Gothic (sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gothic sorozat
Fejlesztő Piranha Bytes (1997-2006)
Spellbound Entertainment (2007-napjainkig)
Kiadó Xicat Interactive (1997-2001)
Deep Silver (2006)
JoWooD Entertainment (2002-jelen)
Platformok Microsoft Windows, mobiltelefonok, PlayStation 3, Xbox 360
Kiadási dátum Első: Gothic 2001
Utolsó: ArcaniA: Gothic 4 2010
Műfaj Szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos
Adathordozó CD, DVD

A Gothic egy számítógépes szerepjáték-sorozat, amelyet eleinte a Piranha Bytes, majd a Spellbound Entertainment fejlesztett. Jelenlegi kiadója a JoWood Entertainment.

A sorozat részei[szerkesztés]

Gothic[szerkesztés]

A sorozat első része 2001-ben jelent meg.[1]

A játék egy kitalált világban játszódik, ahol orkok és emberek harcolnak egymás ellen. A királynak fegyverekre van szüksége a háborúhoz, ezért egyre több elítéltet szállíttat a Khorinis szigetére, hogy ott mágikus ércet bányásszanak. Mivel nagy szükség van munkaerőre, már egy kisebb vétség is elég ahhoz, hogy valakit bűnözőnek nyilvánítsanak. Az elítéltek szökésének megakadályozása érdekében a király odaküldte a birodalma legerősebb mágusait, hogy létrehozzanak egy mágikus kupolát a völgy körül. A rabok megölték a bent lévő őröket, ezért a királynak kereskednie kell velük, ha az ércet meg akarja kapni. A játékos egy elítéltet irányít, akinek az a célja, hogy kijusson a Bányák Völgyéből.

Gothic II[szerkesztés]

A Gothic II 2002-ben jelent meg.[2] A Gothic folytatása.

Miután a mágikus kupola leomlott, a Bányák Völgyében lévő rabok kiszabadultak. A játék főhősét Xardas, a démonidéző mentette meg az utolsó pillanatban. Xardas elmondja, hogy újabb veszélyek fenyegetik Khorinist: az Alvó egy utolsó utasítással sárkányokat hívott a Völgybe, és csak az Innos Szemének nevezett ereklye segítségével lehet helyreállítani a rendet. A főhősnek a Régi Világot (a Bányák Völgyét) és az Új Világot (a sziget többi részét) egyaránt be kell járnia, hogy felkészülhessen a sorsdöntő küzdelemre, majd elhajózhasson a szigetről.

Gothic II: Night of the Raven[szerkesztés]

A Gothic II kiegészítője 2003-ban jelent meg németül, és rá két évre, 2005-ben angolul. A kiegészítő története beleépül az alapjáték történetébe.

A játékban megjelenik egy új terület, Jharkendar, ami Khorinistől északkeletre fekszik, ahol banditák és kalózok élnek. A játékos a vízmágusok segítségével juthat el ide.

Gothic 3[szerkesztés]

A Gothic harmadik része 2006. október 13-án jelent meg Európában, és november 14-én Amerikában.[3] A játék a Gothic II folytatása.

Ebben a játékban a hős barátaival együtt a kontinensre utazik. Myrtanába érkezve látják, hogy a térséget elfoglalták az orkok, és rabszolgasorba szorították az embereket. A kontinensen három ország (középen a mérsékelt övi Myrtana, északra a fagyos Nordmar, délen pedig a sivatagos Varant) és annak számos városa, faluja, barlangja stb. vár felfedezésre. A főhős, aki korábbi kalandjai által rászolgált erre, eldöntheti a világ sorsát, s ezáltal az istenek harcát is. A játékos három különböző történetet ismerhet meg, attól függően, kiknek segít: az orkoknak, az embereknek, vagy Xardasnak.

Gothic 3: Forsaken Gods[szerkesztés]

A kiegészítőt az eddigi részekkel ellentétben nem a Piranha Bytes, hanem a Trine Games fejlesztette 2008-ban. A Forsaken Gods-hoz nem szükséges az alapjáték, annak megléte nélkül is játszható. A játék a Gothic 3 és az ArcaniA: Gothic 4 történetét volt hivatott összekötni.

A történet a Gothic 3 után kezdődik, miután a hős és Xardas a portálon keresztül az ismeretlen földekre távoztak. A hős nem bírja nézni, ahogy szeretett földjét elpusztítják, ezért vissza akar térni. Xardas ezt nem engedi, ezért csatázni kezdenek. A hős majdnem életét veszti a csatában, és visszatér Myrtanaba, hogy egyesítse. A játék végén Myrtana királlyá koronázza magát.

ArcaniA: Gothic 4[szerkesztés]

Az ArcaniA: Gotic 4 a sorozat negyedik része, amelyet már a Spellbound Entertainment fejlesztett, 2010-ben jelent meg. Az eddigi részekkel ellentétben nem csak PC-n, hanem Xbox 360-on és PlayStation 3-on is megjelent.

A Forsaken Gods eseményei után 10 évvel a király megkezdte a hadjáratát a Déli szigeteken. Egy új hőst irányítunk, akinek a faluját a király elpusztította. A hős rájön, hogy a királyt egy démon szállta meg, és sikeresen kiűzi azt belőle.

Jegyzetek[szerkesztés]