Grigol Vasadze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Grigol Vasadze
გრიგოლ ვაშაძე
Grigol Vashadze.jpg
Születési név გრიგოლ ვაშაძე
Született 1958. július 19. (59 éves)
Tbiliszi
Állampolgársága
Nemzetisége grúz
Házastársa Nina Ananiashvili
Foglalkozása diplomata
Iskolái Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (Moszkva)
Commons

Grigol Vasadze (grúzul: გრიგოლ ვაშაძე; Tbiliszi, 1958. július 19.) grúz diplomata és politikus, 2008. december 10-től 2012 októberéig Grúzia külügyminisztere volt. Orosz állampolgársággal is rendelkezik, a grúz állampolgárságot csak 2007-ben kapta meg.[1]

A Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Intézetében (MGIMO) tanult Moszkvában. 1981-ben végzett, ezt követően a Szovjetunió Külügyminisztériumában dolgozott, de mellette a nemzetközi joggal kapcsolatos posztgraduális tanulmányokat folytatott a Szovjet Diplomáciai Akadémián. Egy alkalommal az Egyesült Államok és a Szovjetunió között folyt START I tárgyalásokon a szovjet delegáció tagja volt.

1990–2008 között üzletemberként tevékenykedett (a Georgia Arts Management és a Gregory Vashadze and BR nevű cégeit vezette), ez idő alatt főként New Yorkban és Moszkvában tartózkodott. 2005-ben települt haza Grúziába. 2008 februárjában Davit Bakradze külügyminiszter helyettesévé nevezték ki. Bakradze posztjáról történt távozása után, áprilisban rövid ideig ügyvivő külügyminiszterként tevékenykedett, majd a május 5-én hivatalban lépett Ekaterine Tkeselasvili mellett is helyettesként dolgozott. A 2008. novemberi grúz kormányátalakítás következményeként Vasadzét 2008. november 2-án kulturális, sport és kulturális örökségvédelmi miniszterré nevezték ki. Ezt a posztot december 10-ig töltötte be, amikor a december 5-én felmentett Tkeselasvili helyére külügyminiszternek nevezték ki. Az orosz állampolgársággal is rendelkező Vasadze kinevezését többen az Oroszországgal fenntartott viszony normalizálására irányuló grúz szándék megnyilvánulásaként értékelték.[2] 2012 októberéig töltötte be a külügyminiszteri tisztséget, a 2012-es kormányváltást követően utóda Maia Pandzsikidze lett.

Vasadze nős, felesége Nino Ananiasvili ismert grúz balett-táncos, a Grúz Nemzeti Balett vezetője. Házasságukból két gyermek született. Angolul, franciául, olaszul, oroszul, portugálul és spanyolul beszél.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]