Goat Paddock-kráter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Goat Paddock-kráter
A kráter műholdképe
A kráter műholdképe

Hely Ausztrália, Nyugat-Ausztrália, Kimberley régió
Relatív magasság270 m
Típusbecsapódási kráter
Elhelyezkedése
Goat Paddock-kráter (Nyugat-Ausztrália)
Goat Paddock-kráter
Goat Paddock-kráter
Pozíció Nyugat-Ausztrália térképén
d. sz. 18° 20′ 19″, k. h. 126° 40′ 18″Koordináták: d. sz. 18° 20′ 19″, k. h. 126° 40′ 18″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Goat Paddock-kráter témájú médiaállományokat.

A Goat Paddock-kráter egy becsapódási kráter Nyugat-Ausztrália Kimberley régiójában, Halls Creek várostól 106 kilométerre nyugat-délnyugati irányban. A „Goat Paddock” név bekerített kecskelegelő helyet jelent.

Leírása[szerkesztés]

1964-ben, bányászati célú kutatások alkalmával találták az első breccsa köveket, a komolyabb kutatások a hetvenes években kezdődtek. A mintegy 5 kilométer átmérőjű, enyhén ovális bemélyedés becsapódási eredetére közvetett bizonyítékok vannak, ezek a becsapódások alkalmával keletkező deformált kőzetek. Maga a mélyedés 200 méter vastagon fel van töltve eocén tavi üledékkel, ebből adódóan a becsapódás ennél régebben történt. A nem teljesen kör alakú kráter arra utal, hogy a becsapódó égitest alacsony szögből érkezett. Központi kiemelkedésre utaló jelek nincsenek, a kráter az egyszerű és a komplex becsapódási kráter határán van. A becsapódó égitest méretéről, anyagáról, a becsapódás időpontjáról semmiféle pontosabb adat nincs.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A legközelebbi nagyobb település Halls Creek, 106 kilométerre található, a legközelebbi országút az 50 kilométerre délre húzódó Great Northern Highway. Noha az országúttól való távolság viszonylag csekély, a lepusztult peremű és feltöltődött, semmi különös látványt nem nyújtó kráter irányába semmiféle út, vagy ösvény nem vezet, a környék lakatlan, a félsivatagos terep igen nehezen járható.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]