Gombóc Artúr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gombóc Artúr
Pom Pom meséi-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenése Szegény Gombóc Artúr!
Megalkotta Csukás István
Sajdik Ferenc
Hangja Körmendi János
Csákányi László
Epizódok száma 22
Gombóc Artúr adatai
Beceneve Artúr
Faja madár
Neme férfi

Gombóc Artúr egy jól ismert kitalált figura, rajzfilmszereplő kék színű kövér madár a Pom Pom meséi című rajzfilmsorozatban, Csukás István író ötlete alapján, amelynek rajzolt figuráját Sajdik Ferenc grafikusművész alkotta meg.[1] A sorozatban főszereplő, a legtöbb epizódban megjelent, számos alkalommal Pom Pom elbeszéléseiben.

A Pom Pom meséi pilot epizódja Gombóc Artúr történetét helyezi előtérbe, majd a sorozat folyamán több figura történetében is felbukkan, legtöbbször problémamegoldó szerepet tölt be. Négy epizódban nem szerepelt a sorozatban. (A vastalpú cölöpverő, Az ásító sárkány, A zengőtorkú nyivákoló, A zengő-bongó fésű) Szinkronhangja az első évadban Körmendi János, majd még a második évad első részében, az évad többi részében hangja Csákányi László.

Személyisége[szerkesztés]

Gombóc Artúr karakteréről a leginkább köztudott, hogy rajong a csokoládéért. A pilot epizódban lévő erről szóló jelenet – melyben felsorolja, mindenféle csokoládét szeret – szintén köztudatban él. Az epizódban Pom Pom elmeséli, hogy Gombóc Artúr egy különösen kövér madár, aki már röpképtelenné vált, ezért úgy döntött, különleges fogyókúrába vág, mely szerint kizárólag csokoládét ehet. A fogyókúra természetesen nem vezet eredményre.

Gombóc Artúr pozitív szereplő, sokszor bajba keveredik, máskor másokon segít.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pom Pom, Gombóc Artúr és társaik - Sajdik Ferenc művészete. [2018. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 27.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]