gyárból kikerülő autóira első szerelésként kerültek fel a Firestone abroncsai. 1988-ban a céget megvásárolta a japán Bridgestone részvénytársaság. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 9. Fulda: Németországban 1990-ben alapították a Fuldát. 1906-ban kezdtek el gumiabroncsokat gyártani gépkocsikhoz. 1921-ben sikerült kifejleszteniük egy teherabroncsot, amellyel piacvezetők lettek, és az ő technológiájukkal készített abroncsokat a Dunlop és a Continental. A Fulda 1966 óta a Goodyear csoport tagja. Téli- és nyári abroncsai egyaránt jól szerepelnek a teszteken. Téli gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 10. Kleber: A Kleber 1910-ben alapult Franciaországban. Eredetileg a BF Goodrich egyik leányvállalata, 1981 óta a Michelin csoport tagja. A világon elsőként a Kleber mutatott be téli gumiabroncsot személyautóra az 1930-as években. Az 1970-es években csak a Kleber szállított gumiabroncsokat a Concorde repülőgépek számára. Középkategóriás abroncsai a teszteken jól szerepelnek, kopásuk lassú, fogyasztásuk alacsony, a hétköznapi igényeket kielégítik. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 11. Kormoran: 1967-ben alapították a STOMIL OLSZTYN vállalatot Lengyelországban, 1994-ben piacra dobják a Kormoran gumiabroncs márkát. Nevét az ezer tó vidékén — Warmiában és Mazúriában — élő kormoránpopulációról kapta, ahol a gyár található. 1992-ben privatizálták 1995-ben pedig a Michelin szerzett többségi részesedést. Több mint 4000 alkalmazottjával Lengyelország legnagyobb autógyára lett.
 12. Kumho: A KUMHO TIRE Dél-Korea egyik legnagyobb vállalata. 1988-ban alapították. Termékei nagyon népszerűek, több szigorú feltételnek eleget téve számos európai személyautó első szerelése, mint például: BMW, Mini, Dacia, Mercedes, Smart, Volkswagen. Korea mellett Angliában és Németországban működik az európai kutató és tesztelő központ. A KUMHO gumik gyártása 1950-ben kezdődött és gyorsan globális gyártóvá nőtte ki magát. Aktívan részt vesz az autó-motorsportban is, szponzorációval és versenyabroncsok gyártásával egyaránt. A 2000-es évek közepén már F1 abroncsot is kifejlesztettek. Büszkék arra, hogy önerőből saját defekttűrő technológiával rendelkeznek. Termékei a tradicionális európai teszteken sikeresen szerepelnek.
 13. Laufenn: A Laufenn gumi márka a Hankook közép kategóriájú gumiabroncsa. Téli gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 14. Marshal: A Marshal Tyre része a Kumho csoportnak, amely az egyik legnagyobb és legismertebb koreai vállalat. Marshal gumik kivételes ár-érték arányt kínálnak a személygépkocsi, SUV / off-road és teherautó szegmensben. Marshal gumiabroncsok jellemzője, hogy a kiemelkedő teljesítményt kedvező áron teszik elérhetővé.
 15. Matador: A Matador egy európai gumiabroncsgyártó cég, ahol az abroncsokat német technikával gyártják. Az első gyárat 1905-ben alapították a Magyar Királyságban Pozsonyban Matador Ruggyanta és Balata Művek Rt.-néven. A cég 1925 óta foglalkozik gumiabroncsok gyártásával. 2007-ben a Continental tulajdonjogot szerzett a cégben, az ő kezükben van a Matador 51%-a, így a Matador a Continental csoport tagja'. A gyártó a világ mintegy 80 országában jelen van a termékeivel. Legnagyobb export partnerei az USA, az Egyesült Királyság, Németország és Oroszország. Téli gumi és nyári gumi és négy évszakos gumi gyártásával is foglalkozik személyautó kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 16. Momo: A Momo-t 1964-ben Gianpiero Moretti autóversenyző alapította Moretti Monza néven. Amely ma MOMO-ként gyárt kormánykerekeket, könnyűfém felniket, tunning felszereléseket és gumiabroncsokat. A gumiabroncsok komoly innovációk után kerültek az utakra. A Momo minden kategóriában kifejlesztett gumiabroncsokat , úgy mint a személygépkocsik, a könnyű teherautók, terepjárók és többcélú 4x4 abroncsok terén.
