Gomorra (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gomorra
(Gomorra - La serie)
Műfaj
 • bűnügyi televíziós sorozat
 • televíziós dráma
 • könyv alapján készült film

Alkotó Stefano Sollima
Rendező Stefano Sollima
Főszereplő Andrea Di Maria
Zeneszerző Mokadelic

Ország Olaszország
Nyelv
Évadok 5
Epizódok48
Gyártás
Vágó Patrizio Marone
Forgatási helyszín Nápoly
Operatőr Paolo Carnera
Gyártó Sky Italia
Sugárzás
Eredeti adó Sky Atlantic (Italy)
Eredeti sugárzás kezdete2014. május 6.
További információk

Gomorra (olaszul: Gomorra – La serie, nemzetközi angol címen: Gomorrah) egy olasz bűnügyi televíziós sorozat, melynek alkotója és producere Roberto Saviano, aki az azonos című könyvet írta. [1]

Először a Sky Italian mutatták be 2014. május 6-án, és eddig négy szezont élt meg. Az Egyesült Királyságban a Sky Atlantic-en 2014. augusztus 24-én volt a premierje, az Egyesült Államokban pedig 2016. augusztus 24-én, a SundanceTV csatornán mutatták be. [2] A sorozat sugárzási jogait világszerte 170 különböző országban adták el.[3]

Címét egy nápolyi bűnügyi szindikátus (maffia), a Camorra ihlette. A történet Nápolyban zajlik, ahol a jeleneteket is rögzítették.

Ciro Di Marzio (Marco D'Amore) történetét meséli el, aki a Pietro Savastano (Fortunato Cerlino) által vezetett Savastano klán tagja. Ciro célja, hogy a bűnöző világ veszélyeit áthidalja, kegyetlen bandaháborúkban küzdve. [4] A Savastano családba tartozik a felesége, Immacolata (Maria Pia Calzone) és fia, Gennaro (Salvatore Esposito). A sorozatban jelen van egy rivális bűnöző vezér, Salvatore Conte (Marco Palvetti), az évadok során pedig további karakterek is feltűnnek: Annalisa Magliocca (Cristina Donadio), Patrizia Santore (Cristiana Dell’Anna), Giuseppe Avitabile (Gianfranco Gallo).

Nem sokkal megjelenése után a Gomorra karaktereinek felépítettsége, a sztori kibontakozása, atmoszférája, a színészi munka, a rendezés és az írói munka miatt kritikai elismerésben részesült. [5] [6] A Sky legjobb értékelésű produkciójává vált, a hálózat egyik legnézettebb sorozataként tartják számon.[7][8]

Főszereplők és karaktereik[szerkesztés]

 • Marco D'Amore mint Ciro Di Marzio (1–3. évad) – a Savastano klán tagja, aki arra törekszik, hogy feljebb kerüljön a bűnözői hierarchiában.
 • Salvatore Esposito (1. évadtól) Gennaro "Genny" Savastano-ként – Pietro fia, – Pietro fia, aki elkényeztetett sznobból kemény bűnözővé válik.
 • Fortunato Cerlino mint Pietro Savastano (1–2. évad) – a Savastano klán vezetője és nagykaliberű kábítószer-forgalmazó.
 • Maria Pia Calzone mint Immacolata "Imma" Savastano (1. évad) – Pietro felesége
 • Marco Palvetti mint Salvatore Conte (1–2. évad ) – a Conte klán vezetője.
 • Fabio De Caro mint Malammore (1–3. évad) – a Savastano klán tagja, mélyen rendkívül hűséges Pietróhoz és Patrizia Santore nagybátyja.
 • Cristina Donadio mint Annalisa "Scianel" Magliocca (2–3. évad) – egy női kábítószer-kereskedő
 • Cristiana Dell'Anna mint Patrizia Santore (2–4. évad) – Malammore unokahúga és a Savastano klán munkatársa, később pedig a Secondgliano terület egyetlen vezetője.
 • Gianfranco Gallo mint Giuseppe Avitabile (2–3. évad) – egy rivális klán vezetője római központtal, Azzurra apja.
 • Ivana Lotito, mint Azzurra Avitabile (2. évadtól) – Gennaro Savastano felesége.
 • Arturo Muselli mint Enzo "Sangueblù" (kék vér) villa (3. évad) – a Forcella-i Santo klán vezetője.
 • Andrea Di Maria, mint Elia "'Diploma" (diplomás) Capaccio (3. évad) – a Capaccio klán társvezetője.
 • Carlo Caracciolo mint Fernando "o Crezi" (Crazy) Capaccio (3–4. évad) – a Capaccio klán másik társvezetője.
 • Loris De Luna mint Valerio "o Vucabulà" Misano (3–4. Évad) – Enzo jobbkeze és a Santo klán befolyásos tagja.
 • Gianni Parisi mint Gerlando Levante (4. évad) – Caserta tartományban egy hatalmas klán főnöke, anyai ágon Genny nagybátyja.
 • Luciano Giugliano mint Michelangelo "Mickey" Levante (4. évad) – Gerlando kedvenc fia, a testvéreivel ellentétben ment neki a tanulás és diplomát szerzett.
Eredeti megjelenés
Évad Epizódok Premier Évadzáró
1 12 2014. 05. 06. 2014. 06. 10.
2 12 2016. 05. 10. 2016. 06. 14.
3 12 2017. 11. 17. 2017. 12. 22.
4 12 2019. 05. 04. 2019. 07. 20.


Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Gomorra egyike a Sky legnézettebb televíziós sorozatainak. Kritikai elismerésben részesült karaktereinek felépítettsége, a sztori kibontakozása, az atmoszférája, a színészi munka, a rendezés és az írói munka miatt. [9] Az első évad 94%-os értékelést ért el egy kritikákat összesítő weboldalon, a Rotten Tomatoes-on 17 vélemény alapján [10] a értékelési összesítő webhely 94% -os értékelést kapott, a Metacritic oldalon 76 pontot ért el a 100-ból 15 kritika alapján.[11]

A show sikerességének köszönhetően megjelent a nemzetközi piacon is. Először az Egyesült Királyságban 2014. augusztus 4-én a Sky Atlanticon, az Egyesült Államokban pedig 2016. augusztus 16-án, a SundanceTV-n, mindegyiken a legnézettebb programmá vált. [9]

Ugyanakkor a sorozatot számos olasz politikus kritizálta. Nápoly polgármestere, Luigi de Magistris azt állította, hogy minden egyes epizód megjelenése után rohamosan elszaporodtak a bűncselekmények a városban. [12] Azt is hozzátette, hogy a sorozat „megfertőzi a fiatalok agyát, lelkét és szívét”. A maffiaellenes bíró, Giuseppe Borelli kijelentette, hogy „a sorozat nem képes jól megragadni a mai Camorra helyzetét”. A nemzeti maffiaellenes ügyész, Federico Cafiero de Raho azt állította, hogy „emberségessé teszi a gengsztereket”, míg Catanzaro államügyésze, Nicola Gratteri szerint „szerethetővé teszi a veszélyeseket is”. [13]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. "Gomorra," six other Italian films, and so much more at the Film Festival. (Hozzáférés: 2016. augusztus 28.)
 2. Thomas. „Gomorrah Review: Why You Should Watch SundanceTV's Italian Import - Today's News: Our Take”, TV Guide, 2016. augusztus 23. (Hozzáférés ideje: 2016. augusztus 24.) 
 3. Lo sbarco di Gomorra sugli schermi Usa. cineuropa.org, 2016. augusztus 24.
 4. Gomorra, seconda stagione: dal 10 maggio su Sky Atlantic!. skyatlantic.sky.it, 2016. március 14. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 5. Thomas. „Gomorrah Review: Why You Should Watch SundanceTV's Italian Import - Today's News: Our Take”, TV Guide, 2016. augusztus 23. (Hozzáférés ideje: 2016. augusztus 24.) 
 6. Gomorrah: Season 1. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. augusztus 23.)
 7. Italian Mafia Series "Gomorra" Ratings Hit for Sky Italia. www.betafilm.com. Beta Film. (Hozzáférés: 2014. október 29.)
 8. Vivarelli: TWC closes deal for U.S. rights to Italy's "Gomorra" Skein. www.variety.com. Variety. (Hozzáférés: 2014. október 29.)
 9. a b Thomas. „Gomorrah Review: Why You Should Watch SundanceTV's Italian Import - Today's News: Our Take”, TV Guide, 2016. augusztus 23. (Hozzáférés ideje: 2016. augusztus 24.) 
 10. Gomorrah: Season 1. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. december 15.)
 11. Gomorrah: Season 1. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. augusztus 23.)
 12. Mayor claims TV show 'Gomorrah' causes immediate rises in violent crime. cnn.com, 2019. május 7.
 13. Magistrates criticise Gomorrah’s airbrushed image of Camorra. corriere.it, 2017. december 5.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gomorrah (TV series) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]