Gregor József (operaénekes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gregor József
Bárdi Sándorral előadott kettőse, a Szöktetés a szerájból című vígopera szegedi előadásán, 1977-ben. Vezényelt: Pál Tamás
Bárdi Sándorral előadott kettőse, a Szöktetés a szerájból című vígopera szegedi előadásán, 1977-ben. Vezényelt: Pál Tamás
Életrajzi adatok
Született1940. augusztus 8.[1][2]
Rákosliget
Elhunyt2006. október 27. (66 évesen)
Szeged
GyermekeiGregor Bernadett
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (1959–1959)
Pályafutás
Hangszerénekhang
Hangbasszbariton
Díjak
Tevékenység
  • operaénekes
  • zenész
  • librettista
  • előadóművész
A Wikimédia Commons tartalmaz Gregor József témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Gregor József mellszobra a szegedi Dóm téren

Gregor József (Rákosliget, 1940. augusztus 8.Szeged, 2006. október 27.) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (basszus), érdemes és kiváló művész, a Szegedi Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Életpályája[szerkesztés]

A kezdet[szerkesztés]

Gregor József vegyésznek készült, de terveibe beleszólt az 1956-os forradalom. Nem akart énekes lenni, de tíz éven át tanult hegedülni. Énekére a rákosligeti katolikus templomban figyelt fel egy zenetanár, amikor Gregor a disszidált kántor helyett énekelt.

1957. február 5-én felvételizett a konzervatóriumba. 1957 és 1959 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola tanulója, de tanulmányait három év után félbehagyta.

1959-ben felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének tanszakára, de a maga sajátos és nem mindig a jó modor diktálta stílusa miatt mindkét iskolájából, a konzervatóriumból és a Zeneakadémiáról eltanácsolták. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Rösler Endre volt a mestere. 1959-ben a budapesti Operaházba ment próbaéneklésre, de leállították Gremin áriája éneklése közben.

1959 és 1963 között a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének tagja.

Szeged, Győr, Amerika[szerkesztés]

1963-ban Szegedi Nemzeti Színházba ment próbaéneklésre, ekkor figyelt fel tehetségére és énektudására Vaszy Viktor karmester-igazgató, aki biztatta, hogy képezze a hangját, s azonnal szerződtette. 1964 és 1988 között a szegedi társulat énekese volt. Első szerepe A varázsfuvolából Sarastro.

1976-tól rendszeresen vendégszerepelt a Magyar Állami Operaházban is. (Kezdetben motorkerékpáron tette meg oda-vissza az utat.)

Az 1988–89-es évadban a Győri Kisfaludy Színház tagja volt.

1989 és 1991 között a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának igazgatója.

Az Egyesült Államokban az 1980-as évek végén mutatkozott be a portlandi operában. Itt 2002-ig gyakori vendég volt. Többször szerepelt a Houston Grand Operában. 1994–1995-ben a New York-i Metropolitanben tizennyolc alkalommal lépett fel, három szerepben: 1994. október 19-én debütált a Figaro lakodalma Dr. Bartolójaként, a papot énekelte Sosztakovics A mcenszki járás Lady Macbethjének Met-beli bemutatóján, és Dulcamara doktort a Szerelmi bájitalban.[3]

Tizenöt éven át énekelt különböző külföldi színpadokon.

Egyforintos rendezés[szerkesztés]

2003-ban, 63 évesen debütált rendezőként, Verdi Don Carlosát vitte színre. A munkát egy forintért vállalta, amit a Szegedi Nemzeti Színház siralmas anyagi helyzete indokolt.

Vaszy Viktor[szerkesztés]

„Vaszy Viktor vett oda 1963-ban Szegedre, tőle tanultam mindent. Mint jó apától pofont is kaptam, simogatást is. Simogatást ritkábban, de ha mégis, nagyon meg voltam hatva tőle. Vaszy Viktor megtanított a munka szeretetére, a pontosságra, hogy »befektetés« nélkül nem várható eredmény. Hogy magas színvonalú előadás csak szigorú, alapos próbafolyamat után jöhet létre. Hogy a művészetben sincsenek véletlenek.”

