Gojira

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Gojira
A Gojira a Tuska Open Air Metal Festivalon 2006-ban
A Gojira a Tuska Open Air Metal Festivalon 2006-ban
Információk
Egyéb nevek Godzilla (1996–2001)
Eredet Franciaország, Bayonne
Alapítva 1996
Aktív évek 1996–jelen
Műfaj death metal, technikás death metal, progresszív death metal, thrash metal, groove metal, post-metal, posztrock, avant-garde metal
Kiadó Roadrunner Records, Prosthetic, Listenable
Tagok
Joe Duplantier
Mario Duplantier
Christian Andreu
Jean-Michel Labadiegg

A Gojira weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gojira témájú médiaállományokat.

A Gojira francia heavy metal együttes, amelyet Bayonne-ban alapítottak 1996-ban Godzilla név alatt. 2001-ben nevezték át Gojirára. A Gojira Joe Duplantier énekes-gitárosból, testvéréből, Mario Duplantier dobosból, Christian Andreu szólógitárosból és Jean-Michel Labadie basszusgitárosból áll. Mindig is ez volt a felállás. A Gojira nagyon sok dalszövege a környezetről és annak védelméről szól. .

Története[szerkesztés]

A kezdetek, Terra Incognita (1996-2002)[szerkesztés]

A Gojira Ondresből származik, ami egy kis falu Bayonne mellett, Franciaországban. Joe Duplantier (gitár, ének), Mario Duplantier (dob), Christian Andreu (gitár), és Jean-Michel Labadie (basszusgitár) alapította, Godzilla néven. Az együttes zenéje death metal, thrash metal és progresszív metal elemeket ötvöz. Három kislemezt is megjelentettek: Victim (1996), Possessed (1997), and Saturate (1999). A Cannibal Corpse, az Edge of Sanity, és Impaled Nazarene előtt is játszottak és támogatták az Immortalt. Ezek után 1999 szeptemberében Gojira-ra kellett változtatni a nevüket, mert jogügyi gondok támadtak. A Gojira a Godzilla neve, csak japánul. A Wisdom Comes 2000-ben már ezen a néven jelent meg. A debütáló albumuk a Terra Incognita 2001-ben jelent meg.

The Link és From Mars to Sirius (2003-2007)[szerkesztés]

A csapat második lemeze, a The Link 2003-ban jelent meg, és Franciaországban egész sikeresek lettek a két lemez által, Bordeuxban is felléptek, amiről Gabriel Editions rendezésében DVD felvételt is kiadtak, The Link Alive címmel, 2004. május 19-én. 2005-ben elhatározták, hogy leszerződnek, a Listenable Records, francia kiadóval, és ők adták ki a From Mars to Siriust, 2005. szeptember 27-én, Franciaország határain kívül is.

Az album nagy hírt hozott a zenekarnak, 2006-ban és 2007-ben turnéztak, olyan zenekarokkal, mint a Children of Bodom, Amon Amarth, Sanctity, Trivium és Lamb of God. 2007 októberében a Listenable Records újra kiadta a Possessed demót, limitált kiadásban.

The Way of All Flesh (2008-2010)[szerkesztés]

2008-ban Joe Duplantiert meghívta Max és Igor Cavalera, hogy basszusgitározzon az új zenekarukban, a Cavalera Conspiracy-ban. Az Inflikted címet viselő albumuk 2008 márciusában jött ki, amit egy turnék követett, ahol Joe Duplantier szintén besegített.

2005. július 25-én a zenekar nyilvánosságra hozta az album borítóját, és a számlistát. Joe Duplantier ezt nyilatkozta a Revolver magazinnak: "Azt mondhatom, hogy ez logikusan a következő album. Sokkal intenzívebb, sokkal brutálisabb, és ugyanakkor sokkal melódikusabb, mindenből sokkal több van benne! Nagyon örülök az új daloknak, és a felvételek is nagyon jók. Úgy gondolom jót tett nekünk, hogy átjöttünk az Államokba, és Logannal dolgozunk a dobtémákon, mert ez hozott valamit, sokkal feszesebbek, sokkal erőteljesebbek. Meg vagyok elégedve mindennel, és még a számok írása is sokkal könnyebben megy így. Még mindig van sok dupla-basszus sáv, nagyon gyorsak, és ugyanakkor melódikusak." Azt is mondta a lemezről, hogy: "A lemez sokkal sötétebb, sokkal sötétebb. Keményebb és agresszívabb. Az "Adoration for None" című számban a Lamb of God énekese, Randy Blythe is énekel. Négy hónapig tartott a dalok megírása és felvétele, és további háromig a keverésük, majd a The Way of All Flesh címet viselő harmadik Gojira album 2008. október 13-án jelent meg Európában, és október 14-én Észak-Amerikában. Az európai verziót a Listenable Records adta ki, az észak-amerikait a Prosthetic Records.

