Guajakfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guajakfa
Guaiacum officinale
Guaiacum officinale
Fizikai tulajdonságok
Rönkhossz1…2 m
Rönkátmérő0,3…0,6 m
Sűrűség1,3 g/cm³
Zsugorodás
Sugárirányban5,0 %
Húrirányban8,0 %
Keménység
Rostra merőleges90 MPa
Rosttal párhuzamos160 MPa
Merevségn. a. MPa
Szilárdság
Nyomó100 MPa
Hajlító150 MPa
Nyírón. a. MPa

A guajakfa a Guaiacum officinale, a Guaiacum sanctum és a Guaiacum guatemalense növényfajokból nyert faanyag. A fakereskedelemben előforduló legsűrűbb, legkeményebb anyag. Lignum vitae, „élet fája” néven is ismert, mivel sokféle gyógyszer alapanyagát szolgáltatta. A guaiacum nemzetséghez tartozó fajok a CITES 2. listáján, a veszélyeztetett fajok között vannak felsorolva. Kevésbé veszélyeztetett helyettesítő fafajai a Bulnesia arborea és a Bulnesia sarmientoi.

Egyéb kereskedelmi nevei: guajak, gaïac, guaiacum wood, guayacán, palo santo, Pockholz. Más fafajok anyaga mellett a guajakfára is alkalmazzák az angol ironwood (’vasfa’) és a greenheart (’zöld geszt’) elnevezést.

Az élő fa[szerkesztés]

Dél-Amerika északi részén, Közép-Amerikában, a Karib-térségben, Mexikóban fordul elő. Lassan növő, közepes nagyságú örökzöld fa, ritkán magasabb 10 méternél, rönkjének átmérője 50 cm körüli.

A faanyag[szerkesztés]

Szíjácsa keskeny, sárgás, nem használják. Gesztje élesen elkülönül, sötétbarna, a levegőn sötét szürkés-zöldes árnyalatot kap. Sárga erei lehetnek. A növekedési zónák hol felismerhetőek, hol nem. Balzsamos illata van, a felülete viaszos fényű.

A fa szövete szórt likacsú, a pórusok aprók, a szíjácson zöld pontocskákként látszanak. A bélsugarak egy sejtsor vastagságúak, emeletes felépítésűek, mint ahogy a parenchima, a farostok és az edények elemei is. Egy milliméterre 8–10 emelet jut.

Felhasználása[szerkesztés]

Szárítás
Lassan, nehezen szárad, könnyen reped. Állóképessége jó.
Megmunkálás
Keménysége, ridegsége, szabálytalan rostszerkezete miatt nehéz megmunkálni. A fa viasztartalma bizonyos fokig megkönnyíti a forgácsoló megmunkálást, de a ragasztást problematikussá teszi. Jól esztergálható. Nehezen hajlítható.
Rögzítés
Víztaszító tulajdonsága miatt a szokásos faragasztókkal nehezen ragasztható.
Felületkezelés
Jól polírozható.
Tartósság
Nagyon tartós, kopásálló, gomba- és rovarálló.

A magas viasztartalmú fát önkenő tulajdonsága alkalmassá teszi hajótengelyek, tengeralattjáró-tengelyek csapágyazására, fogaskerekek, gyalutalpak készítésére. Esztergályosmunkák, tekegolyók, kalapácsok anyaga. Gyantáját a gyógyszer- és szeszipar hasznosítja: likőrök ízesítésére, régebben szifilisz kezelésére használták, gyenge vizelet- és izzadsághajtó hatása van. A guajakgyanta illatszerek gyakori összetevője.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]