Gol Gumbaz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gol Gumbaz
GolGumbaz2.jpg
Település Vidzsajapur
Elhelyezkedése
Gol Gumbaz (India)
Gol Gumbaz
Gol Gumbaz
Pozíció India térképén
é. sz. 16° 49′ 48″, k. h. 75° 44′ 09″Koordináták: é. sz. 16° 49′ 48″, k. h. 75° 44′ 09″
A Wikimédia Commons tartalmaz Gol Gumbaz témájú médiaállományokat.

A Gol Gumbaz Mohamed Adil Sáh bídzsápuri szultán mauzóleuma. Vidzsajapur területén fekszik az indiai karnátaka államban. A neve „Gola Gummata”, azaz körkörös palota megnevezéséből származik. 1626 és 1656 között épült a dekkáni építészet stílusában.[1] A négyzetes alaprajzú épület méretei: 47.5 m X 44 m. A mennyezeten nyolc egymást keresztező ív, amelyet két egymásból elforgatott négyzet hoz létre, egymással összeköttetésben lévő függesztőket alkot, ezek tartják a nagykupolát. A kocka mind a négy sarkában egy nyolcszögletű, hétemeletes, kupolás torony áll. Mindegyikben lépcsőház van, felső emelete a kupolát körülvevő kerek galériára nyílik.

A mauzóleumterem belsejében egy négyzet alakú dobogós lépcső található mindkét oldalon. A dobogó közepén egy földalatti födémlemez jelöli magát a sírt, egyetlen példaként a Dekkán szultanátusok építészetében. Az északi oldal közepén egy nagy, nyolcszögletű öböl kiemelkedik.[1] A mauzóleum 1700 m2-es területtel rendelkezik, egyike a világ egyik legnagyobb egykamrás tereinek.[2] A közvetlenül a kupola alatt, az épület belsejében futó galérián, a tér akusztikája miatt még a legkisebb hang is hallható, amit a tér másik oldalán elsuttognak.[2]

A komplexumban múzeum is található, amit a brit uralom alatt alapították 1892-ben.[3]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Architecture and Art of the Deccan Sultanates, The New Cambridge History of India. Cambridge, UK: Cambridge University in bijapur Press, 92–4. o. (1999). ISBN 0-521-56321-6. Hozzáférés ideje: 2011. szeptember 14. 
  2. a b Archaeological Survey of India: Gol Gumbaz, Bijapur. Archaeological Survey of India. Archaeological Survey of India, 2011. (Hozzáférés: 2011. szeptember 14.)
  3. Rozindar, Firoz. „Gol Gumbaz museum preserves slice of history”, The Hindu, 2015. május 18. (en-IN nyelvű) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gol Gumbaz című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.