 17. Nexen: 1942-es alapítása óta, a NEXEN TIRE több mint 70 év tapasztalatát és tudásanyagát gyűjtötte össze, hogy a legjobb minőségű abroncsokat gyárthassa a legmodernebb technológiákkal. Jelenleg vannak abroncsgyárai Koreában, Kínában és 2015-ben megtörtént az alapkőletétel Csehországban, ami több millió darabos éves kapacitással fog üzemelni. Több gyári első szereléssel is rendelkezik, mint például: Fiat, Skoda, VW, Renault, Hyundai, Porsche.
 18. Nokian: A Nokian-t 1898-ban alapították Finnországban. Az első személygépkocsi abroncsot 1932-ben gyártották. A cég nevéhez fűződik a világ első téligumiabroncsának feltalálása 1934-ben. A Nokian az egyetlen olyan gumiabroncsokat gyártó vállalat, amely európai, téli tesztközponttal rendelkezik. Termékeik megbízhatóak,tartósak, emellett folyamatos fejlődés és egyedi kivitelezés jellemezi őket. 2013-ban a sebesség-világrekordot jégen (312 km/h) Nokian gumiabroncsokkal állították fel. A Nokian gyártási technológiáiban fontos szerepet játszik a környezetvédelem. Gyártás során elkerülik a magas aromájú olajok és más méreganyagok használatát. 2003 óta a Nokian a Bridgestone csoport tagja. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 19. Premiorri: A cég 2009-ben alakult az Egyesült Királyságban. 2010-ben a Rosava ukrán gyártó jelentős részben felvásárolta a vállalatot. A PREMIORRI gumiabroncsok gyártási technológiája teljes mértékben megfelel az EU országokban a vegyi anyagok gyártására és felhasználására vonatkozó REACH követelményeinek. A PREMIORRI gumiabroncsokat kifejezetten az európai utakra és járművekre fejlesztették ki.
 20. Rosava: 1946-ban alapították meg a céget Ukrajnában. 1973-ra legyártották az egymilliomodik abroncsukat. Középkategóriás abroncsai a teszteken jól szerepelnek, kopásuk lassú, fogyasztásuk alacsony, a hétköznapi igényeket kielégítik. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 21. Rotalla: A céget 2004-ben alapították Hangcsou városában, Kínában. Napjainkra már a Michelin-csoport tagja. A Rotalla kedvező választékában megtalálhatók a személyautó, 4x4/SUV és kisteher gumiabroncsok is.
 22. Sava: A Sava gumiabroncsok gyártása 1921-ben kezdődött. A márka Szlovénia egyik nemzeti kincse. Jelenkori helyzetét az 1998-ban bekövetkezett Goodyear társulás határozza meg. A Goodyear 2004-re 100%-ra növelte részesedését a Sava gumiabroncsgyárban. A Sava gumiabroncsok a gazdaságos kategóriába tartoznak, termékeiket az Európai igényekhez, út- és időjárási viszonyokhoz optimalizálják. Az anyavállalat szakértelmére és pénzügyi hátterére támaszkodva lehetséges a megbízható minőségű és biztonságos abroncsok előállítása, mindenki számára elérhető árakon.
 23. Semperit: 1896-ban Ausztriában megalapították a Semperit gumiabroncsgyárat. Az autógumik gyártása mellett a cég foglalkozik orvosi és védőkesztyűk, tömlők, szállítószalagok és egyéb öntött gumi termékek gyártásával is. A gyártó abroncsai minőségi termékek, kiváló ár-érték arányban vannak. A cég 1985-ben a Continental csoport tagja lett. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 24. Sumitomo: A Sumitomo Rubber Industries, Ltd egy globális gumiabroncs- és gumiipari vállalat Japánban. A Sumitomo márkái közé tartozik a Dunlop Tires , a Falken Tyre és az Ohtsu Tire.
 25. Uniroyal: 1892-ben alakult az USA-ban Rubber Company néven. Ma a Michelin csoport egyik vezető gumiabroncsmárkája. Az Uniroyal minden erőfeszítést megtesz azért, hogy kiváló minőségű, nagy futásteljesítményű gumiabroncsokat gyártson személyautókra (beleértve a terepjáró, SUV, kisteherautókat is) és teherautókra. Az Uniroyal gumik nagyon fejlett gyártási technológiával készülnek, fejlesztésüknél különösen a vizes, csúszós útfelületen nyújtott teljesítményre figyelnek oda. Palettáján a sportos „esőgumik” mellett megtalálhatók a 4x4/SUV és kisteher gumiabroncsok is.
