Gorgonops

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Gorgonops
Evolúciós időszak: Késő perm
A Gorgonops torvus fejének rekonstrukciója
A Gorgonops torvus fejének rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősszerűek (Synapsida)
Rend: Therapsida
Alrend: Gorgonopsia
Család: Gorgonopsidae
Nem: Gorgonops
(Owen, 1876)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gorgonops témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gorgonops témájú kategóriát.

Gorgonops

A Gorgonops az emlősszerűek (Synapsida) osztályának a Therapsida rendjébe, ezen belül a Gorgonopsidae családjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Gorgonops egy therapsida nem, amely 255-250 millió évvel élt ezelőtt, a késő perm korszakban. A Gorgonops tipikus képviselője a Gorgonopsia alrendnek. E rend tartalmazta a legvérengzőbb ragadozókat, abban az időben. Ezek közül a legnagyobb elérhette a 2 méteres hosszúságot is. Az alrend a képviselői szemfogakkal rendelkeztek és lehet, hogy melegvérűek voltak, de ehhez még kell több bizonyíték.

A Gorgonops közép-nagy méretű képviselője volt az alrendjének. Koponyája 22-35 centiméter hosszú volt, fajtól függően.

Az első példányt a típusfajból, (Gorgonops torvus), Richard Owen írta le 1876-ban. Ez a holotípus volt az első therapsidák között, amelyeket Owen, a „Dinosauria” elnevezés kitalálója leírt. A típusfajt Richard Lydekker is használta, amikor a Gorgonopsidae családot összeállította, 1980-ban. Öt évvel később, 1985-ben, Harry Govier Seeley felhasználta a nemet, hogy egyesítse a csoportot. A későbbi években sok fajt és nemet írtak le, de ezek közül sokan azonosak a már létezőkkel.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi fajok tartoznak, de egyesek ide helyezése vitatott:

Források[szerkesztés]

  • Denise Sigogneau-Russell, 1989, "Theriodontia I - Phthinosuchia, Biarmosuchia, Eotitanosuchia, Gorgonopsia" Part 17 B I, Encyclopedia of Paleoherpetology, Gutsav Fischer Verlag, Stuttgart and New York
  • Jacobs, L. L., Winkler, D. A., Newman, K. D., Gomani, E. M. & Deino, A., 2005, Therapsids from the Permian Chiweta Beds and the age of the Karoo Supergroup in Malawi. Palaeontologia Electronica. Vol. 8, #1, pp. 28A: 21-23 online
  • Smith, R.H.M. and Keyser, A.W. 1995. Biostratigraphy of the Tropidostoma Assemblage Zone. Geological Survey of South Africa, South African Committee for Stratigraphy, Biostratigraphic Series, 1:18-22.
  • Paleobiology Database