Glutamin szintetáz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Glutamin szintetáz
Azonosítók
JelGLUL
Entrez2752
OMIM138290
RefSeqNM_002065
UniProtP15104
Egyéb adatok
EC-szám6.3.1.2
Lokusz1. krom. q31

A glutamin szintetáz (GS) (EC 6.3.1.2) a nitrogén metabolizmus egyik kulcsenzimje, feladata létfontosságú, hiszen a szervetlen ammóniát szerves vegyületekbe építi be. Megtalálható prokarióta és eukarióta szervezetekben egyaránt. Aktív centrumában kétértékű fémion található, emiatt érzékeny a fémstresszre.

A következő reakció katalizálásában vesz részt:

Glutamát + ATP + NH3 → Glutamin + ADP + foszfát

Tehát egy amino csoportot köt hozzá a glutaminsavhoz, és a reakcióhoz szükséges energiát ATP-ból nyeri. Működése inhibitorokkal (gátlószerekkel) gátolható. Ilyenek például a metionin szulfoximin, foszfinotricin, melyek szerkezetileg a glutamátra hasonlítanak. Ezeket a vegyületeket herbicidek alapanyagaként is használják.

Típusai[szerkesztés]

Eddigi ismereteink alapján a glutamin szintetáznak három fő típusa van:

  • I. típusú enzim (GSI) a prokariótákra jellemző, a fehérje 12 alegységből áll. Szabályzásában fontos szerepe van, hogy az enzim adenilált-e. Ugyanis az adenilált fehérje inaktív, működésképtelen. Az aktívcentrumban legtöbbször mangán ion található.
  • II. típusú enzim (GSII) az eukariótákra jellemző, valamint néhány baktérium csoportban is ez a fajta glutamin szintetáz található meg (Rhizobiaceae, Frankiaceae, Streptomiceaceae). A GSII csak nyolc alegységből áll, aktív centrumában magnézium ion található. A növényekben több izoenzimje is megtalálható a glutamin szintetáznak. Egy külön izoenzim van a kloroplasztiszban, melynek fontos szerepe van a fotoszintézist kísérő fotorespiráció során keletkező, a sejt számára toxikus ammónia eliminálásában.
  • III. típusú enzimet (GSIII) eddig csak a Bacteroides fragilis és a Butyrivibrio fibrisolvens baktériumokban találtak. Ez fehérje hat alegységből áll.
Prokarióta glutamin szintetáz (GSI).

Ezeknek a típusoknak a térbeli szerkezete jól ismert, azonban a működésük, szabályzásuk és a sejtben betöltött szerepük még nem teljesen tisztázott.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Glutamine synthetase című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]