Grönlandi zene

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A grönlandi zene két fő szál keveréke, az inuité és a dáné, amerikai és brit hatásokkal. A legnagyobb lemezmárka az ULO Sisimutból, amit Malik Hoegh és Karsten Sommer hozott létre. Az ULO kiad grönlandi rockegyütteseket, mint a Sume, popénekeseket, mint Rasmus Lyberth és hiphopbandákat mint Nuuk Posse, de Inuit népzenét is. A modern grönlandi zene elemeit alkalmazza Kristian Blak dzsesszzenész is.

Grönland zenei karaktere alapján "határozottan rock ország, mind zeneileg, mind szó szerint" Hans Rosenberg grönlandi dobos szerint.[1] A dán külügyminisztérium szerint minden grönlandi zene – a dobtáncokat kivéve – külső stílusok hatása alatt áll.[2]

Népzene[szerkesztés]

Az inuit és a dán népnek is megvolt a maga népzenéje Grönlandon. Országszerte nagy hagyománya volt a történetek mesélésének, ami gyorsan lehanyatlott, miután 1857-ben megjelent a nyomtatott sajtó Dél-Grönlandon.

A tradicionális zene, ami túlélte az európai hatást a sziget keleti és északkeleti részén található meg. Ez szent dobtáncokat jelent, amit medvehúgyhólyaggal borított ovális fakeretű dobokon játszanak. A dobtáncok az egyetlen igazi bennszülött zenék Grönlandon, és részét képezik a gyökerekhez való visszatérésnek. A sámánok dobokat használtak a vallási rituálékhoz és néha énekpárbajokat rendeztek riválisok között, akik közül az győzött, aki jobban megnevettette a közönséget. Az inuit dobtáncok tradíciója hanyatlott a modern Grönlandon és amatőr színjátszó csoportok – mint például a Silamiut – kezdtek a helyükre lépni, akik bennszülött zenei elemeket, maszkot és arcfestést alkalmaztak.[3] A Piseq egy személyes dal, ami a hétköznapi életről szól, és ami generációról generációra száll. A grönlandi inuit népdalok történeteket mesélnek, játékokat játszanak és megkönnyeztetik vagy felvidítják a hallgatóságot.

Inuit zene[szerkesztés]


A szócikk egy része még lefordítandó. Segíts te is a fordításban!

Dobtáncok[szerkesztés]

Más Inuit népdalhagyományok[szerkesztés]

Európai zene[szerkesztés]

Klasszikus zene[szerkesztés]

Populáris zene[szerkesztés]

Rock[szerkesztés]

Hiphop[szerkesztés]

Zeneipar[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. [2]
  3. Archivált másolat. [2006. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. április 1.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Music of Greenland című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap