Ugrás a tartalomhoz

Gnosztikus ateizmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A gnosztikus ateizmus olyan filozófia, amely a gnoszticizmust és az ateizmust foglalja magában. A gnosztikus ateista nem hisz Istenben vagy istenekben, és emellett azt állítja, hogy az Isten vagy istenek nemléte tudható is (pl. a logikai ellentmondásai miatt). A gnosztikus ateizmus nem összekeverendő az agnosztikus ateizmussal.

Az ateizmus a hit szempontjából, míg a gnoszticizmus/agnoszticizmus a tudás szempontjából nézi a kérdést. Másképp mondva: a propozíció, hogy Isten létezik, erre hit szempontjából két válasz adható, az, hogy valaki vagy hisz benne (teizmus), vagy nem (ateizmus). Az ateizmus, vagyis a hit hiánya mellett az erre vonatkozó tudás (gnosztikus) vagy annak hiánya (agnosztikus) egy másik episztemológiai folyamatra utal[1].

Tehát létezik agnosztikus ateizmus is, mely esetében valaki nem hisz istenben, és emellett azt állítja, hogy az Isten vagy istenek léte vagy nemléte nem tudható.

A kettő közti különbség:

  • agnosztikus ateista: nem hisz Istenben vagy istenekben, de emellett azt állítja, hogy az istenek léte vagy nemléte nem tudható, vagy az erre vonatkozó tudás irreleváns vagy nem fontos.
  • gnosztikus ateista: nem hisz Istenben vagy istenekben, és pl. logikai ellentmondásai miatt tudja is, hogy az adott isten nem létezik[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Az ateizmussal kapcsolatos téveszmék cáfolata (magyar nyelven). https://www.ateizmus.hu/, 2018. július 31. (Hozzáférés: 2022. december 5.)

Források[szerkesztés]

  • Gray, John. Az ateizmus hét formája ford.: Babarczy Eszter:. Osiris, 75-. o. (2019). ISBN 9789632763408