Goldmark Péter Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Goldmark Péter Károly
Született 1906. december 2.[1][2]
Budapest
Elhunyt 1977. december 7. (71 évesen)[1][2]
Port Chester
Állampolgársága
Gyermekei Peter C. Goldmark Jr.
Foglalkozása
Iskolái Bécsi Műszaki Egyetem
Kitüntetései
 • National Inventors Hall of Fame
 • IEEE Morris N. Liebmann Memorial Award (1945)
 • Elliott Cresson-emlékérem (1969)
 • IRI Medal (1972)
 • Harold Pender Award (1974)
 • Nemzeti Tudományos Érem (1976)
 • Hoover Medal (1977)
Halál okaközúti baleset

Goldmark Péter Károly (Budapest, 1906. december 2.[3]Port Chester, New York, 1977. december 7.) zsidó származású magyar, amerikai mérnök, fizikus.

Élete[szerkesztés]

[4] A zeneszerző Goldmark Károly dédunokaöccse volt. Maga is vonzódott a zenéhez, késői éveiben szívesen muzsikált a szomszédjában lakó Benny Goodmannel. Szülei Goldmark Sándor (1877–1965) kereskedő és Steiner Emma voltak.[5]

Pesti középiskolás korában azonban fizikai ismereteivel és készségével lepte meg tanárát. Nem csoda hát, hogy amikor családjával 1920-ban Bécsbe emigrált, a bécsi műszaki egyetemre jelentkezett. Ezután Berlinben folytatta tanulmányait, a charlottenburgi műszaki főiskolán tanult és dolgozott Gábor Dénes mellett, aki felismerte a fiatal kutató tehetségét, és további kutatásokra ösztönözte. Goldmark Péter Károly visszatért tehát Bécsbe, s itt Ernst Mach professzor irányításával megírta Egy új eljárás ionok sebességének meghatározására című értekezését, amelyet a bécsi tudományos akadémiának nyújtott be. Már ekkor intenzíven érdeklődött a még gyermekcipőben járó televíziózás iránt. A BBC-ben megindult kísérletek nyomán Goldmark Péter Károly egy olyan berendezést állított össze, amelynek 2,5 × 3,8 cm-es képernyőjén sikerült képet kapnia. Ez 1926-ban történt, Goldmark 20. születésnapján.

Sikerei nyomán az angol Pye társaság alkalmazta őt, majd újabb rövid bécsi tartózkodás után 1933-ban New Yorkba hajózott. Itt 1936-ban[6] a CBS hírközlési társaság munkatársa – később kutatási laboratóriumának vezetője, majd a társaság igazgatója, utóbb alelnöke – lett. Csakhamar felhagyott a mechanikus televíziós berendezések kísérleteivel, és új útra tért: az elektronikus – képcsöves – televíziós készülékekkel kezdett foglalkozni. 1940. szeptember 4-én mutatta be találmányát: a gyakorlatban használható színes televíziót.

A második világháború alatt (19391945) haditechnikai kérdésekkel foglalkozva megoldotta a német radarkészülékek zavarásának kérdését. A háború után tökéletesítette színes TV eljárását, amelyet már az űrkutatás során is alkalmaztak: ennek révén láthatták szerte a világon a Holdon tett első emberi séta számos mozzanatát. Ő dolgozta ki a televízió orvosi alkalmazásának elméletét és gyakorlatát, és nevéhez fűződik a „hosszan játszó”, népszerű nevén mikrobarázdás hanglemez kifejlesztése.

Zseniális módon oldotta meg a televíziós kép „konzerválását” is: eljárása, az EVR (electro video recording)[7][8][9] a képmagnetofon elterjedéséig maradt elismert és közkedvelt módszer.

Már 71. évében járt, amikor az Egyesült Államok elnöke, Jimmy Carter – 14 tudóstársával együtt – neki is átnyújtotta a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését jelentő nemzeti tudományos érdemérmet, a National Medal of Science-t.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. a b Proleksis enciklopedija (horvát nyelven)
 3. Születési bejegyzése a Budapest VI. kerületi polgári születési akv. 3027/1906. folyószáma alatt. (Hozzáférés: 2019. szeptember 29.)
 4. Másik dédnagybátyja Goldmark József volt, a zeneszerző Goldmark Károly testvére, jeles kémikus és lánglelkű forradalmár, aki nemcsak 1848 bécsi forradalmi mozgalmaiban vett részt, de - emigránsként - Amerikában is, az Észak-Dél háborúban, az északiak oldalán. Nemcsak szellemével, hanem újfajta puskagyutacs találmányával is segítette a hadsereget.
 5. Goldmark Sándor és Steiner Emma házasságkötési bejegyzése a Budapest VII. kerületi polgári házassági akv. 712/1904. folyószáma alatt. (Hozzáférés: 2019. szeptember 29.)
 6. Peter Carl Goldmark: Engineer. Inventor. Hungarian., medium.com
 7. EVR and SelectaVision
 8. EVR Facility - Rockleigh, NJ c.1968 A felvétel-csik fényesség-, színesség- és hangsávot tartalmazott
 9. a filmszalag

Források[szerkesztés]

 • Végh Ferenc: A televízió magyar származású „varázslója”: G. P. K. Nyelvünk és Kultúránk. 1984
 • Végh Ferenc: Goldmark Péter Károly. In. Magyar tudóslexikon A-tól Zs-ig. Főszerk. Nagy Ferenc. Budapest: Better; MTESZ; OMIKK. 1997. 333-334. o. ISBN 963-85433-5-3

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]