Gomba (épület)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gomba
The 'Mushroom', a former suburb rail building (E), listed ID 1109 . Móricz Zsigmond Square' building complex (detail) listed ID 8242. - Móricz Zsigmond Square (mid part), Szentimreváros, Budapest District XI., Hungary.JPG
Település Budapest XI. kerülete
Cím Móricz Zsigmond körtér
Elhelyezkedése
Gomba (Budapest)
Gomba
Gomba
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 38″, k. h. 19° 02′ 48″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 38″, k. h. 19° 02′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Gomba témájú médiaállományokat.
A Gomba 2009-ben, a felújítása előtt
A tér az 1950-es évek vége felé. A Gomba körül fordult meg a törökbálinti HÉV
A Gomba jelenleg

A Gomba Budapesten, a Móricz Zsigmond körtér közepén álló épület.

A Körtér ma is látható kialakítását 1942-ben végezték el, addig a Fehérvári út felől érkező HÉV vonatok a Szent Imre szobrot megkerülő vágányokon áthaladva a Szent Gellért téri hurokvágányon fordultak vissza. Az ekkor Horthy Miklós körtérnek nevezett téren Schall József tervei szerint építették fel a gyűrű alakú épületet, amely a tér jellegét azóta is meghatározza. Az épület közepén felállított kút díszítéseit Szomor László készítette el. Az épület köré vont hurokvágányrendszeren fordult a Budafok-Nagytétény és a Budafok-Budaörs-Törökbálint felé induló HÉV, illetve az forgalmi telepi villamos (belülről kifelé: nagytétényi HÉV, törökbálinti HÉV, albertfalvi villamos, belváros felé visszaforduló járatok). Az épületben váróhelyiséget, szolgálati tartózkodót, üzleteket és áramátalakítót alakítottak ki.

1963-ban alakították át villamosvonalakká a HÉV-vonalakat, és 1972-ig a helyükbe lépett 41-es és 43-as villamos is a Gomba körül fordult vissza. Ekkor a két járat végállomását áthelyezték, az épület kiszolgáló funkciója megváltozott: megszűnt a várakozó, az üzlethelyiségek és a BKV bérletpénztára mellett műszaki berendezések tárolására használták. 1993-tól 2002-ig újra az épület körül fordult vissza a 41-es villamos. Habár a 2000-es évek elején ipari műemlékké nyilvánították, műszaki állapota az évek során jelentősen leromlott. Az épület 2008 őszén került a Fővárosi Önkormányzattól a XI. kerületi önkormányzat tulajdonába.

2009 májusában a XI. kerületi önkormányzat országos, nyilvános ötletpályázatot írt ki „A Móricz Zsigmond körtéri műemléki védettségű Gomba épületének építészeti és hasznosítási ötletpályázata” címmel.

A Móricz Zsigmond körtért a 4-es metró építésével kapcsolatban részben átalakították. A metróállomás befejező munkálataival párhuzamosan a Gomba felújítása is megkezdődött, melynek költségét részben az Európai Unió állta. A felújítás 2014. májusára készült el, az átadóünnepséget 2014. május 13-án tartották meg.[1][2]

2018-ban az épület mellett POKET Zsebkönyvautomatát állítottak fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]