Great Baseball (videójáték, 1987)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Great Baseball
FejlesztőSega
KiadóSega
PlatformokMaster System
Kiadási dátumGreat Baseball
  • US 1987. március
  • EU 1987.
The Pro jakjú
  • JP 1987. augusztus 17.
MűfajSport
JátékmódokEgy- és többjátékos
SablonWikidataSegítség

A Great Baseball baseball-videójáték, melyet a Sega fejlesztett és jelentetett meg. A játék 1987-ben jelent meg Észak-Amerikában és Európában, kizárólag Master Systemre. A játék The Pro jakjú: Pennant Race[* 1] címmel egy feljavított verziót is kapott, amely 1987 augusztusában jelent meg Japánban.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékos egy baseballcsapat vezetőedzői szerepét veheti magára, és összesen akár 26 csapatot is vezényelhet a ligabajnoki címért. A játékos hagyományos kilenc játékrészből álló mérkőzéseken irányítja a csapata támadó- és védőjátékát. Az 1-es csapat mindig a játékrészek tetején, a 2-es mindig az alján üt. Egyjátékos módban az irányított csapat kiválasztása után a gép automatikusan választja ki a mesterséges intelligencia által vezérelt ellenfelet. A kétjátékos mérkőzéseknél a két játékos szabadon választhat csapatot, azonban mindkettőnek ugyanabban a ligában kell szerepelnie.[1]

A játékos a kezdődobó kiválasztása után annak legjobb dobódobást és a staminaszintjét is megadhatja. Nagyobb stamina mellett a dobódobások sebessége és pontossága tovább marad konzisztens szinten. Az ütőjátékok során mérkőzésenként legfeljebb négy csere ütőjátékost is be lehet váltani. A csereütőket az adott féljátékrész előtt kell megadni.[2] A védőjátékok során az elkapót leszámítva az összes játékos szabadon vezérelhető.[3]

A játék egyik verziójához sem váltottak meg semmiféle liga- vagy játékosszövetség licencet sem, a nyugati kiadásban a csapatokat Major League Baseball-, míg a japánban Nippon Professional Baseball-gárdákról mintázták, azokat kitalált játékosokkal töltötték fel. Az észak-amerikai kiadásban miután az ütőjátékos játékba hozta a labdát a játék átvált izometrikus nézetbe, a japán változat ezt felülnézeti kamerállásra váltotta. Ezek mellett a japán verzióban a nyugati kiadásban kritizált ütőjátékosok közötti szüneteket lerövidítették.

Fogadtatás[szerkesztés]

A játék megosztott kritikai fogadtatásban részesült. A Computer and Video Games 76/100-as pontszámot adott a játékra, megjegyezve, hogy a hangok, a grafika és az animáció is magas minőségű. A játék elsődleges hibájának azt emelték ki, hogy a baseballt a természeténél fogva nehéz videójátékos formában visszaadni. „A baseball nem igazán folyik olyan jól játékként, mint a labdarúgás.” Negatívumként emelte ki a gyakori megállásokat, amik a játékba való teljes belemerülést is nagyban gátolják. A szócikk írója mindezek ellenére megjegyezte, hogy akik az igazi baseballt kedvelik, azok nem fognak csalódni a játékban.[4]

A német Aktueller Software Markt a gyenge grafikát és hangokat, illetve a nehézkes és lassan reagáló irányítást is negatívumként emelte ki.[5]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Great Baseball című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Japánul (ザ・プロ野球 ペナントレース; Hepburn: Za puro yakyū: Penanto rēsu?)

Források[szerkesztés]

  1. Sega (1987. március). „2. SELECT YOUR TEAM” (angol nyelven). Great Baseball észak-amerikai használati útmutató, 3. o.  
  2. Sega (1987. március). „PUTTING IN A PINCH HITTER” (angol nyelven). Great Baseball észak-amerikai használati útmutató, 7. o.  
  3. Great Baseball & Rocky & Ice Hockey Hints (1987)(U). archive.org . Sega of America. (Hozzáférés: 2018. december 31.)
  4. Bielby, Matt (1989. január). „Great Baseball” (angol nyelven). Computer and Video Games, 141. o, Kiadó: Future Publishing.  
  5. (1988. július) „Home Run for everyone” (német nyelven). Aktueller Software Markt, 89. o, Kiadó: Tronic Verlag.  

További információk[szerkesztés]