Gran Sasso - Monti della Laga Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gran Sasso - Monti della Laga Nemzeti Park
Monti della Laga
Monti della Laga
Ország Olaszország
Elhelyezkedése Abruzzo, Lazio, Marche
Legközelebbi város L’Aquila
Terület1413,41 km²
Alapítás ideje 1991. december 12.
Felügyelő szervezet Ente Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga
Gran Sasso - Monti della Laga Nemzeti Park (Olaszország)
Gran Sasso - Monti della Laga Nemzeti Park
Gran Sasso - Monti della Laga Nemzeti Park
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 42° 29′ 26″, k. h. 13° 29′ 43″Koordináták: é. sz. 42° 29′ 26″, k. h. 13° 29′ 43″
Gran Sasso - Monti della Laga Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gran Sasso - Monti della Laga Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Gran Sasso - Monti della Laga Nemzeti Park Olaszország három régiójának (Abruzzo, Lazio és Marche) közel 150 000 hektárnyi területét foglalja el és ezzel az ország legnagyobb nemzeti parkja. A parkot 1991-ben alapították.

Földrajzi jellemzése[szerkesztés]

A nemzeti park a két névadó hegység területét foglalja magába: Gran Sasso d’Italia és Monti della Laga. Területén fekszik az Appenninek legmagasabb csúcsa a Corno Grande (2912 m) valamint Európa legdélebbi gleccsere, a Calderone. A hegységeket elsősorban dolomitok és mészkövek építik fel, melyekben látványos karsztjelenségek alakultak ki (búvópatakok, dolinák, szurdokvölgyek, stb.). A parkot átszelő folyók és hegyipatakok mentén számos vízesés található, melyek nagy része télen befagy.

Növényvilága[szerkesztés]

A park területén több mint 2000 növényfaj él, melyek nagy része védett. A magas fekvésű területeken élő endémikus növények közül megemlítendők: hérics (Adonide ricurva), majellai ibolya, az appennin havasi gyopár, ürömfajok, fekete áfonya valamint kőtörőfüvek. Alacsonyabb területeken élnek a Goniolimon italicum, az Astragalus aquilanus valamint az Adonis vernalis. A park jelentős részét bükkerdők borítják.

Állatvilága[szerkesztés]

Az Appenninekben egyedül itt, a park területén él az abruzzói zerge, mely az utóbbi évszázadban veszélyeztetett faj lett a túlzott vadászat miatt.

A park területén élő további állatfajok: gímszarvas, európai őz, appennin farkas, barna medve, nyest, vadmacska, borz, görény és vaddisznó.

A madarak közül a parkban él a: szirti sas, vándorsólyom, galambászhéja, kis sólyom, fülesbagoly, hósármány és szirti fogoly.

A hüllők közül a parkban fellelhető nagyobb parlagi vipera populációk, rézsikló és erdei sikló populációk. Endemémikus fajnak számítanak a: pápaszemes szalamandra és a földi gőte.

Látnivalók[szerkesztés]

  • a park Lazio területére eső része Amatrice központtal, híres olasz kézműves vidék
  • a Tronto folyó völgye, több erődítménnyel, valamint az egykori szénégetőkkel
  • a Salinello környéki szurdokvölgyek ókori nekropoliszokkal
  • a Monti della Laga erdőségei
  • a Tivo és Vomano folyók völgyei népes zergepopulációkkal és látványos vízesésekkel

Települések a park területén[szerkesztés]

Barete, Barisciano, Cagnano Amiterno, Calascio, Campotosto, Capestrano, Capitignano, Carapelle Calvisio, Castel del Monte, Castelvecchio Calvisio, L’Aquila, Montereale, Ofena, Pizzoli, Santo Stefano di Sessanio, Villa Santa Lucia degli Abruzzi

Acquasanta Terme, Arquata del Tronto

Brittoli, Bussi sul Tirino, Carpineto della Nora, Castiglione a Casauria, Civitella Casanova, Corvara, Farindola, Montebello di Bertona, Pescosansonesco, Villa Celiera

Accumoli, Amatrice

Arsita, Campli, Castelli, Civitella del Tronto, Cortino, Crognaleto, Fano Adriano, Isola del Gran Sasso d'Italia, Montorio al Vomano, Pietracamela, Rocca Santa Maria, Torricella Sicura, Tossicia, Valle Castellana.

Források[szerkesztés]