Grammy-díj a legjobb férfi popénekes teljesítményért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
9 jelölésből 4 Grammy-díjat nyert Sting, a kategória egyik legsikeresebb előadója.

A legjobb férfi popénekes teljesítményért járó Best Male Pop Vocal Performance elnevezésű Grammy-díjat 1959-től kezdve egészen 2011-ig adták át. 2012-től a női előadókkal közös Best Pop Solo Performance kategóriában díjazzák a legjobb férfi popénekeseket.[1]

Története[szerkesztés]

Az évek során a kategória különböző inkarnációkban létezett. Az első két évben "legjobb férfi énekes teljesítmény" (Best Vocal Performance, Male) volt az elnevezése. 1961-ben két külön kategóriában adtak át díjat a legjobb énekesnek: egyet a legjobban előadott dalért (Best Vocal Performance Single Record Or Track, Male), és egyet a legjobban előadott albumért (Best Vocal Performance Album, Male). 1962-ben az előző évi két külön kategória újra egyesült a "legjobb férfi szólóénekes teljesítményért" járó díjban (Best Solo Vocal Performance, Male). 1964-ben visszatértek az eredeti elnevezéshez (Best Vocal Performance, Male), és egészen 1968-ig ezt használták.

Közben 1966-ban még egy férfi énekes kategóriát létrehoztak, melyben a "legjobb kortárs férfi rock&roll-énekes teljesítményt" (Best Contemporary R&R Vocal Performance – Male) díjazták. Természetesen ugyanígy a női énekeseknél is. A következő évben egyesítették a különböző nemek számára kiírt "kortárs rock&roll-énekes" díjat, férfiak és nők vegyesen versengtek ugyanabban a kategóriában, amit Paul McCartney nyert meg a Beatles Eleanor Rigby c. dalával. 1968-ban újra szétválasztották nemek szerint a "kortárs" Grammyt, és a férfiaké a "legjobb kortárs férfi szólóénekes teljesítmény" (Best Contemporary Male Solo Vocal Performance) nevet kapta. 1969-ben végül a két férfi énekes kategória összeolvadt, és az elnevezésben első ízben jelent meg a pop szó (Best Contemporary-Pop Vocal Performance, Male).

Az 1970-es évek elején még minimálisan változott az elnevezés. 1970-ben előbb Best Contemporary Vocal Performance, Male névre keresztelték, majd 1972-ben Best Pop Vocal Performance, Male lett belőle. Ez utóbbi elnevezés egészen 1995-ig kitartott. Akkor már csak a szavak sorrendjén változtattak, és egészen 2011-ig a Best Male Pop Vocal Performance kategóriában díjazták a legjobb férfi popénekes teljesítményt.

A díj történetében a legtöbb győzelmet 4-4 alkalommal Stevie Wonder, Sting és John Mayer szerzett. Őket követi Eric Clapton és James Taylor 3-3 győzelemmel. 1990 óta a legtöbbször Stinget jelölték a legjobb férfi popénekesnek (9-szer), mögötte pedig Seal áll, aki 8 jelöléséből egyszer tudott nyerni, 1996-ban.

2010-es évek[szerkesztés]

2000-es évek[szerkesztés]

1990-es évek[szerkesztés]

1980-as évek[szerkesztés]

1970-es évek[szerkesztés]

1960-as évek[szerkesztés]

1950-es évek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Grammy Awards restructuring. [2011. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 13.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]