2009. március 17-én elkezdődött a Gojira első észak-amerikai turnéja. A nyitózenekarok a The Chariot és a Car Bomb voltak. A Metallica előtt is játszottak 2009 szeptember 14 és október 18 között, a Lamb of Goddal együtt. 2010 novemberében egy los angelesi stúdióba vonultak, hogy felvegyenek Logan Mader producerkedésével egy, négy számot tartalmazó EP-t, és a befolyó pénzt a Sea Shepherd nevű tengeri állatokat védő társaságnak adják. Az EP a Sea Shepherd EP címet viselte volna.

L’Enfant Sauvage EP és DVD (2011-től napjainkig)[szerkesztés]

2011. március 15-én a zenekar azt nyilatkozta, hogy félig készen vannak egy új anyaggal, és alig várják, hogy felvehessék. Azt is elmondták, hogy egy DVD-n dolgoznak, amin válogatások lesznek, a címe: 'The Way of All Flesh From the Inside'.

A Sea Shepherd EP-ről a Gojira nyilvánosságra hozott egy számot, az "Of Blood and Salt" 2011 májusában, Devin Townsend énekes és Fredrik Thordendal szólógitáros vendégszereplésével. Joe Duplantier ezt nyilatkozta az új számról, és a közelgő új anyagról: " Ez is Gojira, de bölcsebb és keményebb. A zenénk folyton fejlődik. Remélem még többet is fog! Úgy gondolom, hogy lehetünk még keményebb, mélyebbre hatóak és mágikusabbak, mint valaha előtte. Tisztelek mindent, amit ezelőtt csináltunk, de most más megvilágításból látjuk a dolgokat. Nem egy technikai megvilágítás. Szellemileg máshogy látjuk. Úgy gondolom, hogy egyre közelebb kerülünk ahhoz az okhoz, amiért elkezdtünk zenélni. Nehéz elmagyarázni. Amíg nem hallottad az új albumot, nehéz, hogy teljesen megértsd. B@szd, ez jobb!"

2011. október 2-án a Gojira bejelentette, hogy a Sea Shepherd EP-t el kell halasztani, rajtuk kívülálló okok miatt, de dolgoznak rajta folyamatosan.

2011. november 8-án a Gojira felfedte, hogy az új album, a Roadrunner Records kiadó gondozásában fog megjelenni, 2012 tavaszán. Joe Duplantier így nyilatkozott az új kapcsolatról: "Nem fér a fejünkbe, hogy a legendás Roadrunnerrel dolgozhatunk. A Sepulturát, a Machine Headet, a Deathet, a Fear Factoryt és sok más nagyszerű zenekarát is nekik köszönhetően ismertük meg. Nagy tisztelet ehhez a családhoz tartozni manapság, mint egy zenekar. Úgy érezzük, a megfelelő támogatást kapjuk a karrierünkben, a megfelelő időben. Alig várjuk, hogy megjelenjen az új anyagunk, és elkezdhessünk turnézni."

2012. április 4-én a Roadrunner bejelentett, hogy az album címe "L’Enfant Sauvage" lesz. A francia szóösszetétel magyar jelentése "A Vad Gyerek". 11 számot fog tartalmazni, és június 26-án fog megjelenni, azóta meg is jelent. A címadó dal, a "L’Enfant Sauvage kislemezként megjelent, és egy fekete-fehér klipet is készítettek hozzá. A "Liquid Fire" számot le lehetett tölteni ingyenesen a Gojira weboldaláról. Június 19-én az egész albumot meg lehetett hallani Facebookon.

Zenei stílus és szövegek[szerkesztés]

A Gojira stílusát nem egyszerű meghatározni. Technikás death metal, thrash metal és progresszív metal jellegzetességeket tartalmaznak a számaik. Olyan metal zenekarok hatottak rájuk, mint a Sepultura, a Death, a Morbid Angel, a Meshuggah, a Tool, a Metallica, a Pantera, vagy a Neurosis.

A riffjeik jellegzetesek. A mathcore stílusjegyeit is tartalmazzák. A számaik felépítése nem a klasszikus versszak-refrén, hanem a death metalra jellemző, ritka dalfelépítés. Az énekre a scream (sikoltás), a hörgés, az üvöltés is jellemző, ám az egyszerű tiszta ének is. Keverni is szokták, több sávban, ezzel egy nagyon nyomasztó légkört hozva létre.

A tagok Bayonne környékén nőttek fel, Franciaországban. A szövegeik a környezetről és annak védelméről nagyon gyakran szólnak.

Tagok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]