Gujarat Lions

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gujarat Lions
Adatok
SzékhelyRádzskot,  India
Alapítva2015.
Megszűnt2017.
BajnokságIndian Premier League

A Gujarat Lions (gudzsaráti nyelven: ગુજરાત લાયન્સ, nevének jelentése: gudzsaráti oroszlánok) a legnagyobb indiai Húsz20-as krikettbajnokság, az Indian Premier League egyik résztvevő csapata volt, 2017-es megszűnéséig. Otthona Gudzsarát állam egyik nagyvárosa, Rádzskot, hazai pályája a Szaurástrai Krikettszövetség Stadionja volt. Logójuk barna háttér előtti sárga oroszlánfejet ábrázolt, valamint szintén sárga színnel a klub nevét.[1]

Összesen 2 idényt játszottak le, ez alatt elért legjobb eredményük egy harmadik helyezés (2016-ban, miután az alapszakaszban az első helyen végeztek).

Története[szerkesztés]

A Gujarat Lions azért jött létre 2015 végén, mert két korábbi IPL-klubot, a Rajasthan Royalst és a Chennai Super Kingst bundabotrány miatt két évre kizárták a bajnokságból. Emiatt a Lions megalakulásakor is csak egy két évre szóló szerződés keretei közt vásárolta meg őket a tulajdonos, az Intex Technologies,[2] és amikor ez az idő letelt, a Lions meg is szűnt.

Kapitányuknak Szures Rainát nevezték ki, de olyan híres játékosok is játszottak a csapatban, mint például Brendon McCullum, Ravindra Dzsadedzsa, James Faulkner és Dwayne Bravo. A klub edzője Brad Hodge lett.[3]

Eredményei az IPL-ben[szerkesztés]

Év Alapszakasz-helyezés Eredmény a rájátszásban
2016 1. hely 3. hely
2017 7. hely

Források[szerkesztés]

  1. Gujarat Lions. Krikettgalaxis. (Hozzáférés: 2022. május 28.)
  2. We'll understand the economics of running an IPL franchise in 2 years: Keshav Bansal. Livemint, 2016. április 7. (Hozzáférés: 2022. május 28.)
  3. Intex names Rajkot franchise as Gujarat Lions. The Hindu Business, 2016. február 2. (Hozzáférés: 2022. május 28.)