 26. Vredestein: 1946-ban Enschedében, Hollandiában megalapul a Vredestein gyára. 1971-ben a vállalat a BFGoodrich kezébe került. Az ipari abroncsait Ázsiában állítják elő. A Vredestein középkategóriás abroncsait Európában és Amerikában árusítja. A tesztek alapján a Vredestein-abroncsok nagyon lassan kopnak, és jól szerepelnek vizes utakon. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára. 2009-ben egybe olvadt az indiai gumiabroncsgyártó Apollo-Tiresszel.

III. Budget/gazdaságos kategóriás gyártók[szerkesztés]

 1. Gripmax: Az ázsiai Gripmax minőségi anyagokat használ, s magas szintű fejlesztés- és gyártástechnológia jellemzi. Kiváló ár-érték arányú abroncsai közúton és terepen is kiválóan helytállnak. A gyár portfóliójában speciális résméretek is megtalálhatóak, amelyekkel luxusautók (például Mercedes S osztály, BMW 7, Porsche Macan), valamint SUV-k (egyebek mellett Kia Sportage, Mazda CX5, Honda CR-V) számára is tökéletes alternatívát kínál a konkurenseknél jóval kedvezőbb áron.
 2. Infinity: Kínai abroncsgyártó. Az Infinity által gyártott nyári gumik kimagasló élettartammal bírnak, a legújabb fejlesztésű összetevőkből készülnek, és mintázatuk nem csak esztétikus, de praktikus is, és a legfrissebb mechanikai kutatások alapján fejlesztett. A nyári abroncsok között az Ecosis 2014-ben az Autónavigátor tesztén összesítésben a negyedik helyen végzett, és számos prémium kategóriás gumit utasított maga mögé. Az Ecosis mintázata 185/60 R14 H méretben a 2015-ös ADAC tesztjén "megfelelő" minősítést kapott több neves gyártó termékét megelőzve.
 3. Kingstar: A Kingstar a koreai Hankook Tire márkája. A terméket Kínában gyártják. Gumiabroncsai nagyon jól szerepelnek a teszteken. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 4. Maxxis: A MAXXIS világszerte 180 országba szállít kiváló minőségű abroncsokat és több mint 30.000 embert foglalkoztat. Évente több mint 45 millió abroncsot gyártanak. Természetesen nem egyetlen nap alatt lettek a világ egyik legnagyobb vállalata. Az 1967-es alapítás óta eltelt években, a MAXXIS egyre ismertebb lett köszönhetően az elkötelezettségének, kiváló termékeinek és ügyfélszolgálatának. Az elkötelezettségük, hogy a legjobbat adhassák új technológiák feltaláláshoz vezette őket. A gyártás után a termékeket tesztelik mind saját gyáraikban, mind a világ legjobb abroncstesztelő telepein. Világbajnok motorsport versenyzők garantálják, hogy termékeik a legkeményebb körülmények között is megállják a helyüket.
 5. Nankang: A NANKANG az egyik legrégebbi tajvani gumiabroncs márka. A gyárat 1940-ben alapították a japán gumigyártási technológiára alapozó mérnökök. A vállalat két gyártóüzemmel működött egészen 2003-ig, amikor a gyártókapacitásuk egy kínai üzemmel is bővült. A NANKANG Tajvan egyik legsikeresebb exportra termelő vállalata. A márka termékeinek minősége elismert, már 1944-ben megkapta az ISO-9001 minősítést, illetve az amerikai Ford Motor Company QI-es tanusítványát. Az ezredforduló után indult meg igazából a NANKANG sikertörténete. A folyamatos innovációnak köszönhetően termékei a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek. A forgalmazott gumik kedvező árának köszönhetően Európában a márka folyamatosan növeli piaci részesedését.
