Guanlong

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Guanlong
Evolúciós időszak: késő jura 161,2–155,7 Ma[1]
A Guanlong fejének rekonstrukciója
A Guanlong fejének rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Tyrannosauroidea
Család: Proceratosauridae
Nem: Guanlong
Xu et al, 2006
Fajok
  • G. wucaii Xu et al., 2006 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Guanlong témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Guanlong témájú kategóriát.

A Guanlong (jelentése 'koronás sárkány', a kínai 冠龙五彩 / guānlóng szóból) a proceratosaurida tyrannosauroidea dinoszauruszok egyik neme, a tyrannosauroideák fejlődési vonalának egyik legkorábbi képviselője. Ez a körülbelül 3 méter hosszú,[2] két lábon járó húsevő a késő jura korban, mintegy 160 millió évvel ezelőtt élt, 92 millió évvel jól ismert rokona, a Tyrannosaurus előtt.

Sok olyan tulajdonsággal rendelkezett, amelyekkel a leszármazottai is, de voltak szokatlan jellemzői, mint például a fején viselt nagyméretű taraj. A későbbi tyrannosauroideáktól eltérően a Guanlong-fajok mellső lábán három ujj helyezkedett el. Egyedi taraját leszámítva hasonlít közeli rokonára a Dilongra, és talán hozzá hasonlóan kezdetleges tollak borították.

Felfedezés[szerkesztés]

A Guanlong nemzetséget az észak-kínai Dzsungária területen fedezték fel a George Washington Egyetem tudósai, nevét pedig Xu Xing (Hszü Hszing) alkotta meg 2006-ban.[3] A guanlong név a kínai 'korona' és 'sárkány' szavak összetételéből származik, és a fejdíszre utal. A faj neve, a wucaii (wŭcái) jelentése öt szín, és Wucaiwan többszínű kőzetére utal, melyben a maradványokat megtalálták.

Példányok[szerkesztés]

A Guanlong nem jelenleg két példány alapján ismert. A holotípus, az IVPP V14531 jelzésű lelet egy meglehetősen teljes, részben összefüggő felnőtt csontváz. A másik, IVPP V14532 jelzésű fosszília teljesen összefüggő, majdnem teljes, és egy kifejletlen egyedhez tartozik. Az előbbi, amely 7 éves kora körül válhatott felnőtté, körülbelül 12, az utóbbi pedig 6 éves lehetett a pusztulása idején.[3] A fiatal példány fejdísze jóval kisebb és a pofa elülső részére korlátozódik, míg a felnőtté nagyobb és a koponya középvonalán az orrtól a szemekig fut végig.

Fejdísz[szerkesztés]

Sok theropoda, köztük számos tyrannosauroidea koponyáján találtak csontos fejdíszeket. Közülük a legbonyolultabbal a Guanlong nem fajai rendelkeznek. A fejdísz vékony, finom szerkezetű, és számos nagy nyílás (foramen) található rajta a tömeg csökkentése céljából.[3]

Az ilyen fejékeknek talán a párkeresésnél való pózolásban vagy az egyes példányok azonosításában volt szerepük.[4] A Guanlong fajok esetében például a hátrány-elv (handicap) lehetett érvényben, mivel a nagy és érzékeny fejdísz valószínűleg nem járt előnnyel a vadászat során a feltehetően aktív ragadozó életmódot folytató állat számára. Ha egy egyed egészséges és sikeres vadász volt a törékeny csontdíszek ellenére, akkor az a kisebb díszűeket felülmúló kiváló tulajdonságait jelezhette. A Guanlong fejéke talán a nemi szelekció eszközeként fejlődött ki, hasonló szerepet töltve be, mint a ma élő pávák nehezen kezelhető farka vagy az óriásszarvas agancsa, az udvarlásnál előnyt, a vadászatnál pedig hátrányt jelentve.[3]

Popkulturális hatás[szerkesztés]

  • A Guanlong szerepel a National Geographic Channel Dino-csapda (Dino Death Trap, 2007) című műsorában, amely elsőként foglalkozik az állat felfedezésével és „halálcsapdaként” leírt kínai lelőhelyének ismertetésével.
  • Több Guanlong-példány is szerepel a Jégkorszak 3. – A dínók hajnala című rajzfilmben.
  • A Guanlong látható a National Geographic Bizarr dinoszauruszok (Bizarre Dinosaurs, 2008) című műsorában is.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Guanlong című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Genus List for Holtz (2008) Dinosaurs (pdf). (Hozzáférés: 2010. január 4.)
  2. Holtz, Thomas R. Jr. (2008). „Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages”.  
  3. a b c d Xu X., Clark, J.M., Forster, C. A., Norell, M.A., Erickson, G.M., Eberth, D.A., Jia, C., and Zhao, Q. (2006). „A basal tyrannosauroid dinosaur from the Late Jurassic of China”. Nature 439, 715–718. o. DOI:10.1038/nature04511. (Hozzáférés ideje: 2010. január 4.)  
  4. Holtz, Thomas R..szerk.: Weishampel, David B.; Dodson, Peter; & Osmólska, Halszka: Tyrannosauroidea, The Dinosauria, Second Edition, Berkeley: University of California Press, 111–136. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 

További információk[szerkesztés]