Gulflander múzeumvasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Gulflander egy turisták számára működtetett, 154 kilométer hosszúságú vasútvonal Ausztrália Queensland államának északi részén, az állami Queensland Rail Limited vasúttársaság üzemeltetésében. Neve a közeli Carpentaria öböl (Gulf of Carpentaria) után Gulflandnek nevezett régióra utal.

Útvonal[szerkesztés]

BSicon KBHFa.svg Normanton
BSicon BHF.svg Clarina
BSicon WBRÜCKE.svg Glenore
BSicon BHF.svg Critter’s Camp
BSicon BHF.svg Crosswater
BSicon BHF.svg Haydon
BSicon HST.svg R.M. Stop No.1
BSicon BHF.svg Blackbull
BSicon BHF.svg Ellavale
BSicon BHF.svg Golden Gate
BSicon KBHFe.svg Croydon

A vonal története[szerkesztés]

A vonalat 1888-ban kezdték építeni, 1891-ben került átadásra. A vonal északi végállomás a Carpentaria öböltől 35 kilométerre, a Norman folyó partján fekvő Normanton kisváros. A déli végállomása Croydon, ahol a vasút építésének idején aranyat találtak. Eredetileg a vonalat tovább akarták építeni Gloncury város felé, hogy összekapcsolják a teljes vasúthálózattal, de erre sohasem került sor. A vasút déli végállomása így Croydon maradt. Mivel a vasút semmilyen irányban nem csatlakozik más vonalakhoz, elnevezték „sehonnan sehová vasútnak” (a train from nowhere to nowhere).

Technikai jelentőségét a speciálisan kialakított pálya adja, mely ellenáll az áradásoknak. 1922-ig gőzmozdonyok szolgáltak, utána vezették be a benzin és diesel üzemű motorvonatokat.

A vasútvonal az aranyláz vége után jelentőségét teljesen elvesztette, 1974-ben végleg be akarták zárni súlyos veszteségek miatt. Későbbiekben a turisták fedezték fel, mára Ausztrália egyik népszerű turistavonala, ahol a muzeális szerelvényeken szakképzett kalauzok segítségével ismerkednek a turisták a táj nevezetességeivel. Érdekesebb helyeken a vonatok meg is állnak. A vonalon 13 régi mozdony található, ezek egy része csak kiállítási tárgy. A hetente egyszer közlekedő járaton 1950-ből származó diesel motorvonatok járnak.

A normantoni végállomáson kisebb vasútmúzeum is üzemel.

Menetrend[szerkesztés]

2015-ben a vonatok szerdai napokon reggel 8.30-kor indulnak Normantonból, 13.30-ra érkeznek meg Croydonba, majd másnap 8.30-kor indulnak vissza Normantonba, visszaérkezés 13.30-kor. Croydon egy apró település, a vasútmúzeumon kívül semmi látványosságot, vagy érdekességet nem kínál. Az aznap Normantonba visszatérni kívánók busszal utazhatnak vissza. A legmelegebb három nyári hónapban (december-február) bezár a múzeumvasút. Ennek oka az elviselhetetlen meleg, az ilyenkor alacsony turistaforgalom, a várható esőzések és áradások.

Forrás[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]