Grand Coulee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grand Coulee
Ország Amerikai Egyesült Államok
TelepülésGrant megye
Elhelyezkedése
Grand Coulee (USA)
Grand Coulee
Grand Coulee
Pozíció az USA térképén
é. sz. 47° 37′ 12″, ny. h. 119° 18′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 37′ 12″, ny. h. 119° 18′ 29″
A Wikimédia Commons tartalmaz Grand Coulee témájú médiaállományokat.
Grand Coulee folyó a Dry falls (Száraz vízesés) alatt

A Grand Coulee egy kanyon Washington államban, az Amerikai Egyesült Államokban. A kanyon átvágja a Washington államban lévő Columbia-fennsíkot.

A Grand Coulee száraz, folyó nem folyik benne. A szurdok a legutóbbi jégkorszak folyamán keletkezett, áradások után. Az áradások során mintegy 50 évente egy 610 méternél nagyobb vízfal áttört egy jéggátat a Sziklás-hegységben, és lezúdult a Csendes-óceán irányába. A víz olyan nagy erőt fejtett ki, hogy felszakította a kőzetet és létrehozta azokat a szurdokokat, amelyeket ma látunk.

A kanyon ma[szerkesztés]

A területet egy cserjés sztyepp veszi körül, ahol az átlag évi csapadékmennyiség kevesebb mint 305 mm. Az Alsó Grand Coulee Parkban van pár tó, amik igen fontosak a vadon élő állatok számára és meglehetősen kedveltek a vadászok és halászok körében. Vízi sportokat is lehet itt űzni. A Grand Coulee-ben állami parkok is vannak: a Sun Lakes-nél lévő Sun Lakes Állami Park és a Steamboat Rock Állami Park.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Grand Coulee című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]