Gopnyik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jellegzetes gopnyik egy hruscsovkában

A gopnyik[1] sztereotípia és szubkultúra Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban és más volt szovjet köztársaságokban, alacsonyabb társadalmi osztályú (általában 25 éves kor alatti) külvárosi fiatal férfiakra utal,[2] akik alacsony iskolai végzettségű és jövedelemmel rendelkező családokból származnak. A női forma a gopnyica, és a kollektív főnév gopota. A gopnyikok szubkultúrája a késő orosz birodalomban gyökerezik, és a 20. század folyamán alakult ki a Szovjetunió számos városában.[3][4] A 2010-es évek végétől kezdve a szubkultúra nagyrészt elhalványult, bár Oroszországban is léteznek gopnyikokra emlékeztető fiatalok bandája. A gopnyik szónak több eredetét feltételezik. Az egyik a гоп (hopp) ugráshoz, ütéshez kapcsolódását gondolják, így szerepel Vlagyimir Dal értelmező szótárában. A másik magyarázat szerint a GOP egy rövidítés amely szerint ez egy szervezet neve volt a Городское общество призрения (Városi Felügyeleti Közösség) amelynek a feladata a felügyelet nélküli, azaz az utcagyerekek pártfogása volt, vagy Городское общежитие пролетариата A proletariátus városi szállása. A harmadik magyarázat szerint a gopaty „gopálni” az 1860-as években a tolvajnyelvben csavargást jelentett. Még korábban – 1842-ben – maga Vlagyimir Dal jegyezte fel, hogy ez a szó az utcán való éjszakázást jelenti.

Sztereotip megjelenés és viselkedés[szerkesztés]

Gopnyik szláv guggolva

A gopnyikokat gyakran látni guggolva csoportokban, amit „törvényszéknek” is neveznek, vagy más szóval „csinálják a rákot” panelházak vagy iskolák előtt. A guggolás fontos része, hogy a sarok érinti a talajt.[5] Ezt az orosz börtönkultúrának tulajdonítják be. Egy berögzült viselkedésnek tekintik, mely annak érdekében alakult ki, hogy a rabok ne a hideg talajon üljenek.

A gopnyikokat gyakran látni Adidas vagy Puma melegítőben, amelyeket az 1980-as moszkvai olimpia szovjet csapata tett népszerűvé.[6] Szokásukhoz tartozik még továbbá a szotyizás különösen Ukrajnában és Oroszországban. A gopnyikok lapos sapkával és Adidas hátizsákot viselve is láthatók.

A gopnyikokhoz gyakran kapcsolódik az olcsó alkohol, például gyenge minőségű vodka vagy világos sör, olcsó cigaretta és néha lőfegyver. Jellemző rájuk az olyan trágár szavak használata, mint a „pizda”, „bljagy”, „szuka” és a durva viselkedés.

A gopnyik sztereotípia asszociálva van az orosz sanzonzenével, különös tekintettel a hardbassre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Russian plural гопники (gopniki), also гопота (gopota), and гопари (gopari).
  2. Beiträge der Europäischen Slavistischen Linguistik (POLYSLAV)., Volume 8, 2005,
  3. Slav Squat – Russian Disturbing Street Trend
  4. Russia's original gangstas: meet the gopniki, 2011. július 22.
  5. Flynn, Moya. Trans-national issues, local concerns and meanings of post-socialism: insights from Russia, Central Eastern Europe, and beyond. University Press of America (2008. június 1.). ISBN 0761840559 
  6. Why is Adidas so Popular Among Russians?, 2015. január 4.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gopnik című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.