 6. Riken: A Riken-t 1917-ben alapították Japánban. Európába az 1980-as évek óta exportál abroncsokat. A Michelin csoport tagja 1992 óta. Jelenleg 170 országban van jelen. A Riken kiváló esztétikával rendelkező fejlett technológiákkal készülő abroncsokat gyárt alacsony áron. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 7. Roadstone': Koreai abroncsgyártó, a Nexen csoport tagja. 1958 óta gyártanak gumiabroncsokat. Ez a gyártó személygépkocsi gumiabroncsok, könnyű tehergépkocsi gumiabroncsok és téli gumiabroncsok gyártásával foglalkozik. A márka számos olyan nagy teljesítményű termékkel rendelkezik, amelyek megfelelnek az összes típusú út kihívásainak. Jó stabilitás mellett nagy sebességgel a Roadstone gumik mindenféle időben jól teljesítenek.
 8. Saetta': A Saettát Olaszországban gyártja a világ vezető gumiabroncsgyártója, a Bridgestone csoport. A legújabb mintázatkialakítással és keverékkel megbízható fékezést, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt időről időre, még nedves útviszonyok között is.
 9. Sailun: 2001-ben futott ki a gyártósorról a Sailun első abroncsa. A Sailun Tires azóta 30 millió gumiabroncsot gyárt évente és több mint 50 országba szállít. Garantált minőség alacsony áron. Budget kategóriás abroncsai jól szerepelnek a teszteken. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 10. Sebring: Sebring Tire & Rubber Corporation eredendően amerikai, kaliforniai abroncsgyártó, napjainkban már a 'Michelin csoport tagja.
 11. Sportiva: A Continental ezzel a márkával olyan középkategóriás abroncsot hozott létre amely ár-érték arányban a vetélytársai fölött áll. Középkategóriás abroncsai nagyon jól szerepelnek a teszteken, eredményeik a prémium kategóriás gumik eredményeivel vetekszenek. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára.
 12. Starfire: A STARFIRE a Cooper Tires márkája egy igazi globális gyártmány, mivel az abroncsok egy részét Amerikában, Kínában és Európában gyártják. A márka, 2014-ben mutatkozott be Magyarországon. Az új mintázatok a legmodernebb számítógépes tervezési és modellezési eljárásokkal készültek. Anyaga pedig egy új, kiemelkedő minőségű, megnövelt szilika tartalmú keverék, amely kiváló nedves tapadást és kopásállóságot biztosít. A Starfire abroncsok kiválóan ötvözik az európai szakértelmet és az amerikai életérzést.
 13. Strial: A STRIAL gumiabroncsokat Szerbiában gyártják,a Tigar gumigyárban. A gyár a Michelin vegyesvállalataként üzemel, Michelin felügyelet alatt. Gumiabroncsai a teszteken jól szerepelnek, kopásuk lassú, fogyasztásuk alacsony, a hétköznapi igényeket kielégítik.
 14. Taurus: 1912-ben alapították Magyarországon a Tauril Pneumatik autógumit, 1973-tól már Taurus márkanév alatt gyártottak. Elsősorban mezőgazdasági gumiabroncsairól volt híres. 1996-ban a Michelin felvásárolta és azóta is a francia gumi-ipari konszern érdekeltségi körébe tartozik. 2013-tól Taurus néven kifejlesztette személyabroncs kínálatát az olcsó de jó minőségű kategóriában. Jelenleg már kisteherautó méretekben is kapható.
 15. Tigar: A Tigar a Michelin gyártócsoport tulajdonában lévő, európai gyárakban készülő, kedvező árkategóriájú gumiabroncs. A gyártó szigorú minőség-ellenőrzésének köszönhetően kiegyensúlyozott minőségű nyári gumikat és téli gumikat találhatunk a Tigar kínálatában. A Tigar autógumi márka képviselői teljes mértékben eleget tesznek az ISO szabványoknak ezért is érhető el a piacon a márka egyre nagyobb népszerűsége.
 16. Viking: 1931-ben indult útjára a Viking hajó Norvégiából. Gumiipari termékek gyártásával foglalkoztak a cipőktől kezdve az abroncsokig. 1970-re Norvégia piacvezető vállalatává nőtte ki magát. Hazai sikereken felbuzdulva erőteljes terjeszkedésbe kezd 1983-ban, Németország, Hollandia, Ausztria, Olaszország, Svájc és az Egyesült Államokban. Gumiabroncsai nagyon jól szerepelnek a teszteken. Téli gumi, 4 évszakos gumi és nyári gumi gyártásával egyaránt foglalkozik személyautó, kisteherautó és 4x4/SUV autók számára. Napjainkra a Michelin csoport tagja.

Források[szerkesztés]