„Ha azt mondta volna, fessük be az eget, nem azt kérdeztük volna, hogy hogyan, hanem azt, hogy milyen színűre.”

Gárdony[szerkesztés]

A gárdonyi kis nyaralóban szívesen időzött, sokszor innen járt fellépni is, Pestre, Szegedre. Nagyon szeretett ott szerepet tanulni. Hajnalban kiült a teraszra, nézte a kertet, memorizálgatott és élvezte a nyugalmat, a csendet. Ez jelentette számára a legnagyobb kikapcsolódást.

Családja[szerkesztés]

Felesége, dr. Takács Mária (Marika) orvosi hivatását adta fel – már mindketten válás után voltak, amikor megismerkedtek –, hogy férjét segítse munkájában. Lányai Gregor Bernadett színésznő és Beáta.

Halála[szerkesztés]

Gregor József 2006 szeptemberében bejelentette: nem vállal több fellépést, sem színházban, sem koncerten. Egy hónappal később, október 22-én Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetésben részesült, amelyet állapota miatt felesége vett át. Gyomorrákkal küzdött.[4] Súlyos betegséget követően 2006. október 27-én hunyt el. A szegedi Belvárosi Temetőben nyugszik.

Főbb szerepei[szerkesztés]

Tulajdonképpen zenei mindenevő volt. Opera- és oratóriumszerepek tömege mellett énekelte a Hegedűs a háztetőn Tevjéjét, Jerome Kern Paul Robesontól ismert Mississippi-dalát, énekelt operettet, sanzont, mindenfélét. A sanzonok közül talán kiemelkedik a világhírű Comme d'habitude / My Way című dal egyik magyar változata (Az én utam), melynek szövegét Ruszanov András írta. A dalból Gregor József előadásában 1996-ban készült lemezfelvétel Wolf Péter rendezésében.[5]

Önmagát buffóbasszistának tartotta. Az általa oly sokra tartott művészi kisugárzás és drámai erő, hit a zenében és az életben minden alakításában és megszólalásában megjelent. Mint Falstaff, Ozmin, Bartolo, Pomádé király és a többi buffószerep alakítója ellenállhatatlanul mulatságos és lenyűgöző volt.

Kitüntetései[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

Gregor József, Halhatatlanok sétánya, 2018, Terézváros

Kötetei[szerkesztés]

Gregor József, Halhatatlanok sétánya, 2018, Terézváros

 

  • Zenei ki mit főz? Muzsikus szakácskönyv; többekkel, szerk. Bozóki János, Dózsa György, Tomaj Zsuzsa; Zeneműkiadó, Bp., 1983
  • Gregor József–Varga Antal: Ízről-ízre. Szakácskönyv; JATE, Szeged, 1988

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Gregor József a Metropolitan adatbázisában. [2018. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 8.)
  4. Diétás szertől fogyott le drasztikusan Gregor Bernadett. Ripost.hu. (Hozzáférés: 2019. október 27.)
  5. [1] József Gregor - My Way (Az én utam) Claude François - Jacques Revaux - Ruszanov András
  6. Lyra-díj http://www.geocities.ws/fivelyra/dij.html
  7. https://einfoszab.budapest.hu/list/budapest-fovaros-onkormanyzata-altal-dijakban-reszesultek-listaja
  8. Hírhozó, a XVII. kerület önkormányzatának lapja Archiválva 2005. december 23-i dátummal a Wayback Machine-ben, XVII. évfolyam 10. szám, 9. oldal
  9. Szeged hírek | Gregor József nevét vette fel az évnyitón a Fő fasori iskola | Szeged - delmagyar.hu
  10. Szeged hírek | Gregor – könyvben | Szeged - delmagyar.hu
  11. Emléktáblát avattak Gregor Józsefnek
  12. Metropol Szeged - 2009. január 9.
  13. V. Gregor József Országos Énekverseny Székesfehérváron”, Székesfehérvár Városportál (Hozzáférés: 2018. február 13.) (magyar nyelvű) 
  14. V. Országos Gregor József Énekverseny. (Hozzáférés: 2018. február 13.)