Grassalkovich-kastély (Hatvan)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grassalkovich-kastély
Grassalkovich-kastély (Oracsek Ignác, Mayerhoffer András, Jung József), Kossuth Lajos tér, Hatvan3.jpg
Ország Magyarország
Épült 1754 és 1763 között
Építész Oraschek Ignác, Mayerhoffer András, Jung József
Stílus copf, barokk
Család Grassalkovich család
Hatvany-Deutsch család
Elhelyezkedése
Grassalkovich-kastély (Heves megye)
Grassalkovich-kastély
Grassalkovich-kastély
Pozíció Heves megye térképén
é. sz. 47° 40′ 02″, k. h. 19° 41′ 01″Koordináták: é. sz. 47° 40′ 02″, k. h. 19° 41′ 01″
A Wikimédia Commons tartalmaz Grassalkovich-kastély témájú médiaállományokat.
A kastély

A hatvani Grassalkovich-kastély a város főterének meghatározó épülete, egyben az egyik legrégibb épület is a városban. Helyrajzi száma: 2713/4, 3; műemlékvédelmi törzsszáma 9341. A kastély műemléki környezete a déli főbejárat és a római katolikus templom, illetve plébánia közötti, parkosított terület.

Története[szerkesztés]

A középrész és a keleti szárny a gróf Stahremberg Gundacker Tamás földesúr által a 18. század elején építtetett, hatalmas vendégfogadó helyén áll; részben annak felhasználásával épült.

A kastélyt Grassalkovich I. Antal építtette két fázisban:

tervei szerint. Az építkezéshez felhasználták a hatvani vár romjait is.

Későbbi birtokosai a Hatvany-Deutsch család tagjai voltak. Ők helyeztették fel a kocsiáthajtóban, a lépcsőházban és az emeleti díszteremben látható, neobarokk stukkódíszeket.

Mai alakját többszöri felújítás és átépítés eredményeként nyerte el. A második világháborúban a katonák, majd az utána következő évtizedekben a környék lakosai a berendezést széthordták, illetve tönkretették, az épület állaga végzetesen leromlott. A díszfákat és -cserjéket területrendezés ürügyén vágták ki; az egykori park helyén kollégiumot, kórházat, rendelőintézetet, nővérszállást építettek, majd még egy lakótelepet is — a parkból mára csak pár száz négyzetméter zöldterület maradt. Az épületet 1979-ben életveszélyessé nyilvánították.

A felújítás első lépéseként a bal szárnyat hozták használható állapotba, és ott rendezték be az 1980-as évek közepén a Grassalkovich Művelődési Központot. Részletes tervek születtek a Hatvany Lajos Múzeum itteni elhelyezésére is, de erre végül anyagi okok miatt nem került sor.

Az épület külső rekonstrukciójára (beleértve a tetőzet cseréjét is) 1996–2001 került sor.

2012-ben döntés született arról, hogy a kastélyban a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kap helyet, amely bemutatja a történelmi Magyarország vad- és halfajait, azok életterét, valamint a vadászat, halászat és a környezetet alkotó erdészet fejlődését. A kastély felújítását és a park megújítását, amely 3,15 milliárd forintos beruházást jelent, 2014 elején fejezték be.[1] A felújítást 2015-ben ICOMOS-díjjal tüntették ki.[2]

Az épület[szerkesztés]

A kastély bejárata
A Grassalkovich család címere a kastély bejárata fölött
Grassalkovich-kastély (2018)
Vadászati Élménytér a kastélyparkban

Az alápincézett, copf stílusba hajló, késő barokk, U alakú épület egyemeletes, 32 szobával. Homlokzata 62 m hosszú, 8+3+8 tengelyes osztatú. A szárnyépületekhez azok külső sarkainál kétfelől, L alakban földszintes sarokpavilonnal záródó gazdasági szárnyak csatlakoznak.

A felmagasodó homlokzat közepén kosáríves kapu nyílik. Ennek két oldalán egy-egy korinthoszi oszlop áll, rajtuk figurális díszítésként egy-egy félalakos atlasszal, amik egy baluszteres erkélyt tartanak. Az oromzat közepén, a koronázó párkány fölött a Grassalkovich család kőcímere utal az építtetőre. A középrész közepén zsindellyel fedett, kupolaszerű boltozat magasodik. A főépület és a keleti szárny földszintjén a terek boltozatosak, az emeleti helyiségek síkfödémesek. A nyugati szárny a 20. század közepéig faszerkezetes magtártér volt, ma vasbeton födémek osztják fel.

A négyzetes alaprajzú, stukkódíszes díszterem az emeleten van. A nagyterem görög mitológiai jelenetet ábrázoló gipszreliefje csak részlegesen maradt meg. A nagyterem négy sarkában egy-egy lefestett freskót fedeztek fel a kutatók; ezek közül hármat konzerváltak és a Hatvany Lajos Múzeumba szállítottak.

Több más termet is stukkók díszítenek. Egyes helytörténészek szerint a kastélyban kápolna is volt, és ez a földszinten kialakított, csehsüvegboltozatos helyiség lehetett.[3]

A kastély húsz holdas parkját a második világháború előtt értékes növényritkaságok díszítették, főként a Deutsch-Hatvany család jóvoltából. A park középső része franciás jellegű volt, a két szélén angol parkerdővel. A parkban hajdanán 35 szobor, 13 faragott kőpad és egy Olaszországból hozatott, díszes szökőkút állt. A 2013- 2014. évi felújítás során az egykori park részleges rekonstruálásra került, ennek során az egykori díszlépcső visszaépült.

Az épületben, annak teljes felújítását követően, 2014-ben nyílt meg a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Átadták a felújított hatvani Grassalkovich-kastélyt. Heves Megyei Hírlap, (2014. márc. 29.)
  2. Műemlékvédelmi elismerést kapott a hatvani kastély. hatvanonline.hu (2015. ápr. 20.) (Hozzáférés: 2015. ápr. 22.)
  3. A Kastélyspecialista Blog
  4. A múzeum honlapja

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]