Godzsúon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hiragana alap karakterek
a i u e o
k
sz
t
n
h
m
j
r
v
(n)
     nem használt / elavult

A godzsúon (五十音; Hepburn: gojūon?) a kanák rendszerezésére használt rendszer a japán nyelvben, az ábécérendhez hasonló rendszer, mely fonémák szerint alkot bizonyos sorrendet. Szó szerinti jelentése „50 hang”, és egy 5×10-es rácsban helyezi el a kanákat. A rács a magánhangzókal kezdődik: あ (a), い (i), う (u), え (e), お (o), majd a [k] hanggal alkotott szótagokkal folytatódik: か (ka), き (ki), く (ku), け (ke), こ (ko), és így tovább. A modern kanarácsban 46 írásjegy szerepel. Eredetileg is voltak „lyukak” a rácsban, köszönhetően annak, hogy nem mindegyik mássalhangzó–magánhangzó kombináció létezik a japán nyelvben (ji, vu), a je kikopott a klasszikus korban, illetve a modern korban két szótagot (vi, ve) már nem használnak. Az ん (n) kana nem tartozik a rácsba, mert jóval később alkották meg, mint a godzsúont magát. A rendszert a Heian-korban alkották meg.

A hagyományos godzsúon csak az alap kanákat tartalmazza, a dakuten és handakuten segítségével módosítottakat nem, valamint sem a szokuon (っ), sem a jóon (ゃ,ゅ,ょ) nem tartozik bele.

A godzsúon rendszert használják Japánban a szótárak is. Használatban van még az iroha rendszer, bár jóval ritkábban, valamint a kandzsik rendszerezésére a kínaiból átvett gyök alapú sorrend.

Táblázat[szerkesztés]

A táblázat a hagyományos, vertikális japán írássorrendet használja, felülről lefelé és jobbról balra kell olvasni. Mindegyik négyzetben egy szótag szerepel: a hiragana, alatta a katakana, majd a Hepburn-átírás, illetve zárójelben a magyaros átírás, amennyiben különbözik a Hepburntől, ez alatt pedig a szótag nemzetközi fonetikai ábécé szerinti kiejtése.

 /N/ /w/ /r/ /y/ /m/ /h/ /n/ /t/ /s/ /k/ Ø


n
[ɴ]
etc.


wa (va)
[w͍a]


ra
[ɽa]


ya (ja)
[ja]


ma
[ma]


ha
[ha]


na
[na]


ta
[ta]


sa (sza)
[sa]


ka
[ka]


a
[a]
/a/


wi (vi)
[i]


ri
[ɽi]
 

mi
[mi]


hi
[çi]


ni
[ni]


chi (csi)
[tɕi]


shi (si)
[ɕi]


ki
[ki]


i
[i]
/i/
 

ru
[ɽu͍]


yu (ju)
[ju͍]


mu
[mu͍]


fu
[ɸu͍]


nu
[nu͍]


tsu (cu)
[tsu͍]


su (szu)
[su͍]


ku
[ku͍]


u
[u͍]
/u/


we (ve)
[e]


re
[ɽe]
 

me
[me]


he
[he]


ne
[ne]


te
[te]


se (sze)
[se]


ke
[ke]


e
[e]
/e/


wo (vo)
[o]


ro
[ɽo]


yo (jo)
[jo]


mo
[mo]


ho
[ho]


no
[no]


to
[to]


so (szo)
[so]


ko
[ko]


o
[o]
/o/

     nem használt / elavult

A sorok neve dan (段), az oszlopoké pedig gjó (行).

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]